Στην 5η θέση στην υλοτόμηση χριστουγεννιάτικων δέντρων ο Νομός Τρικάλων

Προέρχονται από φυτείες-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την αγορά τους-Εντατικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό λαθροϋλοτομιών

Στην 5η θέση κατατάσσεται ο Νομός Τρικάλων σε ό,τι αφορά στην υλοτόμηση χριστουγεννιάτικων δέντρων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει εγκριθεί η υλοτομία, η μεταφορά και η διακίνηση δενδρυλλίων  ελάτης – ψευδοτσούγκας, καθώς και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Φέτος θα υλοτομηθούν και διακινηθούν 6.750 χριστουγεννιάτικα δέντρα, αριθμός αυξημένος κατά 230 δέντρα σε σχέση με την περσινή χρονιά που ανήλθαν σε 6.520.

Σύμφωνα με την έγκριση που έδωσε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το υπουργείο Περιβάλλοντος (υπουργική απόφαση), φέτος θα κοπούν περίπου 19.000 λιγότερα δέντρα από πέρυσι, με σκοπό να καταλήξουν στην αγορά. Από πού θα προέλθουν τα 105.960 χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα διοχετευθούν φέτος στην ελληνική αγορά;

Περιοχές

Σχεδόν τα μισά χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα διακινηθούν φέτος στην αγορά προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, 33.000 έλατα θα υλοτομηθούν από την περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου και 15.000 έλατα από την περιοχή του Δασαρχείου Αρναίας.

Ακόμα 13.770 έλατα θα προέλθουν από την περιοχή του Δασαρχείου Σπερχειάδας εκ των οποίων τα 10.700 βρίσκονται σε ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια. Επίσης, από καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος των 7.305 χριστουγεννιάτικων ελάτων που εγκρίθηκε να υλοτομηθούν από την περιοχή της Διεύθυνσης Δασών Άρτας. Από ιδιωτικές φυτείες της περιοχής του Δασαρχείου Τρικάλων εγκρίθηκε η υλοτομία 6.750 δέντρων, 4.500 από το Νευροκόπι, 2.480 από το Μέτσοβο, και 2.400 από την περιοχή του Δασαρχείου Βέροιας.

Το έθιμο ανά τους αιώνες

Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο – έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.

Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α’ το 1512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.

Κάθε χρόνο λιγότερα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2015 είχε δοθεί άδεια για υλοτομία 124.976 δέντρων, το 2014 για 153.728 δέντρων, ενώ στις προ κρίσης εποχές τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεπερνούσαν τις 200.000 κάθε χρόνο.

Διακοσμητικά κλαδιά

Εκτός από χριστουγεννιάτικα δέντρα (έλατα, ερυθρελάτες, κ.λπ.), η υπουργική απόφαση προβλέπει και την διακίνηση σημαντικής ποσότητας διακοσμητικών κλαδιών από έλατα και αρκουδοπούρναρα.

Στο Νομό Τρικάλων

Σε ότι αφορά την περιοχή του Νομού Τρικάλων, έχει εγκριθεί η υλοτομία Χριστουγεννιάτικων δένδρων κατ’ αριθμό, είδος και κατά Δασαρχείο ως παρακάτω:

Α)  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    1)    5.750  δενδρύλλια ελάτης

    2)       250  δενδρύλλια ψευδοτσούγκας

Β)   ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

    1)   750  δενδρύλλια ελάτης

   Συνολικά για τα δύο Δασαρχεία εγκρίθηκε η υλοτομία συνολικά 6.750 δενδρυλλίων ελάτης & ψευδοτσούγκας.

Τα παραπάνω δενδρύλλια, προοριζόμενα για διακόσμηση ως Χριστουγεννιάτικων δένδρων κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων θα προέλθουν από ιδιωτικές φυτείες  που έχουν δημιουργηθεί σε αγροκτήματα και θα διατεθούν προς εμπορία τόσο σε αγορές του Ν. Τρικάλων όσον και εκτός όπως Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα και αλλού.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά απ΄ ότι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα μπορεί να είναι είτε φυσικά, κυρίως έλατα, είτε τεχνητά των οποίων η παραγωγή είναι σημαντική. Οι δε βιοτεχνίες παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι επίσης πολύ σημαντικές. Η υλοτομία των φυσικών δένδρων για τις ανάγκες του εθίμου γίνεται πάντα από συγκεκριμένα δενδρόφυτα μέρη και μετά από σχετική άδεια του κατά τόπο αρμόδιου Δασαρχείου.

Αντίστοιχο καθαρά ελληνικό παραδοσιακό έθιμο αποτελεί το στολισμένο καραβάκι.

Πως τα αναγνωρίζουμε

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα προβούνε στην αγορά Χριστουγεννιάτικου δένδρου να προσέχουν, ότι προκειμένου να είναι νόμιμο το Χριστουγεννιάτικο δένδρο θα πρέπει απαραίτητα να φέρει ειδική μολυβδοσφραγίδα η οποία θα είναι προσδεμένη πλησίον της κορυφής του δένδρου και ακόμα να φέρει σφραγίδα με δασική σφύρα στην επιφάνεια τομής του, δηλαδή στην βάση του» αναφέρει ο Δ/ντής  Δασών N. Tρικάλων Χρήστος Κουτσονάσιος.

Έλεγχοι

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσονάσιο για την παρακολούθηση της μεταφοράς – διακίνησης και εμπορίας των  Χριστουγεννιάτικων  δένδρων που θα υλοτομηθούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και  προκειμένου να αποκλεισθεί το φαινόμενο λαθροϋλοτομίας και παράνομης διακίνησης των, τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας μαζί και με την Δ/νση Δασών του Νομού ως εποπτεύουσα αρχή θα διενεργούν σε καθημερινή βάση περιπολίες σε επίμαχα σημεία στα οποία θα συμμετέχουν Δασικοί  υπάλληλοι, προβαίνοντας σε εντατικούς και εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου ν’ αποκλεισθούν φαινόμενα παράνομης υλοτομίας και μεταφοράς Χριστουγεννιάτικων  δένδρων. «Στην προσπάθεια μας αυτή ευελπιστούμε να έχουμε την συμπαράσταση – βοήθεια των συμπολιτών μας» υπογραμμίζει.