Σε εξέλιξη η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού από την ΕΛ.ΣΤΑΤ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και σε τοπικό επίπεδο, η Εθνική Έρευνα Υγείας. Πρόκειται για μία έρευνα που αποτελεί μέρος ενός Κοινοτικού Προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία διενεργείται κάθε πέντε έτη.

Σε τοπικό επίπεδο η καταγραφή των στοιχείων γίνεται σε δεκατέσσερις συνολικά μονάδες και συγκεκριμένα στην Βασιλική, την Ασπροκκλησιά, την Χρυσομηλιά, το Ελευθεροχώρι, το Γλίνος, το Πρίνος, την Φαρκαδόνα και σε επτά σημεία της πόλης των Τρικάλων.

Οι κάτοικοι των περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου ενημερώθηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία με σχετικές επιστολές και ήδη συνεργάτες της υπηρεσίες τους επισκέπτονται για την συμπλήρωση των σχετικών ερωτηματολογίων.

Στόχος της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού της χώρας και η κατάρτιση των δεικτών υγείας, αναπηρίας και νοσηρότητας. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα θα χρησιμοποιηθούν για την μελέτη, σε εθνικό επίπεδο, του προσδόκιμου υγείας, την καταγραφή της συχνότητας διαφόρων νοσημάτων,  τη μέτρηση του βαθμού χρήσης υπηρεσιών υγείας, την καταγραφή  της κατάστασης υγείας του πληθυσμού και των παραγόντων που την επηρεάζουν κατά ηλικία, φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης, ασχολία και εισόδημα.

Ειδικότερα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν:

-σε δημογραφικά χαρακτηριστικά, στοιχεία εκπαίδευσης και εργασιακής κατάστασης και ενασχόλησης

-στην σωματική και ψυχική υγεία γενική υγεία, χρόνια νοσήματα παθήσεις, ατυχήματα, περιορισμοί σωματικών και αισθητηριακών λειτουργιών, αυτοεξυπηρέτηση βασικών αναγκών

-στην χρήση υπηρεσιών υγείας (νοσοκομειακή περίθαλψη, εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, επισκέψεις σε γιατρούς, χρήση φαρμάκων, πραγματοποίηση εξετάσεων –προληπτικά ή μη –αντιγριπικός εμβολιασμός, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, σακχάρου, μαστογραφία, κυτταρολογικός έλεγχος κατά Παπανικολάου, έλεγχος για προστάτη)

-στους παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας θετικά ή αρνητικά (σωματική δραστηριότητα και άσκηση, υγιεινή διατροφή –κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, κόκκινου κρέατος, θηλασμός, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ καθώς και σχέση του ερευνώμενου με τον κοινωνικό του περίγυρο).

Δ.Γ.