Συζήτηση θεωρητικού επιπέδου στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων

Με πολύμηνη καθυστέρηση συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων το αίτημα του ΠΑΜΕ Τρικάλων για την ανάληψη δράσεων ενίσχυσης ανέργων κι άλλων κατηγοριών με μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών και των λογαριασμών της ΔΕΥΑΤ, δωρεάν δομές, γεύμα δωρεάν και δωρεάν μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία, «πάγωμα» των οφειλών κ.α. με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης.
Ένα αίτημα που κινήθηκε σε θεωρητικό επίπεδο χωρίς και που δεν είχε τύχη αφού απορρίφθηκε ως μη εφαρμόσιμο. Ο κ. Παπαστεργίου στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση των συνεπειών της κρίσης, οφείλει να γίνει εντός ρεαλιστικού πλαισίου. Παρουσίασε, δε, τις βασικές κατευθύνσεις, πάνω στις οποίες η δημοτική αρχή θα χαράξει την πολιτική της, προς όφελος των συμπολιτών.
Κάτι που δυσαρέστησε την κ. Μπακάση η οποία και ήταν η εισηγήτρια του αιτήματος που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι είναι μόνο λόγια κι απόδειξη αποτελεί ο προϋπολογισμός του Δήμου για το νέο έτος.
Ο Χρήστος Λάππας από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από την καταγραφή των αιτημάτων των δημοτών για περαιτέρω στήριξη.
Ο Γιώργος Καΐκης απηύθυνε κατηγορώ προς τον κ. Παπαστεργίου ο οποίος ομοίως με τους προκατόχους του δεν μπορεί να διεκδικήσει πόρους από την κεντρική εξουσία, ενώ ο Δημήτρης Παπαθανασίου ζήτησε πέρα από τις συζητήσεις να λαμβάνονται κι αποφάσεις.

ΕΝΦΙΑ

Έτερο ζήτημα το οποίο είχε επίσης τεθεί εδώ και πολύ καιρό από την παράταξη «Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή» ήταν η έκδοση ψηφίσματος για κατά του ΕΝΦΙΑ.

Το ψήφισμα της παράταξη «Επανεκκίνηση Τώρα», που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία,  μεταξύ άλλων:
– Διαφωνεί κάθετα με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ
– Συντάσσεται με την άποψη που εξέφρασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ότι οι επιβαλλόμενοι φόροι και τέλη επί της περιουσίας, μπορούν και πρέπει να εξορθολογιστούν, (όπως π.χ. στο Βαρούσι) λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, μειώνοντας παράλληλα, το κόστος διαχείρισής τους και τη συνακόλουθη γραφειοκρατία.
– Απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να απαλλάξει τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα από οποιαδήποτε υποχρέωση καταβολής του φόρου, και να ασχοληθεί σοβαρά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
– Επιδιώκει, ο διάλογος για τη φορολογική πολιτική, να στοχεύει στην ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφέροντας παράλληλα πόρους στην περιφέρεια και ειδικά στους Δήμους.
– Ζητά με επίταση, τα έσοδα από τον φόρο, όταν εξορθολογιστεί, να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως τον μόνο φορέα που μπορεί να τα αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών.