Τάρτα καραμέλα σοκολάτα

Υλικά :

160 γρ. αλεύρι

30 γρ. αμυγδαλόψιχα
30 γρ. σκόνη κακάο
50 γρ. ζαχαρη
1/4 κ.τ. γλ αλάτι
110 γρ. βούτυρο
1 αμπούλα εσάνς βανίλιας
1 αυγό  2-3 κ.τ.σ κρύο νερό
Υλικά για την καραμέλα :
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
120 γρ. κρέμα γάλακτος
70 γρ. βούτυρο
1 κοφτό κ.τ.γλ αλάτι
Υλικά για την σοκολάτα γκανας : 
150 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση :

Βάζουμε σε ένα σκεύος το αλεύρι, την αμυγδαλοψυχα, το κακάο, το αλάτι, την ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Με ένα πιρούνι το κάνουμε ψυχουλιαστο και προσθέτουμε το αυγό και την βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να το απορροφήσει και να γίνει ένα όμορφο λείο μίγμα. Το τυλιγουμε σε μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30′.  Έπειτα το βγάζουμε και το ανοίγουμε σε επιφάνεια σιλικόνης σκεπασμένο με μεμβράνη, ώστε να μην κολλάει. Το τοποθετούμε στην ταρτιερα και κόβουμε τα περισσεύματα.  Το βάζουμε 30 ‘ στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη. Το βγάζουμε και το τρυπαμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Ρίχνουμε επάνω φασόλια ξερά και το ψήνουμε για 15′ στους 180°. Αφαιρούμε το χαρτί με τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 15’ στους 180 °.  Ξεφορμαρουμε την τάρτα και ετοιμάζουμε την καραμέλα.  Σε ένα κατσαρολακι βάζουμε το νερό και την ζάχαρη. Τα βράζουμε μέχρι να πάρει σκούρο χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ξαναβάζουμε στην εστία και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να γυαλίζει. Την ρίχνουμε στην τάρτα . Την αφήνουμε να κρυώσει 4 ώρες στο ψυγείο και έπειτα ετοιμάζουμε την σοκολάτα γκανας.  Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και έπειτα την ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Τέλος την ρίχνουμε επάνω από την καραμέλα.  Η τάρτα είναι έτοιμη.  Την βάζουμε στο ψυγείο και μετά από 2-3 ώρες μπορούμε να την κόψουμε.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Χριστίνα Κάνη.