Στο υπουργείο Εργασίας το θέμα του εργοστασίου γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ»

Έχοντας ήδη συμπληρώσει 21 μέρες κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», έχουν πλέον το βλέμμα τους στραμμένο στην Αθήνα και στο υπουργείο Εργασίας όπου την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να γίνει τριμερής επιτροπή για το θέμα των εργαζομένων.

Ο υπουργός Εργασίας, η διοίκηση του εργοστασίου γάλακτος και η επιτροπή αγώνα των εργαζομένων, καλούνται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το θέμα που έχει ξεσηκώσει τους εργαζόμενους, την απαίτηση δηλαδή της διοίκησης του εργοστασίου «ΤΡΙΚΚΗ», να υπογράψουν άπαντες ατομικές συμβάσεις εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

«Μας έβγαλαν σε πλειστηριασμό»

 

Το πρωί, πραγματοποίησε περιοδεία στο εργοστάσιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων γάλακτος – Τροφίμων και ποτών Μανώλης Καραντούσας, ενώ το απόγευμα, μαζί με την επιτροπή αγώνα των εργαζομένων, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του εργατικού κέντρου.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Δημήτρη Αρμάγο να περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση στο εργοστάσιο γάλακτος. «Εδώ και 21 μέρες βρισκόμαστε σε αγωνιστικές διεργασίες, σε κινητοποιήσεις γιατί η πρόθεση της διοίκησης, είναι να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, με πάρα πολύ δραστικές μειώσεις στους μισθούς μας, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 40%. Βεβαίως δεν είναι όλες με ενιαίο κριτήριο και σε όλες τις περιπτώσεις ίδιες οι μειώσεις, υπάρχει το ζήτημα ότι σε ορισμένους δίνονται διαφορετικά ποσά και σε ορισμένους μάλιστα που αρχικά αρνούνταν να υπογράψουν , προκειμένου να τους δελεάσουν για να υπογράψουν, άλλαζαν και το ποσό», ανέφερε ο κ. Αρμάγος και πρόσθεσε: «Κατά κάποιο τρόπο, μας έβγαλαν σε πλειστηριασμό, μόνο και μόνο για να καταφέρουν να μας σπάσουν. Θεωρούμε ότι η υπογραφή ατομικής σύμβασης, είναι η καταδίκη του εργαζόμενου, είναι το εύκολο χρήμα, η εύκολη λεία στα χέρια της κάθε εργοδοσίας».

Όσο για τα αιτήματα που έχουν τεθεί στη διοίκηση, από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, ο κ. Αρμάγος ανέφερε και το θέμα των δεδουλευμένων, λέγοντας ότι μετά από τις πιέσεις και με την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν καταβληθεί τις προηγούμενες μέρες δυο δεκαπενθήμερα, ενώ οφείλονται στους εργαζόμενους ακόμα η εκκαθάριση του Σεπτέμβρη και ο τρέχον μήνας.

Από εκεί και πέρα, υποστήριξε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της τριμερούς επιτροπής την Παρασκευή και δεν απέκλεισε ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εμείς θα πάμε στη συνάντηση με το αίτημα να μην προχωρήσουν οι ατομικές συμβάσεις. Να σταματήσουν εδώ. Επειδή υπάρχουν πιέσεις, εκβιασμοί και απειλές πως επειδή κάποιοι δεν υπογράφουν, θα προχωρήσουν σε απολύσεις, εμείς είμαστε διατεθειμένοι και έχουμε ήδη ειλημμένη απόφαση ως εργαζόμενοι, και η Ομοσπονδία θα μας καλύψει επάνω σε αυτό το ζήτημα, να προχωρήσουμε σε νέες κινήσεις, και με απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην γίνει αποδεκτή καμιά απόλυση, κανενός εργαζομένου.

 

«Μαφιόζικου τύπου» οι προτεινόμενες συμβάσεις

 

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο εργαζόμενος του εργοστασίου και μέλος της επιτροπής αγώνας Σάββας Καραγιάννης, για να καταγγείλει ότι οι ατομικές συμβάσεις που τους προτείνονται είναι «μαφιόζικου τύπου». «Σε άλλους κόβουν 100 ευρώ και σε άλλους 500 ευρώ. Δηλαδή δεν μπαίνουν εργασιακά κριτήρια στις συμβάσεις».

 

 

Η φωνή των εργαζομένων θα φτάσει παντού

 

Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Μανώλη Καραντούσα, ο οποίος χαρακτήρισε αξιέπαινο τον αγώνα των συναδέλφων του στο εργοστάσιο «ΤΡΙΚΚΗ».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια των συναδέλφων γιατί σήμερα, μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες, μέσα από όλο αυτό που έχει επικρατήσει στο εργατικό κίνημα υπάρχουν σπίθες αγώνα που κρατάνε τη φωτιά αναμμένη κι εμείς ως Ομοσπονδία στην κατεύθυνση, προσπαθούμε αυτή τη φωτιά να τη φουντώσουμε, να πάρει μεγαλύτερη έκταση γιατί ακριβώς εδώ βρίσκεται και αυτό που το επόμενο διάστημα θα κριθεί».

Ο κ. Μανώλης Καραντούσας, εξήγησε πως η Ομοσπονδία θα καλύψει τους εργαζόμενους, αν αποφασίσουν να κλιμακώσουν εν τέλει τις Κινητοποιήσεις τους. «Εμπράκτως, πανελλαδικά, όπου υπάρχει εργοδοσία του «ΤΡΙΚΚΗ», παντού θα πάρουν το μήνυμα», είπε και εξήγησε ότι υπάρχουν υποκαταστήματα και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, όπου υπάρχουν εργαζόμενοι του εργοστασίου, θα γίνουν γνωστά τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Κάλεσε δε, τους εργαζόμενους στον κλάδο των τροφίμων, του γάλακτος και των ποτών, να εκφράσουν εμπράκτως τη συμπαράσταση τους. Εξήγησε δε, πως αυτό σημαίνει, ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στο «ΤΡΙΚΚΗ» πρέπει να πάει πολύ μακριά και σε αυτό θα συμβάλλουμε». «Εμείς θα κάνουμε προσπάθειες σε συντονισμό με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο, να γίνει γνωστός ο αγώνας σε όλο τον κόσμο.

Από αύριο θα περιμένουμε μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης από όλο τον κόσμο, γιατί η μοναδική απάντηση σε όλη αυτή την επίθεση, είναι αυτό: αλληλεγγύη, μαζικοποίηση. Ένας αγώνας που μένει εντός των τειχών, έχει κι ένα όριο».

Όσο για τη συνάντηση της Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας, δήλωσε κατηγορηματικά: «Εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας. Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθών, υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, να εφαρμοστούν οι κλαδικές συμβάσεις, όπως ήταν πριν, γιατί εδώ υπάρχει και η αυθαιρεσία της διοίκησης να κόψει με το «έτσι θέλω» επιδόματα».