TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Πότε είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε το φαγητό που περίσσεψε

Ιαν 9, 2016
in Διατροφή
Πότε είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε το φαγητό που περίσσεψε
Share on FacebookShare on Twitter

Σπανίως μαγειρεύουμε ακριβώς την ποσότητα του φαγητού που χρειάζεται για ένα γεύμα, οπότε πάντα περισσεύει φαγητό, το οποίο ξαναζεσταίνουμε και τρώμε αργότερα.

Αυτός είναι ένας τρόπος να γλιτώσουμε χρήματα αλλά και έξτρα κόπο από το μαγείρεμα.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι ασφαλής αυτή η τακτική και πότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης;

bigstock Leftovers In Tupperware 11095940

Πώς προκαλείται η τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο φαγητό.

Τα περισσότερα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης οφείλονται στο καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter). Το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να επιβιώσει έως και για δύο ώρες επάνω στις επιφάνειες της κουζίνας, οπότε είναι εύκολο να εξαπλωθεί, και παράλληλα αρκεί μικρό βακτηριακό φορτίο για να προκαλέσει λοίμωξη. Ενδεικτικά, χρειάζονται περίπου 500 καμπυλοβακτηρίδια για να νοσήσει κανείς, ενώ για να αρρωστήσει από σαλμονέλα χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες βακτήρια αυτού του είδους.

Επειδή το καμπυλοβακτηρίδιο βρίσκεται συχνά στο κοτόπουλο και, όπως ήδη αναφέρθηκε, εξαπλώνεται εύκολα, δεν πρέπει ποτέ να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε, καθώς τα σταγονίδια του νερού είναι το συνηθέστερο όχημα μεταφοράς του μικροοργανισμού. Τοποθετήστε το κοτόπουλο απευθείας στο σκεύος που θα το μαγειρέψετε και αμέσως μετά φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι.

Το πιο αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στα βακτήρια είναι η υψηλή θερμοκρασία, οπότε πρέπει να μαγειρεύετε καλά το κοτόπουλο και κάθε άλλο τρόφιμο.

Τι να κάνετε με το φαγητό που περίσσεψε

Προετοιμάσατε σωστά το γεύμα σας, εξασφαλίζοντας, στο μέτρο του δυνατού, ότι εξοντώσατε όλους τους μικροοργανισμούς, ωστόσο ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμένει από το φαγητό που περίσσεψε.

Αρχικά, πρέπει να αφήσετε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο. Το ζεστό φαγητό θα διαταράξει τη χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου, δίνοντας στους μικροοργανισμούς την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει πιθανότητα οι μικροοργανισμοί να επιμολύνουν και ό,τι άλλο υπάρχει στο ψυγείο.

Καλύψτε λοιπόν το ζεστό φαγητό με λίγο χαρτί κουζίνας και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στο ψυγείο, μην το αφήσετε όμως εκτός ψυγείου για περισσότερο από 4 ώρες.

Μια συχνή ερώτηση που απασχολεί τους καταναλωτές είναι πόσες φορές μπορούμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό που περίσσεψε. Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency), καλό είναι να ξαναζεσταίνουμε το φαγητό μόνο μία φορά. Επιτρέπεται βέβαια να το ξαναζεστάνετε περισσότερες φορές, αρκεί να το κάνετε σωστά κάθε φορά.

Φαγητά που συνηθίζουμε να ξαναζεσταίνουμε και η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων θεωρεί πιθανώς επικίνδυνα είναι τα εξής:

– Κρέας ή φαγητά που περιέχουν κρέας ή κιμά

– Σάλτσες που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή γάλα

– Θαλασσινά και σάλτσες που περιέχουν θαλασσινά

– Φαγητά που περιέχουν αβγό, όσπρια, ξηρούς καρπούς ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες

Το μυστικό για να ξαναζεστάνετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε είναι να μην το κάνετε γρήγορα. Θα πρέπει να φροντίσετε να ζεσταθεί καλά όλο το φαγητό (κυρίως στο κέντρο όπου παραμένει συνήθως κρύο) σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου.

Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, προτιμήστε να ζεσταίνετε το φαγητό σε μεγάλο δοχείο για λίγα λεπτά, ώστε να μπορείτε μετά να το ανακατέψετε καλά και μετά να το ζεστάνετε για μερικά ακόμη λεπτά.

Πηγή: BBC

 

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Καθαρίστε το μπάνιο σας σαν επαγγελματίας

Καθαρίστε το μπάνιο σας σαν επαγγελματίας

Γιατί αυτή η φωτογραφία της νύφης έγινε viral στα social media;

Γιατί αυτή η φωτογραφία της νύφης έγινε viral στα social media;

Ορχιδέα παράγει ανθρώπινες οσμές για να έλκει κουνούπια

Ορχιδέα παράγει ανθρώπινες οσμές για να έλκει κουνούπια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd