Συνηθίστε το μωρό σας να κοιμάται με θόρυβο

Πολλές φορές προκειμένου να κοιμηθεί ένα μωρό ή ακόμα και ένα μικρό παιδί όλη η οικογένεια «περπατά στα νύχια» για να μην προκληθεί ο παραμικρός θόρυβος που θα το ξυπνήσει. Η αλήθεια είναι πως ο θόρυβος δεν είναι ικανός να ξυπνήσει ένα παιδί που ήδη κοιμάται.

Από την αρχή συνηθίστε το παιδί σας να κοιμάται σε ένα περιβάλλον που έχει συνηθισμένους θορύβους. Φυσικά αν θέλετε να ακούσετε ραδιόφωνο ή να δείτε τηλεόραση, μην βάζετε μεγάλη ένταση. Καλό είναι να δημιουργείτε ένα ήσυχο, ήρεμο περιβάλλον, αλλά αποφύγετε να υιοθετήσετε την τακτική του «Κάντε ησυχία, μη ξυπνήσει το μωρό!», γιατί έτσι το μωρό σας θα ξυπνά με τον παραμικρό θόρυβο, όχι μόνο τώρα, αλλά ίσως και σ’ όλη του τη ζωή.

Τα πιο πολλά μωρά μπορούν να κοιμηθούν σε συνεχή, έντονο θόρυβο, αρκεί να μην έχουν συνηθίσει σε απόλυτη ησυχία όταν πρόκειται να κοιμηθούν. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνηθίζουν στο θόρυβο πολυσύχναστων δρόμων. Ο ξαφνικός, ασυνήθιστος θόρυβος είναι εκείνος που μπορεί να τρομάξει το παιδί σας ή να ξυπνήσει το μωρό σας.

Σε περίπτωση που το μωρό σας ξυπνήσει λίγο χάιδεμα που θα δηλώσει την παρουσία σας θα το ηρεμήσει. Εάν το μωρό σας κάνει ανήσυχο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζητήστε άλλες πιθανές αιτίες εκτός από το θόρυβο όπως η δίψα ή ο πόνος στην κοιλιά.

Η οικογένεια θα πρέπει να σέβεται τις ώρες ύπνου των μικρότερων μελών της και οι κινήσεις να είναι πιο διακριτικές. Ο θόρυβος από μόνος του δεν εμποδίσει ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί να κοιμηθεί, απλά του υποδηλώνει ότι η υπόλοιπη οικογένεια είναι ξύπνια και έχει δραστηριότητα στην οποία δεν μπορεί να συμμετάσχει.

πηγή: babyradio.gr