Στο Περτούλι οι Σαρακατσαναίοι, στην Προσοτσάνη οι Βλάχοι-Η παράδοση θα είναι και πάλι στο επίκεντρο στα δύο Ανταμώματα

Δύο από τα πιο γνωστά ανταμώματα εκείνα των Σαρακατσαναίων και των Βλάχων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Οι Σαρακατσαναίοι επιμένουν σταθερά στο Περτούλι, ενώ οι Βλάχοι φέτος επιλέγουν Προσοτσάνη Δράμας. Στο επίκεντρο και των δύο είναι φυσικά η… παράδοση.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Το 36ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων θα πραγματοποιηθεί στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια στα Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1150 μέτρων το τριήμερο 24-26 Ιουνίου με αφιέρωμα  στο τρίπτυχο της Δημιουργίας και της Αναγέννησης, «Συνεννόηση – Συλλογική Προσπάθεια – Ομοψυχία». Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία «Το φετινό Αντάμωμα απαντά με αισιοδοξία και χαρά στο ζοφερό παρόν και ξορκίζει τις Κασσάνδρες μιας  συνέχειας χωρίς διέξοδο, καλώντας τους Έλληνες να ξαναβρούν το δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους  θησαυρούς της παράδοσης .

Βιωματικό καραβάνι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το  «Βιωματικό Καραβάνι». Θα ξεκινήσει το Σάββατο 24 Ιουνίου 2016, (δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων του 36ου Ανταμώματος) στις 6:00 το απόγευμα, από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, με τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν και θα στηθούν οι τσατούρες. Η διαδρομή-αναπαράσταση, θα πραγματοποιηθεί στο ιδιαιτέρως ειδυλλιακό τοπίο του όρους Κόζιακα. Τα άλογα όπως και τότε θα είναι στολισμένα με κεντητές βελέντζες που θα σκεπάζουν τα φορτία του «μεταφερόμενου σπιτικού» των Σαρακατσαναίων, ανεβαίνοντας το βουνό με τα πρόβατα τους. Όλοι, γυναίκες και άνδρες θα φορούν «τα γιορτινά τους», ενώ Επικεφαλής του Καραβανιού θα είναι η «νεότερη νύφη» του τσελιγκάτου…  Η διάρκεια της απόστασης θα είναι περίπου μιάμιση ώρα ενώ επιθυμητό θα είναι οι συμμετέχοντες να είναι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.

Στην Προσοτσάνη Δράμας το 32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στις 1, 2, 3 Ιουλίου

Στην Προσοτσάνη Δράμας  θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 1, 2, 3 Ιουλίου 2016 το 32° Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ( Π.Ο.Π.Σ. ΒΛΑΧΩΝ ) σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης, τον Δήμο Προσοτσάνης  και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, για την διοργάνωση του 32° Πανελλήνιου Ανταμώματος Βλάχων υποβλήθηκε μόνο μια αίτηση αυτή του συλλόγου Βλάχων Προσοτσάνης.