Ταξίδι «πέρα από τη γέφυρα» με οδηγό την εκ Τρικάλων καταγόμενη συγγραφέα Έλενα Σαλιγκάρα

Διαφορετικότητα, διλήμματα για τον έρωτα και τη φιλία, ισορροπίες που διαταράσσουν ζωές, η θέληση για ζωή κι εν τω μέσω μία… γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον κι αποτελεί το πέρασμα σε μία νέα ζωή…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Με την Έλενα Σαλιγκάρα γνωριστήκαμε την ημέρα της παρουσίασης του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «Πέρα από τη γέφυρα» (εκδόσεις ΠΝΟΗ) στα Τρίκαλα πριν λίγο καιρό. Συνδετικός μας κρίκος η εκδότρια της «ΠΝΟΗΣ» Κάκια Ξύδη που μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη νεαρή συγγραφέα η οποία έλκει την καταγωγή της από τα Τρίκαλα. Η Έλενα με κέρδισε από την πρώτη επαφή. Η ίδια μου μίλησε για το βιβλίο της, για τους ήρωές της, το ταξίδι της στο χώρο της συγγραφής. Όπως μου εξομολογήθηκε η λογοτεχνία πάντα τη γοήτευε, οι λέξεις και οι ιστορίες «χοροπηδούσαν» μέσα της μέχρι που πήραν μορφή και το πρώτο της βιβλίο σάρκα κι οστά…

-Έλενα, μπορείς να μου περιγράψεις με λίγα λόγια το βιβλίο σου;

-Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με τρεις βασικούς ήρωες. Δύο άνδρες -παιδικοί φίλοι- που ερωτεύονται την ίδια γυναίκα. Μια σειρά από απροσδόκητα γεγονότα κλονίζουν όσα θεωρούν δεδομένα και διαταράσσει τις ισορροπίες στις ζωές τους. Οι ήρωες δεν είναι καλοί ή κακοί. Είναι άνθρωποι καθημερινοί που έχουν αδυναμίες, κάνουν λάθη, αγαπούν, πονάνε. Βασανίζονται από διλήμματα για τον έρωτα και τη φιλία ενώ αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα και το πώς επηρεάζει τη θέληση για ζωή.

-Πέρα από τη γέφυρα… Η γέφυρα αποτελεί κάτι συμβολικό. Τι συμβολίζει;

Πρόκειται για μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον. Συμβολίζει το πέρασμα σε μια νέα ζωή, με όλες τις δυσκολίες και τις συνέπειες που επιφέρει μια τέτοια απόφαση. Έχουν όλοι οι άνθρωποι το δικαίωμα να αλλάξουν ζωή;

-Μιλάς για ένα ευαίσθητο θέμα: τη διαφορετικότητα;

-Η ηρωίδα του βιβλίου αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα εξαιτίας ενός ατυχήματος. Η ζωή της ανατρέπεται κι ο αναγνώστης «παρακολουθεί» τόσο τις αλλαγές στην ψυχολογία της όσο και στις σχέσεις της με το περιβάλλον.

-Πρέπει τελικά τα συναισθήματα να θυσιάζονται στο βωμό των «πρέπει»;

-Θα ήθελα να απαντήσω αλλά προτιμώ να μην το κάνω γιατί φοβάμαι πως θα μαρτυρήσω το τέλος του βιβλίου!

-Αν βάλουμε στη ζυγαριά τον έρωτα και τη φιλία, που θα γύρει;

Η φιλία είναι κάτι σταθερό στη ζωή μας αλλά ο έρωτας κάτι απρόσμενο κι έντονο. Ο Σταύρος, ο ήρωας του βιβλίου, δίνει τη δική του απάντηση μέσα από τις εξελίξεις. Σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολη η κατάσταση στην οποία βρέθηκε.

-Είναι το πρώτο σου βιβλίο… Πως σου φάνηκε το ταξίδι της συγγραφής;

Η συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι μετάβαση σε έναν αλλιώτικο κόσμο όπου μαθαίνεις να ζεις με τους ήρωές σου, με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους, ακόμη και με τους πιο δύστροπους. Ίσως αυτός είναι ένας τρόπος να οικειοποιείται κανείς ανθρώπους που δεν του μοιάζουν. Μοιραία κι εσύ ο συγγραφέας βουτάς στην πλοκή: σκέφτεσαι, στενοχωριέσαι, επιλέγεις, απορρίπτεις, λυτρώνεσαι. Όλες αυτές οι ώρες δημιουργίας είναι κάτι μοναδικό και νιώθω ευλογημένη που το έζησα.

-Πως ξεκίνησες να γράφεις;

-Η λογοτεχνία πάντα με γοήτευε. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή, ίσως έφταιγαν οι λέξεις και οι ιστορίες που «χοροπηδούσαν» μέσα μου.

-Γεννήθηκες στη Λάρισα, όμως θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι κατάγεσαι από τα Τρίκαλα, από το Ρίζωμα… Είσαι Τρικαλινή κατά το ήμισυ;

-Κατάγομαι εξ ολοκλήρου από τα Τρίκαλα, συγκεκριμένα από το Ρίζωμα και το Ελληνόκαστρο,  δυο πανέμορφα χωριά.

Βιογραφικό

Η Έλενα Σαλιγκάρα γεννήθηκε το 1984 και ζει στη Λάρισα. Είναι απόφοιτη Πληροφορικής και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί μέρος της συντακτική ομάδας του www.anapnoes.gr ενώ κείμενά της έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά λογοτεχνικά site. Το μυθιστόρημα “Πέρα από τη γέφυρα” είναι το πρώτο της βιβλίο.