Προσεγγίζοντας την απώλεια… Με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώθηκε στα Τρίκαλα

Κάθε άνθρωπος βιώνει την απώλεια με διαφορετικό τρόπο. Άρνηση, θυμός, ενοχές, συνειδητοποίηση του θανάτου, κατάθλιψη, πόνος είναι τα στάδια τα οποία περνά ένας άνθρωπος μέχρι την αποδοχή της απώλειας του αγαπημένου προσώπου. Η διαχείριση της απώλειας και του πένθους βρέθηκε στο επίκεντρο του 2ο Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016.Το Συνέδριο που είχε θέμα «Προσεγγίζοντας την απώλεια» διοργάνωσε η  Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας στην αίθουσα συνεδριάσεων Grand Hall Alizari, Gallery Art Hotel στα Τρίκαλα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επιχειρήθηκε μία προσέγγιση στην απώλεια με αναφορές στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι υπεύθυνοι και υπάλληλοι των γραφείων τελετών οι οποίοι καλούνται συχνά να παρέχουν στήριξη στους ανθρώπους που χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τούτο επισημάνθηκε τόσο από τον πρόεδρο της  Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νικόλαο Αγγελέτος, όσο κι από τον Γεν. Γραμματέα της Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών & Ταριχευτών Ελλάδας, τον Τρικαλινό Μιχάλη Παναγιώτου ο οποίος κατέθεσε την εμπειρία του μέσα από ξεχωριστές περιπτώσεις.

Επιστημονική επιτροπή και προεδρείο

Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούσαν η Dr. Λεονταρή Ρουμπίνη, Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο  Χρήστος Κραββαρίτης, Ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο  Αντώνιος Λουκάς, Οικονομολόγος, MBA κι ο Βασίλειος Νιζάμης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Συµβουλίω της Επικρατείας

Στο προεδρείο βρέθηκαν οι Νικόλαος Αγγελέτος: Πρόεδρος Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών & Ταριχευτών Ελλάδας, Μιχάλης Παναγιώτου: Γεν. Γραμματέας Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών & Ταριχευτών Ελλάδας και  Dr. Λεονταρή Ρουµπίνη: Προϊσταμένη  της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Σταύρος Πλουμιστός.

Θέματα που αναπτύχθηκαν

Θέματα που αναπτύχθηκαν είναι  «Ο Κοινωνικός Κόσμος του Νεκροτομείου», από την Dr Λεονταρή Ρουμπίνη,  «Η Διαχείριση του θανάτου στη Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας» σε εισήγηση Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών, «Η Αντιμετώπιση της Απώλειας στην Αρχαία Ελλάδα» από τον  Χρήστο Κραββαρίτη, «Η Διαχείριση της Απώλειας σε Παιδιά και Εφήβους» από την  Δήμητρα Παπαδήμα, ΜΑ., Σύμβουλο Παιδιών – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών Εφήβων & Οικογένειας Ι.Ψ.Α.,  «Το σοκ και το τραύμα στον πόνο που σχετίζονται µε το πένθος – Τρόποι βοήθειας» από τον Γεώργιο Τσίγκα,  Ιατρό – Ψυχίατρο, Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, «Το Πρόσωπο του Πένθους: ο Άνθρωπος πίσω από την Απώλεια» από τη Δανάη Μαρινάκη: Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια, κλινική εμπειρία στη συμβουλευτική πένθους, B.A ψυχολογίας, Pg. συμβουλευτικής, M. Sc στην κλινική συμβουλευτική, PCP ψυχοθεραπείας, «Δημιουργώντας ένα κλίμα ασφάλειας και ευαισθησίας µε την οικογένεια που πενθεί σχετικά µε τον σχεδιασμό και συντονισμό της τελετής» από την Ελπίδα Σπυρίδωνος, Κοινωνιολόγο – P. G. Dip. Συμβουλευτικής, MSc. Παιδοψυχολογίας κ.α. Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η γνωστή Οικογενειακή σύμβουλος,  Σύμβουλος σχέσεων και  Συγγραφέας Τένια Μακρή με θέμα «Πως αντιμετωπίζουμε την θλίψη από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου».

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με Workshop υπό την μορφή ερωτήσεων