Πώς να βοηθήσω το υπερ-δραστήριο παιδί μου;

«Το παιδί μου συχνά είναι παρορμητική και πολύ δραστήριο . Μπορεί να κουνιέται ατελείωτες ώρες χωρίς να δείχνει σημάδια κόπωσης. Όταν του λέω να σταματήσει γίνεται ακόμα πιο υπερκινητικός. Μήπως αυτό είναι σημάδι ανυπακοής; Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να ηρεμήσει λίγο;»

Σας θυμίζει κάτι; Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του το παιδί; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας ώστε η ενέργειά του να χρησιμοποιηθεί με θετικό τρόπο;

Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι μας:

Θέλω το παιδί μου να είναι ασφαλές.

Θέλω οι άλλοι γύρω του να είναι ασφαλείς.

Θέλω το παιδί μου να σέβεται το σπίτι μας.

Θέλω το παιδί μου να αισθάνεται άνετα στο σπίτι του.

1.  Δώστε του και άλλες επιλογέςΈχουμε συνηθίσει, όταν το παιδί κάνει κάτι ακραίο και επικίνδυνο να λέμε αμέσως «Σταμάτα αυτό που κάνεις». Ίσως αν του λέγαμε «Τι λες να ………………… αντί για αυτό που κάνεις;» να του δίναμε με αυτόν τον τρόπο μία εναλλακτική επιλογή.

2.   Κατευθύνετε το παιδί σε μία ασφαλή επιλογήΓια παράδειγμα εάν το παιδί έχει πάρει κάποιο αντικείμενο και χτυπάει το πάτωμα μπορούμε να του προτείνουμε «μπορείς να χτυπήσεις το στρώμα η το μαξιλάρι αντί για το πάτωμα» Με αυτόν τον τρόπο του δίνετε μια άμεση επιλογή για το τι θα μπορούσε να κάνει εναλλακτικά με τη δραστηριότητα το σώμα του είχε επιλέξει ασυνείδητα. Τότε μπορούμε να του εξηγήσουμε «το γιατί» του ζητήσατε να αλλάξει.

  Ιδέες για να βοηθήσουμε ένα παιδί με υπερκινητικότητα:

1.   Καταρχάς όπως προαναφέραμε να δίνετε πάντα μια δεύτερη ασφαλή επιλογή, μη λέτε απλά «Σταμάτα».

2.   Βγείτε έξω να παίξετε.

3.   Ανεβείτε σε τραμπολίνο.

4.   Αγοράστε ένα μικρό σάκο του μποξ.

5.   Αφήστε το παιδί σας να παίξει άγρια, να παλέψει με τον μπαμπά του, αρκεί να μπουν όρια στα χτυπήματα!

6.   Πείτε στο παιδί σας να βαδίσει με τα γονατά ψηλά.

7.   Δείξτε του πώς να κάνει δουλειές του σπιτιού.

8.   Κάντε οικογενειακώς γιόγκα.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να καταλάβετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε στο σπίτι ένα υπερκινητικό παιδί! Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να διαβάσουμε και να μάθουμε εκεί έξω που κανένας γονέας δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται μόνος του!

Μπαντανά Μαρίκα  Λογοθεραπεύτρια  – babyradio.gr.