Πόσο έτοιμοι ήταν οι Τρικαλινοί για τη γυμνή ποδηλατάδα;-Αντιμετωπίζουν «παραδοσιακά» τέτοιου είδους θέματα

Λίγο ο σάλος που προκλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της διοργάνωσης, λίγο η έλλειψη συμμετοχής και ήταν αρκετά για να ματαιώσουν την 1η γυμνή ποδηλατοδρομία στα Τρίκαλα. Μία διοργάνωση που είχε προγραμματιστεί μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και προκάλεσε το ενδιαφέρον των Τρικαλινών. Κυρίως όμως ως προς το εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά και πάνω από όλα ως προς το ποιοι θα συμμετάσχουν.

Της Βιβής ΜαργαρίτηΤο διαδίκτυο πήρε φωτιά και τα σχόλια ήταν ποικίλα. Η πόλη των Τρικάλων μπορεί να είναι μία πόλη που έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια σε θέματα τεχνολογίας, μία πόλη που αναπτύσσεται κι εξελίσσεται κι έχει πάρει τα… πάνω της μέσα σε μία 20ετία, όμως φαίνεται πως οι Τρικαλινοί παραμένουν παραδοσιακοί στις απόψεις τους.

 Τι μας απάντησαν

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος βγήκαμε στους… δρόμους. Με τη φωτογραφική μηχανή και το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι ανά χείρας, ζητήσαμε από τους Τρικαλινούς να μάθουμε τη γνώμη τους. Η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφική μηχανή δεν μας χρειάστηκε αφού όλοι δεχτήκαν να μας απαντήσουν όμως οι ερωτώντες στην πλειοψηφία τους αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν.

«Θα συμμετάσχετε στην 1η Γυμνή Ποδηλατοδρομία που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα;». Απευθύναμε το ερώτημα σε 15 άτομα όλως των ηλικιών τα οποία συναντήσαμε στους δρόμους των Τρικάλων. Ο στόχος ήταν να διαπιστώσουμε πόσο έτοιμη είναι η πόλη των Τρικάλων να αποδεχθεί τέτοιου είδους «πρωτοποριακές» (αναλόγως από ποια σκοπιά το βλέπεις) διοργανώσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ συνήθως τέτοια θέματα τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης ανάλογα με την ηλικία, οι 12 στους 15 μας απάντησαν κατηγορηματικά «ΟΧΙ». Κι αν νομίζετε ότι οι υπόλοιποι 3 είπαν «ναι» τότε κάνετε λάθος, γιατί κι εκείνοι είπαν «ναι» αστειευόμενοι, όπως μας τόνισαν.

Η αφίσα κάλεσμα

Οι περισσότεροι δεν είναι αρνητικοί σε μία τέτοια προοπτική «αρκεί να μην λάβουν οι ίδιοι μέρος». Απολαύσαμε ιδιαίτερα την κουβέντα με τρεις ηλικιωμένους κυρίους που συναντήσαμε στην κεντρική πλατεία, στο «υπαίθριο καφενείο» της πόλης. «Τι είναι αυτά τα πράγματα; Και γιατί κάποιος να ανέβει γυμνός στη σέλα και να κάνει ποδήλατο; Ντυμένος δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί;» μας απάντησαν όταν τους εξηγήσαμε τι ακριβώς προγραμματίζεται και για ποιο λόγο. (Οι διάλογοι δεν μεταφέρονται αυτολεξεί για ευνόητους λόγους…).

Οι νεότεροι το διασκέδαζαν. Πολλοί δεν δήλωναν αρνητικοί όμως, όπως μας είπαν, δεν καταλάβαιναν το λόγο που πρέπει να είναι γυμνή η ποδηλατοδρομία. Κάποιοι άλλοι δήλωναν ότι περιμένουν εναγωνίως να δουν ποιοι θα συμμετείχαν.

Αυτή ήταν και η γενική απορία όλων των ερωτώμενων… «Θα υπάρξει Τρικαλινός που θα κάνει ποδηλατάδα γυμνός στην Κεντρική Πλατεία;».

[quote_box_center]

Από τη Θεσσαλονίκη…

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία αποτελεί αποκλειστικά πρωτοβουλία του Νομού Θεσσαλονίκης όπου και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008. Συνήθως συμμετέχουν περίπου  1000 ποδήλατα. Πρόκειται για μια απόλυτα ειρηνική πορεία και το κύριο αίτημα των ποδηλατών είναι να δοθεί περισσότερη προσοχή στο ποδήλατο, δηλαδή να δημιουργηθούν παραπάνω ποδηλατόδρομοι, περισσότερη ασφάλεια για τα ποδήλατα, και περισσότερα ποδηλατοστάσια, καθώς επίσης και η δυνατότητα μεταφοράς των ποδηλάτων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

[/quote_box_center]

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ