Στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία εντάχθηκε ο Δήμος Τρικκαίων

Στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία εντάχθηκε ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζοντας την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του Ασκληπιείου, την προώθησης του ιατρικού τουρισμού (μέσω του Ασκληπιείου στον Κόζιακα) και την αξιοποίησης του φυσικού πλούτου.

Η ένταξη στο δίκτυο ανακοινώθηκε κατά την  παρουσίαση του παρουσίαση του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Επίδαυρο στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και πλέον εντάσσεται σε αυτό κι ο Δήμος Τρικκαίων. Ουσιαστικά, σε όλη του την έκταση, αφορά επί της ουσίας στην από κοινού ανάδειξη των τριών σημαντικών Ασκληπιείων της χώρας, και, σε δεύτερη φάση, στη σύνδεσή τους με τη βιοποικιλότητα.

Η σύνδεση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τον Δήμο Τρικκαίων – αλλά και τον Δήμο Πύλης για αυτό το λόγο παρών ήταν κι ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας – αφού στην πόλη των Τρικάλων βρίσκεται το Ασκληπιείο, ενώ στο Κερκέτιο Ορος, στον Κόζιακα, φυτρώνουν ακόμη τα βότανα που χρησιμοποιούσε ο Ασκληπιός.

Η όλη προσπάθεια ένταξης του Δήμου Τρικκαίων στο Δίκτυο ξεκίνησε πριν  δύο μήνες με επιστολή στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, για ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στο δίκτυο για τον πολιτισμό – ιατρικό τουρισμό – βιοποικιλότητα. Ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό κι έτσι ο Δήμος εντάχθηκε σε αυτό.

Στο Leader

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της προώθησης της αξιοποίησης της κληρονομιάς του Ασκληπιού ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη προβεί στην υποβολή φακέλου προς ένταξη στο πρόγραμμα Leader, του έργου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε ΚΟΖΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ», προϋπολογισμού 320.000 ευρώ.

Οφέλη

Η ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στο πρόγραμμα θεωρείται από τη δημοτική ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή:

– ιστορικώς, με την ανάδειξη – αξιοποίηση του Ασκληπιείου στα Τρίκαλα

– οικονομικώς, με την προώθηση της καλλιέργειας βοτάνων που θα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς

– ιατρικώς, με την επιστημονική αξιοποίηση των συμπερασμάτων των συνεδρίων που θα διεξάγονται στο Καποδιστριακό Δημαρχείο της ΔΕ Κόζιακα

– τουριστικώς, με την προσέλκυση πλήθους επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

– εκπαιδευτικώς, με την επαφή των μαθητών με τον ιστορικό πλούτο της περιοχής.

Αυτοί είναι και οι στόχοι τους οποίους ανέφερε ο  κ. Παπαστεργίου, κατά την ομιλία του στην Επίδαυρο, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας των Δήμων, στις περιοχές των οποίων τα αρχαία Ασκληπιεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τη σύνδεση των τριών στοιχείων: της ιστορίας – της ιατρικής – της βιοποικιλότητας.

«Διάζωμα»

Ταυτοχρόνως, σε επίπεδο ανάδειξης του Ασκληπιείου, κρίσιμη, χρήσιμη και σημαντική θεωρείται η συμμετοχή του σωματείου «Διάζωμα», το οποίο έχει ήδη ανασκευάσει αρχαία κτήρια. Εξάλλου, στη χθεσινή εκδήλωση, που οργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και τον Δήμο Επιδαύρου, μία σειρά μελετών για το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, θα εκπονηθεί με πόρους που θα εξασφαλίσει το «Διάζωμα».

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση, ανέπτυξαν τις θέσεις τους, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, ο [πρόεδρος του «Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος, ο Δήμαρχος Επιδαύρου, κ. Κων. Γκάτζιος, ο Δήμαρχος Κω και ο κ. Γιώργος Κυρίτσης (στην Κω λειτουργεί το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα).

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους καθηγητές Βασίλη Λαμπρινουδάκη (Κλασικής Αρχαιολογίας) και Παναγιώτη Δημόπουλο (Βοτανικής και Οικολογίας).