Σωστές θέσεις σώματος για έναν ξεκούραστο ύπνο

Το να κοιμόμαστε αρκετά είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα ανανεώνεται, αναπληρώνει κύτταρα και αναρρώνει από το στρες της καθημερινότητας. Δυστυχώς, όμως, η θέση του σώματος στον ύπνο όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ύπνου, αλλά μπορεί να είναι η αιτία για πόνο στον ώμο, στον αυχένα και στην πλάτη. Είναι πολύ γνωστό ότι, όταν δεν κοιμόμαστε καλά, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν κακή επίδραση στην ποιότητα ζωής και στη μακροβιότητα. Ακολουθούν μερικές οδηγίες που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση καλύτερης στάσης σώματος κατά τον ύπνο σε διαφορετικές θέσεις.

Όταν ξαπλώνουμε μπρούμυτα

Είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς το σώμα του όταν κοιμάται, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται η θέση με το πρόσωπο και την κοιλιά προς τα κάτω. Αυτή η θέση πιέζει τον αυχένα να κάνει υπερβολική έκταση και στροφή και επιβαρύνει πολύ τις σπονδυλικές αρθρώσεις. Συνήθως αυτοί που κοιμούνται μπρούμυτα δεν αλλάζουν τη θέση του κεφαλιού για ώρες με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερβολική τάση στη μια πλευρά του αυχένα και στην πλάτη.

Όταν ξαπλώνουμε ανάσκελα

Το να κοιμάται κάποιος ανάσκελα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσει την ουδέτερη θέση της σπονδυλικής στήλης αλλά και των ώμων. Χρησιμοποιείστε ένα μαξιλάρι κάτω από τον αυχένα και ένα κάτω από τα γόνατα.

Το μαξιλάρι του αυχένα πρέπει να είναι σε εκείνο το μέγεθος, ώστε να καλύπτει το κενό του αυχένα αλλά να μην σπρώχνει το κεφάλι προς τα πάνω. Το μαξιλάρι για τα γόνατα το τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφαιρείται μεγάλη πίεση από τη μέση.

Όταν ξαπλώνουμε στο πλάι

Πολύ κοινή θέση ύπνου είναι αυτή στο πλάι. Αν και αποτελεί μια πολύ άνετη θέση, ορισμένα λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστο ύπνο. Επαναλαμβάνουμε, στόχος είναι μια ουδέτερη θέση που να οδηγεί σε ξεκούραστο ύπνο. Το κεφάλι πρέπει να είναι ανάμεσα στους ώμους και όχι να σκύβει μπρος ή πίσω.

Ένα μαξιλάρι σώματος ή πολλά μαξιλάρια δίνουν τη λύση. Η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού ανάμεσα στα γόνατα και στους αγκώνες βοηθάει στη διατήρηση της ουδέτερης θέσης της λεκάνης, της μέσης και των χεριών.

Για το μέγεθος του μαξιλαριού για το κεφάλι δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να εφαρμόζεται σε όλους. Για τον αριθμό των μαξιλαριών εξαρτάται από το μέγεθος των ώμων του καθενός για να εξισορροπήσει το κεφάλι με τη σπονδυλική στήλη.

πηγή : flowmagazine.gr