Σεμινάριο επιμόρφωσης των δημοτικών υπαλλήλων

Η επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων πάνω σε θέματα βελτίωσης επικοινωνίας, ομαδικής συνεργασίας, διαχείρισης συγκρούσεων και κρίσεων είναι ο στόχος του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων και τελειώνει σήμερα.
Αυτό ήταν και το θέμα του: «Βελτίωση δεξιοτήτων επικοινωνίας, ομαδικής συνεργασίας, διαχείρισης συγκρούσεων και κρίσεων». Είχε με διάρκεια 35 ωρών, και υλοποιήθηκε από το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης (Π.ΙΝ.ΕΠ.Θ.), του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε για υπαλλήλους όλων των κατηγοριών που η θέση τους απαιτεί συνεργασία και επικοινωνία με στελέχη της ίδιας υπηρεσίας, πολίτες κι άλλες υπηρεσίες και με αρμοδιότητα τη διαχείριση κρίσεων, εκτάκτων γεγονότων και καταστάσεων στο εργασιακό τους περιβάλλον, τον συντονισμό και την οργάνωση ομάδων εργασίας.
Θεματικές ενότητες
Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου ήταν οι ακόλουθες:
– Μορφές και τρόποι αντιμετώπισης κρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον
– Προγραμματισμός δράσης – Λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις «κρίσης»
– Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους (στρες) σε συνθήκες «κρίσης» στο εργασιακό περιβάλλον
– Αντιμετώπιση κρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον – Εργαστήριο
– Επικοινωνία στο εργασιακό περιβάλλον-Επίλυση συγκρούσεων
– Δεξιότητες και οφέλη συνεργασίας και ομαδικής εργασίας
– Επίλυση συγκρούσεων, επικοινωνία και ομαδική συνεργασία – Εργαστήριο

Στόχος

Στόχος του επιμορφωτικού προγράμματος ήταν η βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των στελεχών, η ενίσχυση της ικανότητας επικοινωνίας και συνεργασίας για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον και την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών.
Η κατάρτιση – επιμόρφωση του προσωπικού του Δήμου αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, στην αποδοτικότητα και τη λειτουργία των υπηρεσιών γενικότερα.