Ραγδαίος ο ρυθμός αύξησης των εφήβων καπνιστών-Ερευνητικό πρόγραμμα εκπονείται στη ΣΕΦΑΑ του Π.Θ.

Ραγδαίος είναι ο ρυθμός αύξησης των εφήβων καπνιστών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της χώρας, τα ποσοστά των μαθητών και μαθητριών που καπνίζουν είναι 6,6% και 5% αντίστοιχα στο γυμνάσιο, ενώ οι αριθμοί αυξάνονται δραματικά στο λύκειο, φτάνοντας στο 23,5% και 22,2% αντίστοιχα. Τα παραπάνω προκύπτουν από εργασία του καθηγητή στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Θεοδωράκη, σύμφωνα με τον οποίο, θετικές στάσεις προς την άσκηση συνδέονται με αρνητικές στάσεις προς το κάπνισμα.
[quote_box_center]To ερευνητικό πρόγραμμα εκπονείται στη ΣΕΦΑΑ του Π.Θ. από μέλη του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης & Ποιότητας Ζωής, όπου εξετάζονται οι επιδράσεις της άσκησης σε άτομα που καπνίζουν συστηματικά. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ – Έργο: ΘΑΛΗΣ.[/quote_box_center]
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιρροή για το κάπνισμα προέρχεται είτε από τους γονείς και το συγγενικό περιβάλλον, είτε από τους φίλους ή τους συνομηλίκους. Επιπλέον, οι μαθητές που είναι πιο επιρρεπείς προς το κάπνισμα είναι αναλόγως πιο αρνητικοί προς την άσκηση και τα σπορ, την υγιεινή διατροφή και πιο θετικοί προς τη βία στα γήπεδα και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Όπως αναφέρεται στην εργασία του κ. Θεοδωράκη το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητών δεν καπνίζει. Σε μία έρευνα με άτομα που έτρεχαν, μόνο το 2% ανέφερε ότι κάπνιζε 20 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα. Υπήρξε, επίσης αρνητική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τσιγάρου και της εβδομαδιαίας προπόνησης σε χιλιομετρικές αποστάσεις. Το 70% των καπνιστών, όταν άρχισε να ασχολείται με το τζόκινγκ ή γενικά με το τρέξιμο, σταμάτησε να καπνίζει.
Η άσκηση, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, βοηθάει τα άτομα να παραμένουν αρνητικά στην απόκτηση μιας κακής συνήθειας, όπως είναι το κάπνισμα, ενώ γενικότερα, οι διαδικασίες διαμόρφωσης ή αλλαγής στάσεων σε θέματα υγείας – μεταξύ των οποίων η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η αποχή από την άσκηση, η βίαιη συμπεριφορά και το κάπνισμα – έχουν κοινά σημεία ή ακολουθούν παράλληλες πορείες.