Προειδοποιήσεις για τους εχθρούς και τις ασθένειες των ακρόδρυων δέντρων

Προειδοποιήσεις προς τους παραγωγούς σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες των Ακρόδρυων δέντρων περιλαμβάνει το τεχνικό δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Η καλλιέργεια ακρόδρυων δένδρων έχει αποκτήσει αυξημένη δημοτικότητα όχι μόνο μεταξύ των εμπορικών παραγωγών, αλλά παρατηρείται πλέον σημαντικό ενδιαφέρον κι από αγρότες με μικρά κτήματα και κήπους σπιτιών. Τα κύρια είδη ακρόδρυων δέντρων είναι τα: Αμυγδαλιά, Καρυδιά, Καστανιά, Φιστικιά, Φουντουκιά, Ανακάρδια, Μακαντάμια, Πεκάν.
Οι προειδοποιήσεις της Υπηρεσίας συνοψίζονται στα ακόλουθα:
ΦΙΣΤΙΚΙΑ: Η καλλιέργεια της φιστικιάς βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στάδιο του λήθαργου. Η εποχή αυτή θεωρείται ιδανική τόσο για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα των δένδρων. Παράλληλα, μέσω του καθαρισμού των δένδρων και των επεμβάσεων που προτείνονται παρακάτω, μπορούν να περιοριστούν σημαντικά ορισμένα φυτοπροστατευτικά προβλήματα την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.
ΚΛΑΔΕΜΑ: Το κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να αρχίζει παραμονές έναρξης της νέας βλάστησης. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση και οι τομές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη μεταχρωματισμού), διαφορετικά κόβουμε πιο χαμηλά. Οι μεγάλες τομές θα πρέπει να καλύπτονται με επικαλυπτικά πληγών (π.χ. νοβαρίλ).
ΛΙΠΑΝΣΗ: Επειδή στις συνθήκες της κεντρικής Ελλάδας οι βροχοπτώσεις στα τέλη χειμώνα και κατά την άνοιξη είναι συνήθως ικανοποιητικές, δεν είναι απαραίτητη πιο πρώιμη λίπανση με βασικά λιπάσματα.
Για να γίνει σωστή λίπανση της φιστικιάς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:
1. Φυλλοδιαγνωστική ανάλυση κάθε 2η χρονιά (τη χρονιά της ακαρπίας) στα τέλη Ιουλίου.
2. Εδαφολογική ανάλυση πριν τη φύτευση και στη συνέχεια ανά πενταετία.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Καλλιεργητικά μέτρα: Με το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να γίνει σωστός καθαρισμός των δένδρων και καταστροφή των κλαδιών, ώστε να πετύχουμε μείωση προσβολών την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Έτσι, συστήνονται:
1. Επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών (εικόνα 1), για τη μείωση του πληθυσμού του ευρύτομου (Eurytoma plotnikovi), το οποίο διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα στους καρπούς αυτούς, τόσο πάνω στο δένδρο, όσο και στο έδαφος.
Για τον ακριβή προδιορισμό της εξόδου του εντόμου το Μάϊο, καλό θα είναι να συλλέγονται προσβεβλημένοι καρποί όταν καθαρίζονται τα δένδρα, να ελέγχεται ένα ποσοστό τους για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους (εικόνα 2) και να τοποθετούνται σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία, των οποίων το άνοιγμα σκεπάζεται με εντομοστεγές δίχτυ (π.χ. τούλι). Τα δοχεία αυτά, 2-3 ανά 10 στρέμματα, αναρτώνται σε προστατευμένο μέρος. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί πριν την εμφάνιση του εντόμου. Η Υπηρεσία μας παρακολουθεί την έξοδο του εντόμου τοποθετώντας κλωβούς σε διάφορες περιοχές και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς μέσω των γεωργικών προειδοποήσεων.