Συγκρατημένη αισιοδοξία από την άμεση έναρξη των τεχνικών συζητήσεων

Η κατ’ αρχήν αποδοχή των ελληνικών προτάσεων και η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων αύριο (Τετάρτη), σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup είναι θετικό αφού συμφωνήθηκε ότι:

1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσειςέγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις»

Κατά τη χθεσινή σύνοδο των «19», ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το πακέτο των 7 μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση και ακολούθησε πολιτική συζήτηση.

Οι εταίροι ζήτησαν, όπως αναμενόταν, να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση η τεχνική επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων, ιδίως ως προς τις δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτών.

Στη συνέχεια προέκυψε το ερώτημα: Πού θα γίνουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις των εμπειρογνωμόνων, στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα; Το πρωί της Δευτέρας, στην καθημερινή ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε δηλώσει ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες, αλλά «κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν επί τόπου, στην Αθήνα. Στη Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότεινε και αυτός να γίνουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές της συνόδου, η Αθήνα ήταν ενήμερη για την πρόταση του Ολλανδού, ταλαντεύτηκε αρχικά αλλά τελικά συμφώνησε να γίνουν τεχνικές διαβουλεύσεις και στην Αθήνα.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την εκταμίευση του 50% της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία το σύνολο των τεχνικών διαβουλεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις χωρίς τη λήψη μονομερών μέτρων.

Ο Ολλανδός είπε ότι η επιστολή Βαρουφάκη περιελάμβανε 6 μεταρρυθμίσεις, με τη διευκρίνιση ότι θα προστεθούν και άλλες. Η επιστολή, ανέφερε, εστάλη και στους θεσμούς, οι οποίοι θα εξετάσουν σε στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά «το σύνολο των μέτρων», με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Το πρώτο στάδιο, λοιπόν, είναι η ολοκλήρωση της εξέτασης από τα τεχνικά κλιμάκια του συνόλου των μεταρρυθμίσεων και το δεύτερο η εφαρμογή τους.

Συντάκτης: efsyn.gr