Πραγματικότητα το αθλητικό πάρκο στο Ρίζωμα

Η δημιουργία ενός αθλητικού πάρκου στο Ρίζωμα αποτελεί πλέον γεγονός καθώς σήμερα απεστάλη στο Δήμο Τρικκαίων η έγκριση του έργου στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013» (Αλέξανδρος Μπαλτατζής) το οποίο μάλιστα θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που έχει τίτλο «Κατασκευή Αθλητικού Πάρκου Τ.Κ. Ριζώματος Δ. Τρικκαίων» ανέρχεται σε 370.000 περίπου ευρώ και σε αυτό εντάσσεται η εκτέλεση όλων των απαιτούμενων τεχνικών έργων διαμόρφωσης και κατασκευής ενός αθλητικού πάρκου στην τοπική κοινότητα Ριζώματος σε δημοτική έκταση που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο υφιστάμενο γήπεδο ποδοσφαίρου του Ριζώματος.

Τι προβλέπεται

Στη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), πετοσφαίρισης (βόλεϊ), αντισφαίρισης (τένις) και ποδοσφαίρου (5Χ5), η διαμόρφωση διαδρόμου για περίπατο και τρέξιμο καθώς και η συνολική περίφραξη του χώρου με την οποία ενσωματώνεται και το υφιστάμενο βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου.
Για το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων προβλέπεται και ο κατάλληλος κατά περίπτωση αθλητικός εξοπλισμός (μπασκέτες, εστίες ποδοσφαίρου, φιλέ βόλεϊ και τένις). Επίσης προβλέπεται να τοποθετηθούν ξύλινες πέργκολες, παγκάκια ξεκούρασης, βρύση, κάδοι απορριμμάτων και ιστοί φωτισμού. Ο συνολικός χώρος της επέμβασης θα φέρει περίφραξη ύψους 2,00 μ σε βάση από τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος, με δημιουργία ισόπεδων εισόδων –εξόδων στο χώρο, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε όλους.

Σκοπός

Σκοπός της προτεινόμενης πράξης είναι η κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σε ζητήματα όπως η καθημερινή άσκηση, η αναψυχή και η ψυχαγωγία δεδομένου ότι ο αναβαθμισμένος πλέον χώρος θα προσφέρεται ταυτόχρονα και για την τέλεση διαφόρων υπαίθριων κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο σκοπός αυτός είναι, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, απόλυτα συμβατός με τη γενικότερη φιλοσοφία του Μέτρου 321 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» και σχετίζεται άμεσα με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της συγκεκριμένης περιοχής παρέμβασης. Επίσης, το εν λόγω έργο έχει βαθειά κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς θα δημιουργηθεί προς όφελος των πολιτών και με βασικό στόχο την ελεύθερη χρήση του από όλους.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη του έργου τίθεται προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

Η ένταξη

Η ένταξη του συγκεκριμένου έργου, μαζί με το έργο «Αντικατάσταση τμημάτων υφιστάμενου επιφανειακού αρδευτικού δικτύου με υπόγειο, στα αγροκτήματα αναδασμού των Τ.Κ. Ριζώματος και Πλατάνου της Δ.Ε. Παραληθαίων του Δήμου Τρικκαίων», είναι το αποτέλεσμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν δύο μήνες (στις 10 Δεκεμβρίου 2014) στο Δημαρχείο, μετά από πρόσκληση του αρμόδιου αντιδημάρχου Προγραμαμτισμού κ. Χρυσόστομου Κυρίτση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου. “Αφορούσε στην άμεση υποβολή προτάσεων για υπολειπόμενες προσκλήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, γνωστότερου ως «Αλέξανδρος μπαλτατζής». Παρότι το πρόγραμμα λήγει, υπήρχαν διαθέσιμοι κωδικοί, οπότε, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών διά της προϊσταμένης κ. Φανής Τσαπάλα και της προϊσταμένης του τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Θεοδ. Σαργιώτη παρουσίασαν εκτενώς στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και στους δημοτικούς συμβούλους των Δημοτικών Ενοτήτων Παραληθαίων και Παληοκάστρου, τις δυνατότης του προγράμματος. Εκλήθησαν τότε μόνο οι εκπρόσωποι των πολιτών των συγκεκριμένων τέως Δήμων, καθώς το πρόγραμμα αφορούσε σε περιοχές των τέως ΟΠΑΑΧ. Μετά από συζήτηση και αφού αναφέρθηκαν και μελετήθηκαν οι προϋπάρχουσες προτάσεις ή/και μελέτες για την περιοχή, αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης για τα δύο παραπάνω έργα. Η υποβολή έγινε στο μέτρο 3.21 του προγράμματος (21 «Βασικές Υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό»), προκειμένου να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η ένταξή τους. Κάτι που σημαίνει ότι από την αρχή, έγιναν κινήσεις που θα επέτρεπαν το επιθυμητό αποτέλεσμα” επισημαίνεται.