Επί ποδός είναι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή νεροποντή στη Σκόπελο. Στόχος, να γίνουν εντατικές προσπάθειες, προκειμένου όχι απλά να καταγραφούν οι ζημιές, αλλά να αποκατασταθούν, ούτως ώστε να επανέλθει το νησί και οι κάτοικοί του, στην καθημερινότητα.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκονται εδώ και τρεις μέρες σε πλήρη εγρήγορση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό δελτίο Τύπου, ο φορέας συμμετέχει στην προσπάθεια άρσης των κατολισθήσεων και κατ’ επέκταση στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας του οδικού δικτύου με τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα. Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις των μηχανικών, κάνουν λόγο για ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Σημειώνεται δε, ότι ήδη δέκα μηχανικοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται στη Σκόπελο και πέραν της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών σε δημόσιες υποδομές και επιχειρήσεις, προχωρούν τη διαδικασία αποτύπωσης των καταστροφών και σε σπίτια σε συνεργασία με το τμήμα κοινωνικής πρόνοιας του δήμου Σκοπέλου.
Το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη μεταφέρει στο νησί όλο εκείνο το απαιτούμενο υλικό οδικής σήμανσης ώστε να τοποθετηθεί ειδική σηματοδότηση σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου για να περιοριστεί ο κίνδυνος ατυχήματος στις μετακινήσεις των ανθρωπίνων κοινοτήτων και στις μεταφορές των εμπορευμάτων.
Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το δήμο Σκοπέλου, την Πυροσβεστική, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, αλλά και τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Σπίρτζη ο οποίος βρέθηκε στη Σκόπελο. Έχουμε κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνεννοηθήκαμε με τον κ. Καμμένο να στείλει μηχανήματα που χρειάζονται, γιατί αυτή τη στιγμή πρέπει να συμβάλουμε όλοι.
Έχουμε στείλει πολυπληθές κλιμάκιο από εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Καπούλα για να γίνει καταγραφή των ζημιών. Γιατί αν δεν υπάρξει καταγραφή των ζημιών άμεσα, θα καθυστερήσει και η διαδικασία της δρομολόγησης και υλοποίησης έργων που χρειάζεται το νησί. Από σήμερα για τη διαδικασία της καταγραφής βρίσκεται στη Σκόπελο και κλιμάκιο της ΕΑΣ.
Παράλληλα, αποκαταστήσαμε την προσβασιμότητα προς όλα τα χωριά τα οποία ήταν αποκλεισμένα με τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα. Στο νησί βρίσκεται διαρκώς και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείων Σποράδων ο κ. Πλωμαρίτης.
Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο για να καταστρώσουμε ένα σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών αλλά και θωράκισης του νησιού.
Είναι δύσκολη η συγκυρία, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κόσμου που υπέστη μεγάλη ζημιά».