Συγκινητικές ιστορίες δύο οικογενειών Τρικαλινών θα ζωντανέψουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Η οικονομική κρίση και πολλές φορές αυτή η ίδια η ζωή δημιουργούν ιστορίες που συγκινούν. Άνθρωποι που χάνουν οικογένειες και σπίτια. Παιδιά που χάνουν γονείς και μένουν μόνα και η ζωή που τους στερεί αυτό που δικαιωματικά ανήκει σε κάθε άνθρωπo, την επιβίωση. Ιστορίες καθημερινές, ανθρώπων της διπλανής πόρτας που μέρα με τη μέρα γίνονται περισσότερες.

Μία τέτοια ιστορία θα ζωντανέψει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων όπου και θα συζητηθεί το αίτημα δύο παιδιών που η μοίρα τους στέρησε τους γονείς τους και τα ίδια παλεύουν για να επιβιώσουν. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο και να στηρίξει αυτά τα δύο νέα παιδιά με το «συμβολικό» ποσό των 750 ευρώ.  Οι γονείς τους απεβίωσαν ο ένας μετά τον άλλο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και τα ίδια παλεύουν για την επιβίωσή τους. Μαθητής Λυκείου ο ένας, ενώ ο άλλος φεύγει φαντάρος. Οι δύο νέοι βρέθηκαν σε δεινή οικονομική κατάσταση αφού μετά το θάνατο της μητέρας τους το 2012 και του πατέρα τους το 2015 διακόπηκαν τα προνοιακά επιδόματα, λόγω αναπηρίας που ελάμβανε η οικογένεια κι αποδεδειγμένα δεν έχουν πόρους.

Κάηκε το σπίτι τους

Μία δεύτερη ιστορία ανθρώπων που έχουν ανάγκη είναι εκείνη της μίας οικογένειας που κάηκε το σπίτι της είναι εκείνη που θα συζητηθεί. Η οικογένεια έχει άμεση ανάγκη από οικονομική ενίσχυση καθώς το σπίτι που διαμένει κάηκε στις 18 Ιανουαρίου και η οικογένεια βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη φωτιά καταστράφηκε όλη η σκεπή, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατοικίας της οικογένειας, καθώς επίσης και όλος ο οικιακός εξοπλισμός που υπήρχε στο συγκεκριμένο τμήμα.

Στο σπίτι μένει ο παππούς με τη διαζευγμένη και άνεργη κόρη του με τους δυο ανήλικους γιούς της, μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου.

Τι ισχύει

Βάσει Νόμου οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητα για την: « εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα, που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή ψυχικής υγείας, όπως δημιουργία δημοτικών και κοινοτικών ιατρείων, κέντρων αγωγής υγείας, υποστήριξης και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία, κέντρων ψυχικής υγείας, συμβουλευτικής στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων και κέντρων πρόληψης κατά εξαρτησιογόνων ουσιών. Η μέριμνα για τη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδυνάτων δημοτών, με την παροχή χρηματικών βοηθημάτων, ειδών διαβίωσης και περίθαλψης σε κατοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης κατά τις προβλέψεις αυτού του κώδικα.»

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους πολίτες και πολύτεκνους είδη διαβίωσης ή περίθαλψης κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου .Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα».

Κοινωνικό πρόσωπο 

Ακόμη όμως κι αν δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια, δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο.

 Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ