Σε σχολεία της πόλης διδάσκεται πλέον το σκάκι

«Αν και παίζεται εδώ κι εκατοντάδες χρόνια, έχει αποδειχτεί ως ένα ευφυές, ανεξάντλητο σε ιδέες, δύσκολο στρατηγικό και τακτικό παιχνίδι, με τεράστια σχετική βιβλιογραφία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που θεωρείται ως ο Βασιλιάς των παιχνιδιών»… με τις φράσεις αυτές μας περιγράφει ο εκπρόσωπος της Σκακιστικής Κίνησης Τρικάλων, Χρήστος Τοζάρος το σκάκι.

Γράφει η Βιβή Μαργαρίτη

Η απουσία για πολλά χρόνια κάποιου σκακιστικού συλλόγου από τα Τρίκαλα, άφησε την πόλη πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα τουλάχιστον όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. «Ενώ σε πολλές περιοχές όπως Καβάλα, Κρήτη, το σκάκι στις μικρές ηλικίες είναι πολύ διαδεδομένο και τα παιδιά παίζουν σε υψηλό επίπεδο, εδώ είμαστε σε νηπιακό ακόμη στάδιο» εξηγεί. Εντούτοις, όπως μας λέει, η Κίνησή αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση στις ακαδημίες της κάθε χρόνο και ήδη έχουν διαφανεί αρκετά παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο και προοπτική.

Το σκάκι στη… ζωή μας

Το σκάκι… ο βασιλιάς των παιχνιδιών μπήκε λοιπόν δυναμικά στη ζωή των Τρικαλινών τα τελευταία χρόνια. Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα εντάχθηκε και στο πρόγραμμα σχολείων της πόλης μέσω του προγράμματος «Σκάκι στα σχολεία».
Μάλιστα, ήδη υλοποιείται στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων η πρώτη φάση του προγράμματος «ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» που ανέλαβε να εφαρμόσει η Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων (ΣΚΑ.ΚΙ.), υπό την αιγίδα της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).
Στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο
Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το ίδρυμα «Kasparov» και θα λειτουργήσει σε 100 δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα για πρώτη χρονιά και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων είναι ανάμεσα σε αυτά. Η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κι αφορά τη δωρεάν διανομή ιδιαίτερα καλαίσθητων σκακιστικών βιβλίων και σκακιέρων σε κάθε σχολείο, ώστε οι μικροί μαθητές να μυηθούν στο υπέροχο πνευματικό αυτό παιχνίδι-άθλημα.
Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού στους μικρούς μαθητές κατόπιν συνεργασίας της Σκακιστικής Κίνησης (ΣΚΑ.ΚΙ.) Τρικάλων και του Σχολικού Συμβούλου της 2ης Περιφέρειας Τρικάλων Δημητρίου Καραθάνου.
Στόχος του όλου προγράμματος είναι οι δάσκαλοι μαζί με τους εκπαιδευτές της ΣΚΑ.ΚΙ να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με την ψυχαγωγική πλευρά του παιχνιδιού, με τους κανόνες του και να παίξουν μαζί τους τις πρώτες παρτίδες. Το μάθημα θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης και θα πάρουν μέρος πάνω από 200 μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού, χωρίς κανένα κόστος γι αυτούς.

Ωφέλη

Το σκάκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μικρά παιδιά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχετική δήλωση στις 15/3/2012 αναγνωρίζει τα σημαντικά οφέλη του σκακιού και καλεί τα κράτη – μέλη να εισάγουν τη διδασκαλία του στα σχολεία, αναφέρει ο κ. Τοζάρος και προσθέτει «Διάφορες διεθνείς μελέτες έχουν καταγράψει σημαντικά πλεονεκτήματα του σκακιού, τα οποία ωθούν τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στην ενασχόληση με το σκάκι• καθώς μέσα από το παιχνίδι καλλιεργούν ικανότητες που θα τους χρειαστούν για να επιτύχουν στην ανταγωνιστική σημερινή κοινωνία». Πιο συγκεκριμένα το σκάκι:
• Αναπτύσσει την κρίση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
• Μαθαίνει την αξία της συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς.
• Βοηθά στην πειθαρχία, στον προγραμματισμό και την αυτοσυγκέντρωση.
• Διευκολύνει την συμμετοχικότητα, την κοινή προσπάθεια και την κοινωνική ένταξη.
• Επιταχύνει την ωρίμανση και την απόκτηση υπευθυνότητας, αφού απουσιάζει εντελώς ο παράγοντας «τύχη» και κάθε παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται την «ήττα» και τα «λάθη» και να προχωρά.
• Εκφράζει ένα υγιές πρότυπο αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

 

[quote_box_center]

Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων από το 2010

Η ΣΚΑ.ΚΙ. ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 από γονείς παιδιών που βρέθηκαν τυχαία σε ένα σχολικό πρωτάθλημα στη Λάρισα κι αντιλήφθηκαν την έλλειψη ενός ενεργού Σκακιστικού Συλλόγου στην πόλη μας. Ενός Συλλόγου που σε πρώτη φάση θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες σε όσα παιδιά αγαπούσαν το σκάκι, να ασχοληθούν πιο συστηματικά με αυτό και μακροπρόθεσμα θα ανέπτυσσε και το αγωνιστικό σκάκι, διοργανώνοντας αγώνες σχολικούς και διασυλλογικούς.
Τα μέλη της ΣΚΑ.ΚΙ είναι περί τα 30. Στην πλειοψηφία τους γονείς μικρών σκακιστών, οι οποίοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά, ώστε ο Σύλλογος να αποκτήσει δυναμική. Μέλος στη ΣΚΑ.ΚΙ μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε ενήλικας, είτε πρόκειται για γονέα, είτε για σκακιστή, είτε γενικά για άτομο που θα ήθελε να βοηθήσει στη δράση του συλλόγου και την διάδοση της σκακιστικής παιδείας στο Νομό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη ΣΚΑ.ΚΙ στα τηλ. 6980397777 και 6977166005 και στο email xrimatoz@otenet.gr. Επίσης, μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά το Σύλλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.skakitrikalon.blogspot.com.

[/quote_box_center]

Σχέδια

Η συμμετοχή στο Μύλο των Ξωτικών, με το HUMAN CHESS, μία αναπαράσταση παρτίδας με παιδιά που είναι ντυμένα ως σκακιστικές φιγούρες, καθώς και η διοργάνωση κάποιου τουρνουά σε ετήσια βάση που θα διαρκεί 5-7 μέρες σε ημερομηνίες χωρίς ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, σε συνδυασμό με εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν αξιοθέατα των Τρικάλων, όπως το ποτάμι, το Φρούριο κ.α. «Αυτά είναι στις σκέψεις μας αρκεί να βρούμε ανταπόκριση από το Δήμο και τους φορείς της πόλης. Όλα αυτά τα οράματα απαιτούν για την υλοποίησή τους, χρόνο και διάθεση αφιλοκερδούς προσφοράς από πολλούς. Τα μέλη της ΣΚΑΚΙ ως τώρα έχουν δώσει πολύ από το υστέρημα του χρόνου τους και θα χρειαστούν τη στήριξη όλης της Τρικαλινής κοινωνίας για να συνεχίσουν» υπογραμμίζει.