Αποστόλης Θωμόπουλος: Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης

«Στόχος είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια,  η δημιουργία νέων τσιφλικιών» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη»


Ανυποχώρητοι κι αποφασισμένοι να πετύχουν το στόχο τους είναι οι αγρότες από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Ένας αγώνας που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και κλιμακώνεται με μπλόκα να έχουν στηθεί στις εθνικές οδούς της χώρας. Χιλιάδες τρακτέρ έχουν παραταχθεί στους δρόμους και οι αγρότες δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Άλλωστε, για εκείνους είναι αγώνας επιβίωσης, όπως μας λέει ο Αποστόλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη». «Εμείς ξέρουμε ότι με έναν αγώνα, ούτε τα ανατρέπεις όλα, ούτε τα κερδίζεις όλα. Είναι αγώνας επιβίωσης. Εκείνο που διεκδικούμε είναι ένα πράγμα: να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία» τονίζει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε. Από ό,τι φαίνεται οι αγρότες αυτή τη φορά δεν πρόκειται να παραδώσουν τα… όπλα και στον αγώνα τους αυτόν βρίσκουν συμπαράσταση κι από άλλες κοινωνικές ομάδες.


-κ. Θωμόπουλε υπάρχει συμπαράσταση από άλλους φορείς;

-Μεγάλη. Κι αυτό έχει δηλωθεί κατ’ αρχήν με την παρουσία των 80 φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ήρθαν στο μπλόκο της Νίκαιας, ενώ το σαββατοκύριακο δεκάδες ήταν εκείνοι που προσήλθαν για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα μας. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το μπλόκο μας η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση που αριθμεί περίπου 90 εκ. εργαζόμενους. Αυτό που μας δίνει θάρρος και δύναμη για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι ο αγώνας με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

-Δεν έχουμε φαινόμενα αντιδράσεων στις κινητοποιήσεις όπως τις προηγούμενες φορές. Βλέπουμε ότι ο κόσμος (εκτός κάποιων περιπτώσεων) πέρα από τους συνδικαλιστικούς φορείς είναι στο πλευρό σας. Παλαιότερα υπήρχε μία αντίδραση του κόσμου γιατί κλείνετε τους δρόμους. Αυτή τη φορά ο κόσμος είναι στο πλευρό σας;

-Ακριβώς κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Και τώρα πάλι, όπως και παλιότερα, επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση ο κοινωνικός αυτοματισμός, αλλά οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό.

[quote_box_center]«Τα μέτρα εξαφανίζουν το μικρομεσαίο αγροκτηνοτρόφο κι αυτός είναι ο στόχος που υπάρχει: η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Δηλαδή στόχος είναι η δημιουργία νέων τσιφλικιών»[/quote_box_center]

-Περιγράψτε μας λίγο την εικόνα στα μπλόκα… Ο κόσμος σταματάει; Σας μιλάνε;

-Υπάρχει κόσμος που καθημερινά εκδηλώνει τη συμπαράστασή του. Μας μιλάνε, μας ενθαρρύνουν.

-Αυτή τη φορά η συμμετοχή των αγροτών είναι μεγάλη.

-Οι αγρότες που συμμετέχουν είναι πολλοί κι αυτό το δείχνει ο αριθμός των τρακτέρ που είναι χιλιάδες.

-Οι αγρότες των Τρικάλων είναι στον κόμβο της Νίκαιας;

-Η Ομοσπονδία κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας. Χαιρετίζουμε όλους τους αγρότες που βγήκαν στους δρόμους γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια. Αντίπαλοί μας είναι αυτοί που μας παίρνουν σε εξευτελιστική τιμή τα προϊόντα, τα μονοπώλια που μας προμηθεύουν με αγροεφόδια σε μεγάλο κόστος και η κυβερνητική κι ευρωπαϊκή πολιτική που μας ξεκληρίζει. Ο αγώνας των αγροτών είναι κοινός ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται.

-Ο πρωθυπουργός σας κάλεσε σε διάλογο…

-Ο πρωθυπουργός μας κάλεσε σε διάλογο, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ένα πράγμα: Για να πάμε σε διάλογο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που αφορά την κοινωνική ασφάλιση και το φορολογικό και θέλουμε κι απαντήσεις στα υπόλοιπα ζητήματα που έχουμε.

-Ποια είναι τα αιτήματά σας;

 -Ζητάμε:

Από εμάς ζητάνε προκαταβολή φόρου κι εμάς το υπουργείο, η Κυβέρνηση, μας χρωστάει από το 2013 παρακαλώ επιστροφή φόρου πετρελαίου.

-Όλα αυτά τα μέτρα εξαφανίζουν τον αγρότη;

-Εξαφανίζουν το μικρομεσαίο, όχι αγρότη μόνο, το μικρομεσαίο αγροκτηνοτρόφο κι αυτός είναι ο στόχος που υπάρχει: η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Δηλαδή στόχος είναι η δημιουργία νέων τσιφλικιών.

-Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η έναρξη της κρίσης επηρέασε τη σύσταση του. Αρχικά μειώθηκε το μέγεθός του και ταυτόχρονα αυξήθηκε ο μη γεωργικός πληθυσμός, φανερώνοντας μια σημαντική και απότομη μετατόπιση σε άλλα επαγγέλματα.

-Πλέον το ξεκλήρισμα των αγροτών είναι βίαιο. Δεν μιλάμε για φτωχοποίηση απλά. Μιλάμε για διώξιμο από την παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι προστίθεται μεγάλος αριθμός αγροτών στους ήδη 1,5 εκατομμύριο ανέργους.

-Τελευταία αποδόθηκαν στους αγρότες διάφοροι χαρακτηρισμοί «κλέφτες» κ.α.

-Με αυτά η Κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους αγρότες με τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό. Ο κοινωνικός αυτοπροβληματισμός έχει αποδειχθεί από τα άλλα λαϊκά στρώματα.

[quote_box_center]«Εκείνο που διεκδικούμε είναι ένα πράγμα: να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία»[/quote_box_center]

-Θα μπορούσε αυτή η κινητοποίηση των αγροτών να είναι μία αφύπνιση για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες;

-Κοιτάξτε να δείτε, ξέρουμε και το έχουμε διακηρύξει αυτό, ότι τα προβλήματα από μόνοι μας σαν αγρότες δεν μπορούμε να τα λύσουμε. Για αυτό χρειάζεται μία κοινή συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα για να ανατρέψουμε αυτή την αντιαγροτική και γενικότερα αντιλαϊκή πολιτική.

-Πόσα είναι τα τρακτέρ που είναι συγκεντρωμένα στη Νίκαια;

-Σίγουρα είναι πάνω από 2.500 τρακτέρ. Είναι το μεγαλύτερο μπλόκο που έχει στηθεί την τελευταία 20ετία. Ειδικά, αν λάβουμε υπόψη μας πόσο μειώθηκε ο αγροτικός πληθυσμός. Είναι το μεγαλύτερο μπλόκο στη νεότερή μας ιστορία.

-Εσείς είσαστε αποφασισμένοι να φτάσετε στα άκρα; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε από εκεί, από το μπλόκο της Νίκαιας;

Εμείς ξέρουμε ότι με έναν αγώνα, ούτε τα ανατρέπεις όλα, ούτε τα κερδίζεις όλα. Είναι αγώνας επιβίωσης. Εκείνο που διεκδικούμε είναι ένα πράγμα: να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.

Δημοσιευμένη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ