Σήμερα η υπερπανσέληνος, μετά από 33 χρόνια

Κατά τις 5:30 το πρωί θα πρέπει να βάλετε το ξυπνητήρι σας, όλοι όσοι δε θέλετε να χάσετε ένα μοναδικό υπερθέαμα, αυτό της πρώτης ολικής έκλειψης της υπερπανσελήνου. Ενός φαινομένου που έχει να συμβεί από το 1982, ούτε λίγο ούτε πολύ 33 ολόκληρα χρόνια, και το οποίο αναμένεται να καλύψει όλα όσα έχουν προηγηθεί την περασμένη χρονιά και είναι εξαιρετικά σπάνιο μια και αναμένεται να μην ξανασυμβεί πριν το 2033.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΑSA απόψε, η Σελήνη θα φαίνεται έντονα κόκκινη και 14% μεγαλύτερη σε μέγεθος από το σύνηθες στην παρατήρησή της από τη Γη. Το φαινόμενο θα έχει διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από μία ώρα και θα είναι ορατό από την Αμερική, την Ευρώπη και κάποια σημεία της Αφρικής και της Ασίας.

Εκείνο που έχει σημασία, είναι πως στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί. Η ολική φάση της έκλειψης θα είναι ορατή σχεδόν στο σύνολο της χώρας μας. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στην Ελλάδα θα έχουν ως εξής: -Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ -Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ -Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ -Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ -Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ -Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ -Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει). To φαινόμενο θα δείξει και το κανάλι της NASA ζωντανά.