Τέλος στην κακοποίηση των ζώων! Οι φιλόζωοι συγκεντρώνουν υπογραφές

Τέλος στην κακοποίηση των ζώων! Ναι στην Αναθεώρηση του Συντάγματος! Λένε οι φιλόζωοι ανά την Ελλάδα οι οποίοι σε μία πανελλαδική εκδήλωση για το Διάβημα Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος διεκδικούν το δικαίωμα των ζώων στην ευζωία.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Δηλητηριάσεις, χτυπήματα, απαγχονισμοί, εγκατάλειψη, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους κακοποιούνται τα ζώα στην Ελλάδα του 2014. Καθημερινά έρχονται στο φως ανατριχιαστικές καταγγελίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, όμως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει το έγκλημα.
«Είναι αναγκαίο να αλλάξει η νοοτροπία μας και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα υπόλοιπα έμβια όντα, και για να γίνει αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Μόνο αν πιέσουμε προς τον καθορισμό νομοθεσίας, που θα προστατεύει και θα εξασφαλίζει το σεβασμό προς τα ζώα, τους συνοδοιπόρους μας στη ζωή, μπορούμε να δώσουμε μια για πάντα λύση στο πρόβλημα» αναφέρουν οι φιλόζωοι οι οποίοι από τις 4 Οκτωβρίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων, ξεκίνησαν μία μεγάλη προσπάθεια κατά της κακοποίησης των ζώων.
«Η διαδικασία αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος πρόκειται να ξεκινήσει. Τα ζώα, στο ισχύον νομοθετικό πλέγμα, αντιμετωπίζονται ως εργαλεία – ιδιοκτησία του ανθρώπου. Ας γίνει λοιπόν σαφές ότι ζητάμε από τους αρμόδιους, στο νέο Σύνταγμα, να περιλάβουν διατάξεις και για τα ζώα, ώστε να συνυπάρχουν μαζί μας, χωρίς πόνο και δυστυχία, χωρίς ταλαιπωρία και εκμετάλλευση. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Απαιτούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα, που προστατεύει και τα δικαιώματα των ανθρώπων» υποστηρίζουν.

Μέσω του avaaz

Στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας συγκεντρώνονται υπογραφές μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας avaaz (LINK ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ: https://secure.avaaz.org/el/petition/Proedro_tis_Voylis_ton_Ellinon_kEyaggelo_Meimaraki_Telos_stin_kakopoiisi_ton_zoon_Nai_stin_Anatheorisi_toy_Syntagmatos/?dtOZXfb) όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 28.400 υπογραφές.

[quote_box_center]Εκείνο που θέλουν να πετύχουν είναι να προστεθεί στο Άρθρο 24 του Συντάγματος το παρακάτω κείμενο, το οποίο συνέταξε ο Συνταγματολόγος Καθηγητής κ. Κώστας Χρυσόγονος.
“Το κράτος υποχρεούται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και το σεβασμό της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της. Ιδιαίτερα το Κράτος μεριμνά για την ευζωία όλων των ζωικών ειδών, τις συνθήκες διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους, επιβάλλοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο και ειδικότερα σε θέματα πειραμάτων και επεμβάσεων πάνω σε αυτά και σε θέματα θανάτωσής τους. Οφείλει επίσης να μεριμνά για την προστασία της άγριας ζωής και συγκεκριμένα των ειδών υπό εξαφάνιση.”[/quote_box_center]

Υπογραφές

«Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα και διάδωσέ το όσο περισσότερο μπορείς. Ας είμαστε εμείς που θα κάνουμε την αρχή για μια καλύτερη ζωή! Κάθε μια από τις υπογραφές μας αποδεικνύει ότι τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως νοήμονα και συναισθανόμενα πλάσματα, και όχι ως αντικείμενα» επισημαίνουν οι φιλόζωοι που απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα προς όλους για συμμετοχή σε αυτή τους την προσπάθειας.
«Ας ξεπεράσουμε τις 100.000 υπογραφές! Κάθε βοήθεια σε αυτή μας την προσπάθεια είναι πολύτιμη, ώστε να συμβάλλουμε στην καλύτερη αντιμετώπιση όλων των πλασμάτων από τον άνθρωπο, καθώς επίσης και στην αλλαγή της νοοτροπίας στην ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζουν.
Όταν οι υπογραφές ξεπεράσουν τις 100.000, η Π.Φ.Π.Ο. θα τις παραδώσει απευθείας στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Πανελλαδική κινητοποίηση

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, από τις 10.00 ως τις 15.00, οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων θα βρίσκονται σε 10 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, σε μια συντονισμένη προσπάθεια πολλών φιλοζωικών σωματείων, με στόχο να ενημερώσουν όσο περισσότερο κόσμο γίνεται για το διάβημα και να ζητήσουν και χειρόγραφες υπογραφές. Την όλη προσπάθεια συντονίζουν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων.
Στα Τρίκαλα οι υπογραφές θα συγκεντρωθούν στην Κεντρική Πλατεία-Γέφυρα. Ειδικότερα όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρους σε αυτή την προσπάθεια να γνωρίζουν ότι τα σημεία συλλογής υπογραφών σε όλη την Ελλάδα είναι τα ακόλουθα:
• Αδεσποτολόγιο: στην Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα.
• Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας: στην Κεντρική Πλατεία Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα.
• Νοιάζομαι: στο Musicbar, Παλαιών Πατρών Γερμανού 21, Θεσσαλονίκη.
• Νοιάζομαι: στο κατάστημα Macinteriors, Ξενοφώντος 7 Πλατεία Δημαρχείου, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
• Προστασία Αδέσποτων Ζώων. Η Αγάπη: στην αίθουσα τέχνης ΡΩ, Ρωμανού 5 περιοχή Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης.
• Προστασία Αδέσποτων Ζώων. Η Αγάπη: στο Lolcafé, Αρριανού 16, περιοχή Ροτόντας Θεσσαλονίκης.
• Φροντίζω: στην Πλατεία Πεύκων, Λ. Ειρήνης με Λ. Παπανικολάου, Θεσσαλονίκη.
• Ζωφόρος: στην Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο Κρήτης.
• Σύλλογος ζωόφιλων Ημαθίας ΖΩ.Η: στην οδό Μοράβα 5, Βέροια.
• Πολιτιστική & Φιλοζωική ομάδα Άρτεμις: στην Κεντρική Πλατεία-Γέφυρα, Τρίκαλα.