Συγκέντρωση στη Βουλή από τους συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας

Συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας. Πρόθεσή τους είναι να μοιράσουν φυλλάδια με τις θέσεις τους στους βουλευτές, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για την 17Ν Σάββα Ξηρού.

Η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους που έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής τους και έχουν αναπηρία άνω του 80% (ο Σάββας Ξηρός είναι ανάπηρος σε ποσοστό 98%) να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στη ρύθμιση εμπίπτει ακόμη ένας κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και άλλοι κρατούμενοι σε φυλακές της περιφέρειας, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης τάσσονται ο πρόεδρος της Οργάνωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας «Ως Εδώ» Γιώργος Μομφεράτος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τον μανδύα του εξανθρωπισμού εκτρέφει τρομοκράτες.

«Ο Σάββας Ξηρός δικαιούται κάθε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Πολιτεία υποχρεούται να του την παράσχει, μέσα, όμως, στη φυλακή. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι με το προσωπείο του ανθρωπισμού να τον απελευθερώσει. Εκτρέφει, έτσι, το τέρας της τρομοκρατίας και κάνει την τρομοκρατία πολιτικό θέμα διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων» δήλωσε ο κ. Μομφεράτος.

Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η Δημοκρατία βεβαίως και δεν εκδικείται και είναι αυτό που τη διαχωρίζει από αυτούς που παίρνουν τα όπλα και εκτελούν αθώους. Ο Σάββας Ξηρός πήρε πέντε αθώες ψυχές. Η αναπηρία του προκλήθηκε από αυτοτραυματισμό την ώρα που ήθελε να σκοτώσει αθώους. Πρώτο δικό σας νομοθετικό μέλημα είναι να περάσετε μία διάταξη απόλυτα φωτογραφική για κάποιον που καταδικάστηκε πέντε φορές σε ισόβια. Τι σας αποτρέπει να δώσετε στον Σάββα Ξηρό εκείνες τις συνθήκες για έναν αξιοπρεπή εγκλεισμό χωρίς να παραβιάζετε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης;»

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το αίτημα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού ήταν σύνθημα όλου του αντιεξουσιαστικού χώρου» για να συμπληρώσει: «Εμείς, που είμαστε στην άλλη όχθη, δεν διαδηλώσαμε. Διαχειριστήκαμε τον μεγάλο πόνο μας με σεβασμό. Δεν θα το λάβετε υπόψη σας; Θέλω να κοιτάξετε στα μάτια τον κ. Μομφεράτο, τη μάνα του Αξαρλιάν, εμένα, και να μου πείτε αν έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας με αυτό που κάνετε».

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: in.gr