Τέσσερα προγράμματα – ελπίδα για τους νέους

Τέσσερα νέα προγράμματα, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα Ε.Σ.Π.Α. προδημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του προγράμματος αλλά και του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Τα προγράμματα, αφορούν στην έναρξη νέων επιχειρήσεων αλλά και στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, αλλά στην ουσία πρόκειται για προγράμματα που αναμένεται να δώσουν «ανάσα» σε πολλούς νέους που λόγω της οικονομικής κρίσης, ναι μεν είχαν τελειώσει σχολές και είχαν σχεδιάσει τη δική τους επιχείρηση, αλλά παράλληλα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πράξη τα όνειρα τους.

Πρόκειται για τις προδημοσιεύεσεις των προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα -Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020:

-Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

-«Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

-«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

-«Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ποιους αφορούν τα προγράμματα

Αναλυτικότερα:

  1. Το πρόγραμμα “Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”: Θα ενισχύσει πτυχιούχους τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου. Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο π/υ από 5.000 έως 25.000€ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.
  2. Το πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”: Θα ενισχύσει την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν  την 1.1.1991 στους τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ :  Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία – Φάρμακα, Υλικά – Κατασκευές. Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο π/υ έως 60.000€ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.
  3. Το πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»: θα ενισχύσει υφιστάμενες (έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους οκτώ (8) στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ: Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία – Φάρμακα, Υλικά – Κατασκευές. Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000€ έως 200.000 €, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10 μονάδες στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού και μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.
  4. “Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών” : Θα ενισχύσει υφιστάμενες (που έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013) πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον Τουρισμό, στρατηγικό τομέα προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ, και απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μία (1) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας. Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000 € έως 150.000 €, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10 μονάδες στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού και μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Σημειώνεται ότι περισσότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους, τους όρους και προυποθέσεις δίνονται στο κείμενο της προδημοσίευσης που έχει αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, όσο και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Και για τα τέσσερα προγράμματα όμως, υπάρχει η επισήμανση ότι πρόκειται για προδημοσίευση του προγράμματος με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων από τη συλλογή απόψεων και παρατηρήσεων. Σημειώνεται δε ότι όταν πραγματοποιηθεί η οριστική προκήρυξη του προγράμματος, η Πρόσκληση που θα περιέχει τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά θα αναρτηθεί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία στον διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ www.espa.gr και της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr., ενώ η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της πρόσκλησης και θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.