Σε δίκτυο για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης ο Δήμος Τρικκαίων

Στο «ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ» θα συμμετάσχει ο Δήμος Τρικκαίων με στόχο την υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης. Το θέμα τίθεται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. 

Η σύσταση του Δικτύου προβλέπεται στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 3.2: «Σύσταση Δικτύου/ νομικού προσώπου», της Ενέργειας 3: «Δίκτυο “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές”» του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» (ΟΠΣΑΑ 181575), που υλοποιεί και συντονίζει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Μέτρου 421 «Διατοπική και Διακρατική συνεργασία», του Τοπικού Προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013.

Στόχος του Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων είναι η υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης, με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού. Ουσιαστικά μέσω της σύστασης του Δικτύου επιδιώκεται να προαχθεί η ανάδειξη των πιο εκλεκτών γεύσεων με τα πιο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα άμεσα και εντός ενός δομημένου πλαισίου.

Το σχέδιο

Το εν λόγω Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας. Εταίροι του Σχεδίου είναι είκοσι μια (21) ΟΤΔ LEADER – Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 436.827,00 ευρώ. Η δημιουργία του Δικτύου υιοθετήθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Μέλη

Μέλη του Δικτύου προτείνεται καταρχήν να είναι οι είκοσι μια (21) Αναπτυξιακές Εταιρείες που συμμετέχουν στο Σχέδιο, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού (Δήμοι) που ανήκουν στις περιοχές παρέμβασης των ΟΤΔ.

Στόχοι

Ο σκοπός του Δικτύου θα είναι κοινωφελής και αναπτυξιακός με τουριστικές και πολιτιστικές αποχρώσεις και θα επικεντρώνει τη δραστηριότητά του σε όλες τις περιοχές παρέμβασης των Μελών του.

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου θα είναι: