Πρόταση νόμου για την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης έως 700 ευρώ

 

Σε συνέχεια της νομοθετικής εξειδίκευσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης (δώρου Χριστουγέννων) για συντάξεις έως 700 ευρώ. Η πρόταση νόμου αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και για την επούλωση των αδικιών του μνημονίου στους συνταξιούχους της χώρας, επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

 

Ακολουθούν η αιτιολογική έκθεση και οι διατάξεις της πρότασης νόμου :

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

 

Αποκατάσταση της 13ης σύνταξης (δώρου Χριστουγέννων) για συντάξεις έως 700 ευρώ

 

Αιτιολογική έκθεση

Η κοινωνική καταστροφή που συντελείται στην Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων και της τρόικας είναι άνευ προηγουμένου. Οι υφεσιακές πολιτικές, που υιοθετούνται απαρέγκλιτα από τις αρχές του 2010, έχουν οδηγήσει α) σε πραγματικά ποσοστά ανεργίας άνω του 30%, β) σε αδήλωτη εργασία, που κινείται σταθερά πάνω από το 30%, γ) σε μειώσεις μισθών 20%-50%, δ) σε μειώσεις συντάξεων που μεσοσταθμικά φτάνουν το 32% με βάση τις ακαθάριστες συντάξεις, αλλά που ξεπερνούν το 40% εάν συνυπολογίσουμε την αύξηση της φορολογίας και τις “ειδικές” και ”προσωρινές” παρακρατήσεις των συντάξεων και ε) σε ποσοστά φτώχειας 35% στο σύνολο του πληθυσμού.

Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας βρέθηκε εξ αρχής στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων ελίτ. Αντί να ληφθούν μέτρα αυξημένης κοινωνικής προστασίας των θυμάτων της οικονομικής κρίσης, η συγκυρία αξιοποιείται από την κυβέρνηση και την τρόικα ως ευκαιρία απορρύθμισης και κατεδάφισης της κοινωνικής πολιτικής, κατάργησης του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και μετατροπή ενός συστήματος βασισμένου στην αλληλεγγύη των γενεών σε ένα νεοφιλελεύθερο κεφαλαιοποιητικό μοντέλο σύγκρουσης των γενεών, ενοχοποίησης των ηλικιωμένων, σταδιακής απόσυρσης του δημοσίου από την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιωτικοποίησής της.

Συντάξεις πείνας, καταληστευμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, παραμετρικές αλλαγές (αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων κλπ.), που οδηγούν πρακτικά σε αδυναμία πρόσβασης στην πλήρη σύνταξη λόγω και της απορρύθμισης-ακραίας ευελιξίας στην αγορά εργασίας, συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Το καταστροφικό έργο της τρόικας και των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων διευκολύνθηκε από τις διαχρονικές αντι-ασφαλιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην προ μνημονίων περίοδο, που κινήθηκαν με συνέπεια στον δρόμο της υποβάθμισης και εν τέλει της ιδιωτικοποίησής του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η επαναθεμελίωση και αναβάθμιση ενός ισχυρού και βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δημόσιου, αλληλέγγυου, καθολικού και αναδιανεμητικού αποτελεί ένα βασικό πυλώνα για την κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του στη συνείδηση των ασφαλισμένων, την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητά του. Η δραστική καταπολέμηση φαινομένων που τορπιλίζουν την βιωσιμότητά του, όπως είναι η πρωτοφανώς υψηλή ανεργία, η γενικευμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι μειώσεις μισθών, η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι ανασφάλιστες εργασιακές σχέσεις, συνδυάζονται με πολιτικές αντιστροφής του σημερινού οργανωτικού κατακερματισμού του με συγκλίσεις, όμως, που δεν θα είναι, όπως συμβαίνει σήμερα, στο κατώτερο επίπεδο.

Ο επανασχεδιασμός, η αποκατάσταση και η αναβάθμιση του χαρακτήρα και του ύψους των παροχών του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προϋποθέτει την πλήρη αποκατάσταση των μηχανισμών χρηματοδότησής του με υποχρεωτική τριμερή συμμετοχή, με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους για την κάλυψη των απωλειών, που υπέστησαν τα αποθεματικά και η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων από τη συστηματική για περισσότερο από μισόν αιώνα λεηλασία τους.

Είναι προφανές ότι η επιχείρηση για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και δίκαιου δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εξαρτάται ευθέως από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιτυχή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και την αποκατάσταση και αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων. Επιπλέον, απαιτείται η λήψη ορισμένων μέτρων άμεσης εφαρμογής στην κατεύθυνση της ανακούφισης κυρίως των θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης και της ακραίας φτώχειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση θα βάλει «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή αποκατάστασή των απωλειών τους τα χρόνια του μνημονίου με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας, ξεκινώντας πρώτα απ’ όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ως ένα πρώτο και άμεσο μέτρο αποκατάστασης των απωλειών των συντάξεων στα έτη των μνημονίων με την παρούσα πρόταση νόμου προωθούμε την επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες κύριες συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ. Η παρούσα πρόταση νόμου θα αποτελέσει μια άμεση μετεκλογική νομοθετική ρύθμιση, που θα προωθήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ειδικότερα, η ψήφιση της παρούσας Πρότασης Νόμου, καθίσταται επιβεβλημένη και για τους εξής λόγους: