Τήνος, έρωτας και θαύματα

Στους πέντε ανέμους χώμα και πέτρες μοίρασε σ’ ένα νησί γνωστό, άγνωστο. Το «νησί του Αιόλου», που ο μύθος θέλει να το προστατεύει ο Ποσειδώνας γνωστό μέχρι την Παναγιά, άγνωστο μέχρι την ενδοχώρα εκει που αρχίζουν τα θαύματα. Στην ενδοχώρα την «χειροποίητη» όπως την χαρακτήρισε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, θα προσκυνήσεις στα θαύματα της φύσης.

Τήνος, έρωτας και θαύματα

Τάμα στην χάρη και στην γοητεία της οτι θα ξαναγυρίσω. Και ο έρωτας; Ε αυτός περνάει από το στομάχι  με λαχταριστές σπιτικές γεύσεις και αρκεί ένα ποτήρι στροφιλιά (τοπική ρακί) για να στηθεί το γλέντι.
Στην Τήνο θα περάσεις καλά και φθηνά. Νησί για φθηνές, ποιοτικές διακοπές -γνωστό διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη ως αναρριχητικός προορισμός-και  δεν θα πλήξεις ποτέ.

Τήνος, έρωτας και θαύματα σε ασπρισμένες «βόλτες» (καμάρες)

Ενας προορισμός για όλες τις εποχές. Βουνά, θάλασσα, κάστρα, περιστεριώνες, νερόμυλους, πολιτισμός, τέχνες, πεζοπορία, καταδύσεις, αναρριχήσεις, χωμάτινες διαδρομες, αμπελώνες, προϊόντα.

Οι παραλίες στην Τήνο έχουν απ’ όλα

Τήνος, έρωτας και θαύματα με θέα που κόβει την ανάσα

Ερημικές, με λίγο κόσμο, οργανωμένες και ανοργάνωτες, θορυβώδεις με beach bars και θαλάσσια σπορ, με βότσαλο, άμμο ή βράχια, απάνεμες ή με κύμα, εύκολα αλλά και δύσκολα προσβάσιμες.

Τήνος, έρωτας και θαύματα σε παραλίες για όλα τα γούστα

Για βουτιές στην Παχιά Άμμο, Κολυμπήθρα, Χρυσή Ακτή,  Αϊ-Γιάννη Πόρτο, Αϊ-Σώστη, Αγαπιανή,  Άγιο Ρωμανο, Σάντα Μαργαρίτα, Λιβάδα Αγία Θάλασσα και Άγιο Μάρκο.
Αν αναζητάτε την απόλυτη ησυχία και την περιπέτεια-πεζοπορία υπάρχουν και οι ερημικές παραλίες, αλλά θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα αφού δεν υπάρχουν υποδομές.
Άγιος Δημήτριος, στα 6 χλμ από την Στενή, σε χωματόδρομο.
Άγιος Πέτρος. Πριν την Καρδιανή στρίβετε αριστερά προς τον Όρμο Καρδιανής-Γιαννάκη. Παίρνετε τον χωματόδρομο αριστερά για την παραλία.

Τήνος, έρωτας και θαύματα σε παραλίες για όλα τα γούστα

Απηγανιά, με ψιλή άμμο και δύσκολη πρόσβαση από μονοπάτι. Στην διαδρομή για  Πύργο  στρίβετε αριστερά προς Αγ.Ρωμανό και στα δυο περίπου χιλιόμετρα συνεχίζετε πεζοί. Δίπλα της στα 500μ βρίσκεται και η Καντάνη.
Άσπρος Γυαλός με πρόσβαση από την θάλασσα ή με πεζοπορία ή με 4×4. Θα την βρείτε στον Όρμο Υστερνίων, ακολουθώντας κοντά στα λατομεία το χωματόδρομο που κατεβαίνει προς τη θάλασσα.

Τήνος, έρωτας και θαύματα σε παραλίες για όλα τα γούστα

Γαστριά και πάτε με σκάφος ή περπατώντας από το μονοπάτι που θα βρείτε στην παραλία Πλατιά Άμμος.
Πίσω Διαλυσκάρι, σε δύσκολο χωματόδρομο από τα Κιόνια ή με τα πόδια.

Βόλτες σε χωριά και αξιοθέατα

Τήνος, έρωτας και θαύματα

Πάντα ενδεικτικά γιατί στην Τήνο με τα συγκλονιστικά τοπία αξίζει να τα ζήσεις όλα.
Χώρα. Μην σας ξεγελάσει η πρώτη ματιά. Ανακαλύψτε την και θα σας εκπλήξει. Περπατήστε στα στενά της στην γραφική συνοικία της Παλλάδας, με τα τυπικά κυκλαδίτικα σοκάκια.

Τήνος, έρωτας και θαύματα στα γραφικά σοκάκια

Στην καταπράσινη με πλατάνια και πανοραμική θέα στη θάλασσα και πολλά τρεχούμενα νερά Καρδιανή. Χτισμένη σε ειδυλλιακή τοποθεσία με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Ξαποστάστε στο καφενείο της Κυρά Δήμητρας και δοκιμάστε μεζέδες.
Υστέρνια, με τα γραφικά στενά του σκαρφαλωμένο στα Μεροβίγλια, που κατοικείται από τεχνίτες μαρμαράδες. Επισκεφθείτε το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών.
Στον Πύργο, το χωριό υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής τέχνης. Δείτε το σπίτι Μουσείο του μεγάλου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, με έργα του και μια μικρή έκθεση με υπέροχα έργα άλλων καλλιτεχνών του νησιού. Στην πλατεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο απολαύστε καφέ ή μεζέδες στον «Μεγάλο Καφενέ».

Τήνος, έρωτας και θαύματα στον Βώλακα με το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο

Βώλαξ, με το σεληνιακό τοπίο και τους καλαθοπλέκτες. Το μικρό μεσαιωνικό χωριό με τα απόκοσμα και διάσημα σε όλο τον πλανήτη βράχια του.

Τήνος, έρωτας και θαύματα όταν οι βράχοι γίνονται στοιχεία της αρχιτεκτονικής

Τα άσπρα σπίτια του κρυμμένα  σε διάσπαρτους στρογγυλούς γρανιτένιους ογκόλιθους συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Τήνος, έρωτας και θαύματα με τα καλάθια

Εκεί συναντήσαμε και τον Λουδοβίκο, καλαθοπλέκτη. Μοιράστηκε μαζί μας στροφιλιά και τις βασικές αρχές για την τέχνη της χειροποίητης καλαθοπλεκτικής. Και στα ερειπωμένα σπίτια του Βούλωκα, η ποίηση βρίσκει θέση. Κάθε κλειστή πόρτα ή παράθυρο κι ένα ποίημα.

Τήνος, έρωτας και θαύματα και ζωή με ποίηση στην ερημιά

Μυρσίνη και κωδικός το «καφεοινοπαντοπωλείο της Τερέζας» για καφέ και νόστιμα σπιτικά φαγητά.
Πανέμορφο χωριό με πλακόστρωτα σοκάκια  κάτω από ασβεστωμένες βόλτες (καμάρες).

Τήνος, έρωτας και θαύματα στο καφεοινοπαντοπωλείο της Τερέζας

Ταραμπάδος, με τις μεσαιωνική καμάρες του και την κοιλάδα με τους καλοδιατηρημένους περιστεριώνες.

Τήνος, έρωτας και θαύματα

Εργα τέχνης που έχουν αναπαλαιωθεί, σε μία διαδρομή απολαυστική.

Τήνος, έρωτας και θαύματα στον αμπελώνα Τ-oinos

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» στα Στεγαστά για μία βόλτα στον αμπελώνα Τ-oinos που γράφει ιστορία. Αξίζει  για την ομορφιά της περιοχής, αλλά και για να δείτε από κοντά τον αμπελώνα που με τα κρασιά του –βρίσκονται και σε εστιατόρια του Alain Ducasse- μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό.

Τήνος, έρωτας και θαύματα

Ασύρτικο, Mαυροτράγανο, Aυγουστιάτης και Mαλαγουζιά, καλλιεργημένα στην ιδιομορφία του γρανιτένιου εδάφους. Με κέρδισε το φινετσάτο ροζέ Mavrose που αγκαλιάζει τρυφερά τις γεύσεις.

Τήνος, έρωτας και θαύματα από τα παλιά στα Λουτρά

Λουτρά, ένα χωριό δύο μοναστήρια που έχτισαν οι Ιησουίτες και οι Ουρσουλίνες μοναχές. Σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού κτισμένο σε μια καταπράσινη ρεματιά με αμυγδαλιές, συκιές, αμπέλια, φοίνικες.

Μονή Ουρσουλινών, Λουτρά Τήνος

Στον χώρο της Μονής των Ιησουιτών λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.

Τήνος, από το λαογραφικό μουσείο στην Μονή Ουρσουλινών

Το συγκρότημα των Ουρσουλινών λειτούργησε ως ένα από τα σημαντικότερα σχολεία θηλέων της Ελλάδας, με έμφαση και στις τέχνες.

Με την ακούραστη αδερφή Θηρεσία στην Μονή Ουρσουλινών

Αξίζει να το επισκεφθείτε πρόκειται για μία «πολιτεία» που λειτουργούσε με αυτάρκεια και που θα σας αφήσει άφωνους.

Το τσαγκαράδικο στην Μονή Ουρσουλινών, Λουτρά Τήνος

Για δωρεάν επισκέψεις και ξεναγήσεις εδώ.

Κάστρο Εξώμβουργο ή  Ξώµπουργο που δεσπόζει στην καρδιά της Τήνου. Επιβλητικό ύψωμα με μαγευτική θέα, οχυρωμένη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, κάστρο και ο μεγάλος ναός των Ιησουιτών  αφιερωμένο στην «Ιερά Καρδία του Ιησού».


Από εκεί ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του επιβλητικού βράχου. Το οχυρωμένο ήδη από την αρχαιότητα Εξώμβουργο ήταν γνωστό κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους ως Κάστρο της Αγίας Ελένης. Σ’ αυτή την θέση – που αποτέλεσε κέντρο του νησιού επί Φραγκοκρατίας- οικοδόμησαν οι Ενετοί το κάστρο τους, από το οποίο διατηρούνται τα ερείπια.

Το νησί δεν είναι τεράστιο. Εφοδιαστείτε μ’ ένα χάρτη που θα βρείτε στο ξενοδοχείο και εξερευνήστε το. Πάρτε το λεωφορείο –  ΚΤΕΛ  ή νοικιάστε αυτοκίνητο σε λογικές τιμές και πηγαίνετε παντού!

Δραστηριότητες

Αναρρίχηση ή bouldering στην Τήνο


Αναρρίχηση ή bouldering

Σε Ξώμπουργο ή σε Βωλάξ –εκεί που «οι Θεοί παίζουν πετροπόλεμο»-στο απόλυτο φυσικό terrain για ασφαλισμένη αναρρίχηση ή bouldering (αναρρίχηση σε χαμηλά βράχια χωρίς σχοινί).

Με τον Μάνθο Πρελορέντζο

Ο Μάνθος Πρελορέντζος από τον αθλητικό σύλλογο Αινείας Τήνου μας μύησε στα μυστικά του bouldering.

Ανεβαίνεις με φόρα, αλλά πώς κατεβαίνεις; Ο Μάνθος ακόμα γελάει

Οκ, απλά θέλει τεχνική και πολλές φορές –ανάλογα τον βράχο- και φόρα.
Μονοπάτια

Τήνος, έρωτας και θαύματα τα τοπία στα μονοπάτια

Κι αφού κατέβηκα –επιτέλους- από τον βράχο με τον Μάνθο περπατήσαμε, περπατήσαμε…Η Τήνος είναι ο παράδεισος των πεζοπόρων. Πολλά μονοπάτια εξαιρετικής ομορφιάς λιθόστρωτα ή πλακόστρωτα (που δημιουργήθηκαν από τους κατοίκους του νησιού για να μεταφερουν τα προϊόντα τους) από την μία άκρη του νησιού στην άλλη.

Τήνος, έρωτας και θαύματα τα τοπία στα μονοπάτια

Περπατήστε στο δίκτυο 120χλμ σε 10 διαδρομές με σηματοδοτημένα μονοπάτια με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, ανάμεσα σε περίτεχνες ξερολιθιές, πεζούλες, καταπράσινες ρεματιές, γεφύρια, παλιά αλώνια, ελαιώνες, περιστεριώνες, πύργους, ξωκλήσια.
Ιππασία 

Ιππασία στην Τήνο με την Μαντώ

Τι μόνο ο Σάκης (ένας είναι ο Σάκης) ιππασία στην Τήνο; Χαρείτε μία βόλτα με άλογο σε μονοπάτια ή σε ειδυλλιακή αμμουδιά (ανάλογα την εποχή).

Ιππασία στην Τήνο

Η σταρ Μαντώ –πρωταγωνίστρια στο video clip του Σάκη «Δύο θεοί» – μου χάρισε έναν όμορφο περίπατο εκεί λίγο πρίν πέσει ο ήλιος.

Ιππασία στην Τήνο

Στο Tinos Horse Riding ο Κώστας Ανταλής και ο Στέλιος Δεσύπρης ακόμα κι αν είναι η πρώτη σας φορά που ανεβαίνετε σε άλογο θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια σε γραφικά μονοπάτια.
Surf

Τήνος, έρωτας και θαύματα στα κύματα

Το νησί- χαρά των surfers. Με σύμμαχο τον Αίολο και τα κύματα παίξτε με την σανίδα σας ή μυηθείτε στο συναρπαστικό αυτό σπορ, σε μία από τις σχολές που θα βρείτε στο νησί.
Καταδύσεις  
Ανακαλύψτε το μαγευτικό υποβρύχιο τοπίο της Τήνου με καταδύσεις. Σπήλαια, ερείπια αρχαίων λιμανιών, ναυάγια και ζωή είναι όσα κρύβει η Τήνος κάτω από τα κρυστάλλινα νερά της. Αν δεν έχετε μαζί σας εξοπλισμό ή είστε αρχάριοιστις σχολές στο νησί θα βρείτε τα πάντα.
Off road διαδρομές 

Τήνος, έρωτας και θαύματα σε χωμάτινες διαδρομές

Αν έχετε τετρακίνητο υπάρχουν αρκετές, που οδηγούν σε σημεία που η θέα θα σας αποζημιώσει.

Φθηνή διαμονή

Τήνος, έρωτας και θαύματα

Σε όλο το νησί υπάρχουν αξιοπρεπή δωμάτια σε φθηνές τιμές. Ακόμα και στην Χώρα, τα ξενοδοχεία –που μπορεί εξωτερικά να φαίνονται παλιά- έχουν πεντακάθαρα και απλά δωμάτια (με κλιματισμό, τηλεόραση, ψυγείο, πιστολάκι για τα μαλλιά), με ζεστό νερό όλες τις ώρες, πλούσιο πρωινό και δωρεάν wifi στο δωμάτιο.
Διαμονή  δίπλα στην θάλασσα…
…από 40€ 2κλινο δωμάτιο ή studio με πρωινό, Ιούνιο και Σεπτέμβριο
…από 48€ 2κλινο δωμάτιο ή studio με πρωινό, τον Ιούλιο
…από 53€ 2κλινο δωμάτιο ή studio με πρωινό, τον Αύγουστο

Στην Τήνο οι γεύσεις έχουν άποψη

Τήνος, έρωτας και θαύματα με γεύσεις

Στην Τήνο όπου κι αν επιλέξετε θα φάτε και θα πιείτε καλά. Παντού στο νησί θα βρείτε ταβερνάκια με δροσερές αυλές και λαχταριστά σπιτικά πιάτα.

Τήνος, έρωτας και θαύματα με γεύσεις

Υπολογίστε από 6€ έως 10€ το άτομο για να φάτε καλά με χύμα κρασί και από 18€ το άτομο και πάνω για ψάρι. Στα καφενεία των χωριών ακόμα πιο φθηνά.
Με την άγρια αγγινάρα να πρωταγωνιστεί τολμήστε να την δοκιμάσετε σε όλες τις εκδοχές της.

Τήνος, έρωτας και θαύματα με γεύσεις

Μην παραλείψετε να γευτείτε τα ρεβύθια (μικρά σε μέγεθος και η γεύση τους δεν υπάρχει), λουκάνικο, κατσικάκι με αγκινάρες, ψάρι σαβόρο με πετιμέζι Τήνου, μαραθοκεφτέδες και φουρτάλια –ομελέτα που μπορεί να ακούγεται απλή, αλλά θέλει την τέχνη της- με λουκάνικο (με μαραθόσπορο) και πατάτες.

Φουρτάλια με τις οδηγίες της Νικολέτας Δελατόλλα-Φωσκόλου

Την φτιάξαμε στο σπίτι της Νικολέτας Δελατολλα-Φωσκόλου, μαγείρισσα γκουρού του είδους που δίνει και μαθήματα μαγειρικής σε προγράμματα του Δήμου.

Τήνος, έρωτας και θαύματα με γεύσεις

Δοκιμάστε λούζα –χοιρινό που «ψήνεται» σε κόκκινο κρασί και στεγνώνει στον αέρα.

Τήνος, έρωτας και θαύματα με γεύσεις

Αποκάλυψη είναι και τα τοπικά τυριά όπως το καρίκι, αυτό το ιδιόμορφο τυρί που ωριμάζει μέσα στο φλασκί κολοκύθας,

Τήνος, έρωτας και θαύματα με γεύσεις. Το καρίκι στην μέση αγκαλιά με στρογγυλό.

το πέτρωμα φρέσκο τυρί ανάλατο (που αποτελεί βάση και για τα Τηνιακά γλυκά), στρογγυλό, κοπανιστή και γραβιέρα.

Τήνος, έρωτας και θαύματα με γεύσεις

Και για τα γλυκά  αμυγδαλωτά, γλυκιές τυρόπιτες (τσιμπητές ή λυχναράκια), ψαράκια και σεσκουλοπιτάκια.

Ευχαριστώ…

Η ομάδα του Tinos Food Path-ους


… την ομάδα του Tinos Food Path* –την ομάδα του Path-ους  που έγινε η αφορμή να ξανασυστηθώ με την Τήνο και φρόντισαν να κάνουν κάθε επιθυμία μου πραγματικότητα και άψογη την διαμονή μου στο νησί.

…την κ. Νικολέτα Δελατολλα-Φωσκόλου, που μου άνοιξε την κουζίνα του σπιτιού της.
…την εταιρεία Vidalis rent a car & bike, που φρόντισε για την μετακίνηση μου στο νησί με αυτοκίνητο.
…τις ακτοπλοϊκές εταιρείες Fast Ferries, Golden Star και Blue Star Ferries.

* Το Tinos Food Path είναι μία δράση γαστρονομικού χαρακτήρα με στόχο όχι μόνο την ανάδειξη των διαλεκτών Τηνιακών προϊόντων αλλά και την σωστή διαχείριση τους. Παραδοσιακές μαγείρισες και διακεκριμένοι σεφ απογείωσαν με το δημιουργικό τους πάντρεμα την Τηνιακή κουζίνα.  Highlight το street food με τοπικά προϊόντα.

Street food στην Τήνο με παραδοσιακά προϊόντα

Ναι, γιατί στην Τήνο όλα τα θαύματα μπορούν να συμβούν!

πηγή : http://www.doreandiakopes.com/2016/04/tinos-erotas-kai-thaumata-2.html