Προϋπολογισμός… ανάγκης για τον Δήμο Τρικκαίων

Πέρασε χθες ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα τεχνικών έργων για το 2015 του Δήμου Τρικκαίων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ένας προϋπολογισμός που χαρακτηρίστηκε από τον Δήμαρχο κ. Παπαστεργίου προϋπολογισμός ανάγκης και που κατά κοινή ομολογία στηρίχθηκε στον προϋπολογισμό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Τον προϋπολογισμό ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, είχε τη στήριξη του Δημήτρη Χατζηγάκη, καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ενώ απών ήταν ο Γιώργος Μητσιούλης.
Την εισήγηση του προϋπολογισμού έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος οικονομικών Χρυσάνθη Δαλκαφούκη η οποία τον χαρακτήρισε ως ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό. «Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς μεγάλα νούμερα, ένας προϋπολογισμός με άμεση ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Με τον προϋπολογισμό του 2015 δίνουμε την δική μας απάντηση στην κρίση» τόνισε. Ανάμεσα στους στόχους που ανέφερε είναι η οργάνωση του δήμου, η αύξηση των ιδίων εσόδων, η προστασία του ξεχωριστού χαρακτήρα του περιβάλλοντος, η διεκδίκηση των πόρων, η απορροφητικότητα των χρηματοδοτούμενων πόρων και η υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων κι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Λάππας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό που κινείται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας. «Εμείς πέρυσι γέρναμε στα όρια του θανάτου» υπογράμμισε. Ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας (πολλάκις αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ότι αυτός ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί από εκείνον) απηύθυνε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων προς τη νέα αντιδήμαρχο Χρυσάνθη Δαλκαφούκη και τον δήμαρχο Παπαστεργίου σχετικά με τη ΣΑΤΑ και τα ποσά που αναλογούν στα τοπικά διαμερίσματα, τα ανταποδοτικά τέλη κ.α.
Ο Γιώργος Καΐκης είπε ότι ο προϋπολογισμός «είναι ίδιος με τον περσυνό γιατί πατά στον ίδιο «στενό κορσέ» με τον περσινό, αφού στηρίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι κατασκευασμένος από πάνω. Το 45% του προϋπολογισμού το παίρνετε από την τσέπη των δημοτών».
Ο Δημήτρης Παπαθανασίου χαρακτήρισε άτολμη τη Δημοτική Αρχή τονίζοντας ότι «το καράβι δεν τολμά να αλλάξει νερά. Οι μέρες αυτής της Κυβέρνησης είναι μετρημένες. Μην φοβάστε να αλλάξετε πορεία» υπογράμμισε.
«Θα περιμέναμε ο προϋπολογισμός να είναι φρέσκος, καινούργιος και να έκανε την επανεκκίνηση. Αντ’ αυτού ο προϋπολογισμός που φέρνετε προς ψήφιση είναι συνέχεια της παλιάς Δημοτικής Αρχής. Με μια μονοκοντυλιά σβήσατε όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά και μπαίνετε στο ίδιο κανάλι με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αρκείστε στα έργα που σας προσφέρονται και είναι εύκολα. Ωστόσο, είσαστε νέοι και χρειάζεστε στήριξη και για το λόγο αυτό, θα ψηφίσω τον πρϋπολογισμό», ανέφερε ο Δημήτρης Χατζηγάκης.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται από ανθρώπους και σε αυτό θα κάνει τη διαφορά αυτή η Δημοτική Αρχή και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δημήτρη Χατζηγάκη για τη στήριξη του προϋπολογισμού.