Προετοιμασία για τη σχολική χρονιά: Από 15 έως και… 240 ευρώ για σχολικά είδη

Από 15 έως και 240 και πλέον ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι γονείς την προετοιμασία για τη σχολική χρονιά. Πρόκειται για μία από τις πιο διασκεδαστικές περιόδους για τους μαθητές, καθώς η… πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων, συναρπάζει τη φαντασία τους κάνοντάς τους να αντιμετωπίσουν με ευχάριστη διάθεση το σχολείο.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Είναι γεγονός ότι τα σχολικά είδη κοστίζουν ένα μεγάλο ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού ενώ, λόγω της διαφήμισης τα παιδιά πολλές φορές οδηγούνται στον υπερκαταναλωτισμό αγοράζοντας περιττά είδη. Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως σχολικά είδη που θεωρούνται απαραίτητα για ένα μαθητή, διατίθενται σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές και ότι η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα κι ευκολότερα η διεργασία της μάθησης στο σχολείο και στο σπίτι.

Ενδεικτικές τιμές

Κάνοντας κάποιος μία διερευνητική βόλτα στην τρικαλινή αγορά σχολικών ειδών (όπως και σε όλες άλλωστε τις αγορές) εκείνο που διαπιστώνει ευθύς εξ αρχής είναι το γεγονός ότι μπορεί να αγοράσει προϊόντα σχετικά οικονομικά, αλλά και πολύ πιο ακριβά. Η διαφορά έγκειται στο τι προϊόν θα επιλέξει και κυρίως αν θα προτιμήσει τα απλά σχολικά ή τα σχολικά που είναι “της μόδας” κι επώνυμα. Επίσης από τις πρώτες διαπιστώσεις είναι πως οι τιμές προϊόντων “διακοσμημένων” με σούπερ – ήρωες και καινοτομικά σχέδια, είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Για το δημοτικό ένας γονιός μπορεί να δαπανήσει από 15 έως και 173 ευρώ και για το γυμνάσιο και λύκειο από 27 μέχρι και 240 ευρώ. Το ποσό που δαπανά κάθε οικογένειά της εξαρτάται σίγουρα από την οικονομική της κατάσταση, αλλά οι γονείς τις περισσότερες φορές προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στο παιδί τους.

Αναφέρουμε τιμές που καταγράψαμε σε κάποια είδη που θεωρήσαμε απαραίτητα στην τρικαλινή αγορά. Να σημειώσουμε πάντως ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές και κάποιος μπορεί να βρει προϊόντα σε χαμηλότερες ή υψηλότερες τιμές.

Μολύβι από 0,06 λεπτά έως και 3 ευρώ, στυλό από 0,07 λεπτά μέχρι και 3 ευρώ, διορθωτικό από 0,50 λεπτά μέχρι και 4 ευρώ , διαβήτης από 0,69 λεπτά έως και 5,40 ευρώ, γόμα από 10 λεπτά μέχρι και 2 ευρώ , μαρκαδόροι 12 τεμάχια από 0,49 λεπτά μέχρι και 5,80 ευρώ, κασετίνα σκληρή γεμάτη από 2 ευρώ μέχρι και 16 ευρώ, τετράδιο 50 φύλλων από 0,25 λεπτά έως και 2,10 ευρώ και τετράδιο σπιράλ δύο θεμάτων από 0,99 λεπτά μέχρι και 6 ευρώ.

Τι συμβουλεύει το ΚΕΠΚΑ

Το ΚΕΠΚΑ τονίζει, ότι «τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά είδη μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης, για το παιδί μας, αφού είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης» και γι” αυτό προτείνει στους καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα που βρίσκονται πιο κοντά στις χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με έρευνα, αν προτιμήσετε τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, θεωρώντας ότι, έτσι, το παιδί θα προβληθεί, θα πληρώσετε 1.086,85% παραπάνω, για το Δημοτικό και 810,85% παραπάνω, για το Γυμνάσιο – Λύκειο.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμβουλεύει τους γονείς να «επιλέξουν προϊόντα, που η τιμή τους βρίσκεται, πιο κοντά στις χαμηλές τιμές. Πρέπει να περιοριστεί η ζήτηση των εξεζητημένων και πανάκριβων σχολικών. Σε μια περίοδο κρίσης, δεν είναι δυνατό να επιβραβεύουμε ακραίες πρακτικές, ίσως και πρακτικές αισχροκέρδειας (από όπου και αν προέρχονται), γιατί θέλουμε π.χ. η τσάντα του παιδιού μας να έχει τον ήρωα της φετινής κινηματογραφικής επιτυχίας».

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ