Ταξίδι στη ζωή του Τσιτσάνη μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Λιάνη «ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ αιώνιος καλπασμός»

Το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη  «ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ αιώνιος καλπασμός» παρουσιάστηκε το Σάββατο στα Τρίκαλα.  Μία εκδήλωση-φόρος τιμής στον Τσιτσάνη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου που έχει ως θέμα τη ζωή του μέσα από τη δημοσιογραφική ματιά ενός δημοσιογράφου της παλιάς καλής σχολής δημοσιογραφίας, του Γιώργου Λιάνη.

Της Βιβής Μαργαρίτη


Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων στην εκδήλωση που διοργάνωσε  το βιβλιοπωλείο «ΕΠΙΛΟΓΗ» της Ανθούλας Αλεξανδρή κι ο Εκδοτικός Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ, με την υποστήριξη του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΤΣΙΤΣΑΝΗ».Ήταν μία εκδήλωση, ταξίδι στο χρόνο ακολουθώντας βήμα, βήμα, στιγμή τη στιγμή τις νότες, τις μελωδίες του Βασίλη Τσιτσάνη. Για τον Τσιτσάνη και το βιβλίο  «ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ αιώνιος καλπασμός» μίλησαν ο Θεόφιλος Αναστασίου,φιλόλογος-συγγραφέας κι ο ίδιος  ο συγγραφέας. Την παρουσίαση συντόνισε ο Γιώργος Αλεξανδρής, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, το συγγραφέα καλωσόρισε ο διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη Στέλιος Καραγιώργος.

Το βιβλίο

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το βιβλίο αποτελεί ένα βιβλίο χρονικό, ένα βιβλίο δοκίμιο για τον καταξιωμένο στη συνείδηση του λαού συνθέτη και το Τρικαλινό κοινό  είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το συγγραφέα που μαζί με το συντοπίτη Θεόφιλο Αναστασίου, μέσα από την έρευνα και την ανάλυση του λαϊκού τραγουδιού αναγνώρισαν τη συμβολή του Τσιτσάνη στο δημιουργικό  εκσυγχρονισμό του λαϊκού τραγουδιού.

Ο Γιώργος Λιάνης, με μεγάλη δημοσιογραφική καριέρα στον τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, συγγραφέας αρκετών βιβλίων, εκλέχτηκε εννιά φορές Βουλευτής Φλώρινας και διετέλεσε δυο φορές Υφυπουργός Πολιτισμού-Αθλητισμού.

Λάτρης του λαϊκού τραγουδιού και του Τσιτσάνη  τον οποίο χαρακτηρίζει ως Εθνικό Συνθέτη, στο τελευταίο του βιβλίο με το συμβολικό τίτλο «ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ αιώνιος καλπασμός» γράφει για τη ζωή και τη μεγάλη του προσφορά στο λαϊκό τραγούδι.

Καταθέτει σε μια εμπεριστατωμένη βιογραφία -εργογραφία την προσωπική του σχέση με το συνθέτη, περιγράφει μαρτυρίες και απόψεις ανθρώπων που έζησαν κοντά του ή ασχολήθηκαν με το έργο του .