Σε πολιορκία η Αθήνα: Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομίας – Πέτρες, ντομάτες και χημικά το σκηνικό στους δρόμους

«Απόβαση» στην Αθήνα κάνουν σήμερα οι αγρότες, με το ραντεβού να έχει δοθεί στην πλατεία Συντάγματος. 

Το newpost.gr θα μεταδίδει λεπτό προς λεπτό την «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα.

12:08

Μανταρίνια μοιράζουν οι αγρότες στο Σύνταγμα.Διαμηνύουν, δε, ότι θα μείνουν σήμερα και αύριο στο Σύνταγμα.

 

12:07

Στιγμιότυπα από την προηγούμενη ένταση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

11:58
11:54
Ήρεμη είναι η  κατάσταση αυτή τη στιγμή έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι αγρότες αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.
Τα ΜΑΤ, ωστόσο, παραμένουν παρατεταγμένα μπροστά στο υπουργείο.
Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι “Πότε θα κάνει ξαστεριά”.
Να σημειωθεί ότι είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.
11:53

Πανό που έχουν στήσει οι αγρότες στο Σύνταγμα.

11:48

Άρχισαν να στήνονται οι πρώτες σκηνές από τους αγρότες στο Σύνταγμα.

11:47

Ετοιμάζεται αποκλεισμός της Βάρης – Κορωπίου στην κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο και αεροδρόμιο από τους αγρότες της Αττικής.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ θα κλείσει για ένα οκτάωρο.

11:40

Όπως είπε πριν από λίγο στο ραδιοφωνικό ”Ακραίως” στον ΣΚΑΙ και τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο ο Γιάννης Βάγγος, συντονιστής του μπλόκου της Βοιωτίας ”Θα είναι ειρηνική η συγκέντρωση, στο κέντρο θα κατέβουν 30.000 αγρότες. Θα πάμε σε διάλογο μόνο αν αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο για το ασφαλιστικό”.

11:32
Οι αγρότες της Πελοποννήσου δεν μεταφέρουν προϊόντα με τα αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα και όπως δήλωσαν τόσο ο Χρήστος Τσάμης από τα μπλόκα της Αρκαδίας, όσο και ο Χρήστος Αναγνωστάκος από το μπλόκα της Λακωνίας, ανεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν ειρηνικά.

 Το κομβόι των αγροτών, με αυτοκίνητα και λεωφορία, ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο και αυτήν την ώρα φτάνει στα Μέγαρα.

Τα λεωφορεία της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας θα αφήσουν τους αγρότες στην πλατεία Καραϊσκάκη, στους γύρω δρόμους θα παρκάρουν τα αγροτικά αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα μεταβούν στο Σύνταγμα.

11:30

Λαφαζάνης: 

Να μη διανοηθεί «η εθελόδουλη νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα» να επιχειρήσει με ΜΑΤ και αστυνομικές κλούβες να ανακόψει την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της ΛΑΕ: «Μία τέτοια επίδειξη ακραίας αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού όχι μόνο θα ήταν ανεπίτρεπτη, αλλά και θα κινδύνευε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συγκρούσεις και μακελειό, καθιστώντας την κυβέρνηση υπεύθυνη και υπόλογη για άκρως επικίνδυνες, ανώμαλες εξελίξεις».

Ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι τα τρακτέρ, εργαλεία παραγωγής και μόχθου για τον αγροτικό κόσμο, σε καμία περίπτωση δεν ενοχλούν την Αθήνα και τους πολίτες, «αντίθετα, την πρωτεύουσα ενοχλούν και δυσφημίζουν ο αυταρχισμός, τα ΜΑΤ, τα δακρυγόνα, ο χημικός πόλεμος, η επίθεση στις συντάξεις και η επιχείρηση εξολόθρευσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας» και καταλήγει: «Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να πάρει άμεσα πίσω τα αντιαγροτικά μέτρα, αν θέλει ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάρει πίσω το αντιασφαλιστικό και φορολογικό πακέτο μέτρων, τότε θα συντριβεί και θα φύγει νύχτα και εξευτελισμένος από την πρωθυπουργία, εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής χλεύης, οργής και εξέγερσης».

11:24

Νέα εξέλιξη:

Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους αγρότες της Αττικής, καθώς βγήκε εντολή απαγόρευσης για τα τρακτέρ στο Κορωπί.

Υπήρξε ένταση και όταν η αστυνομία ρώτησαν τους αγρότες για ποια ώρα προγραμματίζουν την είσοδό τους στην Αθήνα, απέφυγαν να απαντήσουν.

11:22

Στιγμιότυπο από προσαγωγές αγροτών.

11:18

Συμβαίνει τώρα:

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε τραυματισμένους αστυνομικούς μετά τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

11:10

Καθ’ οδόν για την Αθήνα οι αγρότες από τον Ισθμό και τελικά αποφάσισαν να προπορεύονται τα αγροτικά αυτοκίνητα και να ακολουθούν τα λεωφορεία, που είναι δεκάδες, ενώ άφησαν στο μπλόκο όλα τα τρακτέρ, αφού από τη διαπραγμάτευση τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού δήλωσε ότι τα επεισόδια στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγματεύσεων για τα τρακτέρ «και γι’ αυτό ξεκινάμε για την Αθήνα» ενώ τόνισε ότι το μπλόκο στον Ισθμό θα παραμείνει ενισχυμένο.

11:08

Πεδίο μάχης, φωτιές και ένας σωρός από πέτρες και τούβλα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

11:07
Επετράπη πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα απο διαπραγματεύσεις, η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα, που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους αλλά οι εκπρόσωπων των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά. Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της ΑΘήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδοεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

11:05
11:05
11:01

Στιγμιότυπα από την ένταση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

10:59
10:57
10:54

Δείτε το βίντεο από τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

10:52

Τουλάχιστον πέντε προσαγωγές αγροτών αυτή την ώρα από την αστυνομία για την ένταση έξω από το υπουργείο Ανάτπυξης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες στην συγκέντρωση έχουν παρεισφρύσει αναρχικοί.

10:50

Μεγάλη ένταση ανάμεσα στους αγρότες και τους αστυνομικούς έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Δακρυγόνα, πέτρες και τούβλα συνιστούν μια πολεμική κατάσταση.

10:49
10:48

Πεδίο μάχης έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Καπνογόνα, πέτρες και χημικά.

10:46

Ξεκίνησαν και οι αγρότες του Ισθμού και κατευθύνονται προς την Αθήνα.

10:45

Και ο περίφημος πλέον Κρητικός, Στάθης Στιβακτάκης, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα.

10:43

Σπασμένα τζάμια στο υπουργείο Ανάπτυξης.

10:43
Χρησιμοποιώντας τα σώματά τους και πετώντας πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, αγρότες επιχειρούν να εισέλθουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι αστυνομικοί προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Από νωρίς το πρωί, που έφτασαν στο κτίριο οι αγρότες της Κρήτης ήθελαν να κάνουν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου κάτι που δεν τους επετράπη.

10:36

Ένταση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης ξανά. Οι αγρότες πετούν πέτρες, ενώ υπάρχει περιορισμένη χρήση χημικών από τους αστυνομικούς.

10:32
10:27

Μεγάλη ένταση αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τους αγρότες να πετούν πέτρες και καπνογόνα.

10:27

Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα μέχρι και τις 12 το μεσημέρι τα Τέμπη, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών που θέλουν να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Η κοιλάδα αναμένεται να κλείσει και πάλι από τις 12 και μετά.

10:24

Αποδοκιμασίες από τους αγρότες στα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

10:23
10:22

Διαπραγματεύσεις αυτή την ώρα ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους αγρότες έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ζητούν να μπουν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

10:17

Στις 11.30 ξεκινούν τα πούλμαν με τους αγρότες από τη Θεσσαλία κατευθυνόμενα προς την Αθήνα.

10:13

Ντομάτες και άλλα αγροτικά προϊόντα πέταξαν αγρότες από την Κρήτη στους αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς το πρωί συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη.

10:10

Ένταση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης με καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

10:09
10:08

Έντονη η παρουσία της αστυνομίας στον Ισθμό.

10:07
10:04

Διαπραγματεύσεις ακόμα στα διόδια της Κορίνθου ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους αγρότες.

10:03
10:01

Ένταση αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες περνάνε ντομάτες στα παράθυρα του υπουργείου.

10:00
Κι άλλοι δρόμοι κλειστοί στο κέντρο της Αθήνας.

‘Εκλεισαν πριν από λίγο και οι οδοί Αχιλλέως και Δεληγιάννη στο Μεταξουργείο, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών.

Μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, καθώς σταδιακά θα κλείνουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

09:59

”Αστακός” το κέντρο της Αθήνας από τους αστυνομικούς με αφορμή την επικείμενη απόβαση των αγροτών στο Σύνταγμα.

09:59
09:58
09:58
09:56
09:54

‘Ελεγχοι της αστυνομίας στο μπλόκο των Αφιδνών.

09:53

Στιγμιότυπο από την πλατεία Καραϊσκάκη.

09:50

Ο λόγος της συμπλοκής στην πλατεία Καραϊσκάκη ήταν το ό,τι οι αγρότες είδαν την παρουσία των ΜΑΤ, ενώ θέλησαν να απεγκλωβίσουν το όχημα με τα αγροτικά προϊόντα.

09:50

Δείτε βίντεο από την ένταση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

09:46

Στιγμιότυπο από την ένταση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Αγρότες συνεπλάκησαν με την αστυνομία.

Προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τον ταξίαρχο κ. Βασίλη Ρόκκο.

09:43

Ένταση στην πλατεία Καραϊσκάκη ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους αγρότες.

Δείτε το βίντεο:

09:41

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής: Οι αγρότες φεύγουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατευθύνονται προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου υπάρχουν δύο εγκλωβισμένα φορτηγά με αγροτικά προϊόντα.

09:40

Τα ΜΑΤ έξω από υπουργείο Ανάπτυξης.

09:39

Στιγμιότυπο από την πορεία των αγροτών της Κρήτης.

09:38

Στιγμιότυπο από τα πανό των αγροτών έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

09:37

Οι αγρότες από την Κρήτη σε πορεία με τις… μαγκούρες τους έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

09:33

Τα ΜΑΤ παραταγμένα έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

09:29
Αυτό όμως δεν συμβαίνει και με άλλους κεντρικούς κόμβους της πρωτεύουσας, καθώς κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου.

Μετ΄εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, καθώς σε λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

09:28

Σύμφωνα με πληροφορίες της Τροχαίας, άνοιξε τώρα η Συγγρού στο ύψος της Καλλιρόης.

09:20

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των αγροτών από την Αχαϊα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία στο σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Περισσότεροι από 2.000 αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία αναμένεται να μεταβούν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ενώσουν την φωνή μας με την φωνή των συναδέλφων μας από όλη την χώρα, ενάντια στο καταστροφικό προσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

Την ίδια στιγμή λεωφορεία με αγρότες αναχωρούν από το πρωί από τα μπλόκα του Κουρτεσίου της Μαραθιάς και του Αγίου Γεωργίου από την Ηλεία.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

09:17

Αστυνομικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν στα τρακτέρ από την Πελοπόννησο να περάσουν από τον κόμβο του Ισθμού.

Ωστόσο, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν.

09:17

Μπλόκο της αστυνομίας στα τρακτέρ που έρχονται από την Πελοπόννησο στον Ισθμό.

09:12

Ρυθμίσεις της Τροχαίας για την σημερινή απόβαση των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας:

Από την Καλλιρρόης, είναι κλειστή αυτή την ώρα η λεωφόρος Συγγρού, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση αυτή την ώρα στο ευρύτερο λεκανοπέδιο.

09:09

Ξεκίνημα των τρακτέρ το πρωί από την Σπάρτη για την Αθήνα…

09:07

 ”Μας πάνε σε έναν εξοντωτικό σχεδιασμό, που μέσα από τη φορολογία και το ασφαλιστικό δεν μπορούμε να παράγουμε, δήλωσε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και υποστήριξε ότι με ΦΠΑ 23% για αγορές λιπασμάτων ή ζωοτροφών και με 13% ΦΠΑ στην παραγωγή, τα προβλήματα είναι μεγάλα.

«Εμείς, σαν Κρήτη, ανοίγουμε το παιχνίδι εδώ» τόνισε και ζήτησε διάλογο από μηδενική βάση. Ανέφερε, επίσης, ότι δύο είναι οι τομείς, οι οποίοι θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο: ο ένας είναι ο αγροτικός τομέας και ο άλλος ο τουριστικός, όπου από εκεί, όπως υποστήριξε, θα ζήσει ο εληνικός λαός.

 

09:07

Πολύ έντονη η παρουσία αστυνομίας, Τροχαίας και ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας.

09:06

Με πούλμαν λίγο πριν από τις 8.00 αναχώρησαν αγρότες από τον κόμβο των Μαλγάρων, ενώ συνάδελφοι τους παραμένουν στο μπλόκο της περιοχής.

09:06
09:05

Αμέσως μετά, οι αγρότες κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να δουν τον υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου. Ισχυρή αστυνομική δύναμη δεν τους αφήνει να περάσουν μέσα στο κτίριο.

Κάποιοι από αυτούς κατευθύνονται στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας.

 Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αγρότες που φτάνουν από τα άλλα μέρη της χώρας, δεν έχουν προσεγγίσει τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας.

09:05
09:04
09:04
πηγή: newpost.gr