Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου…Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από το συγκλονιστικό ποντιακό χορό όπως μας εκμυστηρεύεται ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος

Ο μυθικός κόσμος του Πόντου ζωντανεύει υποδειγματικά στο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ). Ένα βιβλίο ο τίτλος του οποίου είναι εμπνευσμένος από τον ομώνυμο συγκλονιστικό ποντιακό χορό, «στις κινήσεις του οποίου αντανακλά ό,τι συνθέτει τη ζωή του χορευτή και με έναν τρόπο όσα περιέχονται στο μυθιστόρημα» όπως μας λέει ο ίδιος ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον  για τον ελληνισμό στα απόμακρα γεωγραφικά σημεία, η επιθυμία του συγγραφέα να φανεί και μέσα από μια μυθιστορία η γενοκτονία των Ποντίων και το γεγονός ότι του δινόταν η ευκαιρία να μιλήσει για πλείστα διαχρονικά θέματα που τον απασχολούν,αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου, μας εκμυστηρεύεται ο Γιάννης Καλπούζος.

Ο Γιάννης Καλπούζος θα βρεθεί στην πόλη των Τρικάλων την Τετάρτη 11 Μαΐου για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου. Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου πραγματοποιείται  από το βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ, την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων και τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ στις 20:00 στο Μουσικό Στέκι «Μανδραγόρας» (Στρ. Σαράφη 12). Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το βιβλίο του ενώ η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη θα διαβάσει αποσπάσματα, σε μία εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχει και το μουσικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Ζητήσαμε από τον κ. Καλπούζο να μας μιλήσει για το νέο του βιβλίο κι εκείνος δέχθηκε πολύ ευγενικά να το… σκιαγραφήσει.

-κ. Καλπούζο, μπορείτε να μου μιλήσετε εν συντομία για την υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

-Το μυθιστόρημα ξεκινά στην Τραπεζούντα το 1915. Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται, οι περισσότεροι άντρες του Ελληνισμού του Πόντου στενάζουν στα τάγματα εργασίας, ενώ οι χωροφύλακες καταδιώκουν τους φυγόστρατους και τους συγγενείς τους. Ενόψει του εκτοπισμού και των σφαγών των Αρμενίων μια δεκαπεντάχρονη καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα, στην Ορντού, μια άλλη κοπέλα εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της.

Ο Γαληνός Φιλονίδης, ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, διχάζεται ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο γυναίκες και δοκιμάζονται οι ηθικές αρχές του, ένας θηριώδης χωροφύλακας βρίσκεται συνεχώς στα ίχνη της δεκαπεντάχρονης Αρμενοπούλας κι ένας Ρωμιός καταδότης του παρέχει πληροφορίες. Στη μυθοπλασία εμπλέκονται Ρώσοι και Τούρκοι κατάσκοποι και άλλα πρόσωπα. Ο Γαληνός, όπως και οι λοιποί συμπρωταγωνιστές, θα παρασυρθεί από τη δίνη των μεγάλων ιστορικών γεγονότων από το 1915 και εντεύθεν και θα οδηγηθεί σε ένα μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι.

Στο υπόστρωμα της μυθοπλασίας ιχνογραφούνται συνήθειες, συμπεριφορές, νοοτροπίες, ήθη, έθιμα, φυλές και θρησκείες. Εξιστορούνται οι σφαγές των Αρμενίων, η διετής κατάκτηση της Τραπεζούντας από τους Ρώσους και η γενοκτονία των Ποντίων σε δύο χρονικές περιόδους. Αναπαριστάνεται η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ εντάσσονται στη μυθιστορία οι διώξεις επί Στάλιν, τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία, οι στέπες του Καζακστάν και πολλά άλλα. 

-Σέρρα… Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο;

Από τον συγκλονιστικό ποντιακό χορό Σέρρα, στις κινήσεις του οποίου αντανακλά ό,τι συνθέτει τη ζωή του χορευτή και με έναν τρόπο όσα περιέχονται στο μυθιστόρημα.

-Ένα βιβλίο που ιχνογραφεί τον Πόντο μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε βιβλίο σας;

-Το ενδιαφέρον μου για τον ελληνισμό στα απόμακρα γεωγραφικά σημεία, η επιθυμία μου να φανεί και μέσα από μια μυθιστορία η γενοκτονία των Ποντίων και το γεγονός ότι μου δινόταν η ευκαιρία να μιλήσω για πλείστα διαχρονικά θέματα που με απασχολούν.

-Τελευταία έχει γίνει πολύς λόγος σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων. Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;

Σύμφωνα με όσα έχει καθορίσει ο Ο.Η.Ε. από το 1948, έχει συντελεστεί ξεκάθαρα γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι αναγνώστες του “σέρρα”, καθώς όλο το υπόστρωμα είναι απολύτως ακριβές, θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν.

Τι αποκομίζει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο; Ποιος είναι ο στόχος σας ως συγγραφέα;

Μέσα από τη μυθοπλασία αναδείχνεται ένας δρόμος προς την αυτογνωσία και τη γνώση του κόσμου, στέλνονται πολλά μηνύματα, όπως: η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η ανθρωπιά, πραγματεύεται πλήθος θεμάτων, για παράδειγμα ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει πατρίδα σου τον πιο μακρινό τόπο και φυλακή το ίδιο σου το σπίτι και πολλά άλλα. Στόχος μου είναι πάντα να μιλήσω για τη ζωή και σε κάθε βιβλίο μου να αναδείχνεται η ίδια η γλώσσα σε τέχνη.