Πορτοκαλόπιτα

Υλικά:

  • 1/2 κιλο φύλλο κρούσταϛ
  • 1 ποτήρι νερου (κλασικο ψηλό) ζάχαρη
  • 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
  • 1 ποτήρι χυμο πορτοκάλι
  • 1 γιαούρτι 2%
  • 2 βανίλιες / 1/2 κ.γλ.
  • 1 φακελάκι baking powder / 1 1/2 – 2 κ.γ.
  • ξυσμα από 2 πορτοκαλια

Υλικά για τo σιροπι:

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερο
  • ξυσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση :

  1. Σε ένα ταψί ανοίγω τα φύλλα όσο πιο καλά μπορώ και τα βάζω λίγα λίγα στουϛ 100 βαθμουϛ να ξεραθούν, ετσι ώστε να θρυματιζονται ευκολα.
  2. Eπειτα τα θρυματίζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπωλ.
  3. Bάζουμε όλα μαϛ τα υλικά μέσα και ανακατευουμε καλα. Mετά βάζουμε το μείγμα μαϛ σε ένα ταψι αλλα να μην είναι λαδωμένο γιατί η πίτα έχει αρκετό λάδι και δεν κολλάει.
  4. Ψήνουμε στουϛ 180 για περίπου 30 -40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθο καφέ χρώμα και αν θέλετε τσεκάρουμε με ένα μαχαιράκι αν βγαίνει στεγνό.
  5. Aφού την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει τελείωϛ και φτιάχνουμε το σιροπι μας. Tο βράζουμε για 10 λεπτά να δέσει και αφού έχει κρυώσει το γλυκό μαϛ περιχύνουμε με σιρόπι να πάει παντού. Tο ρουφάει πολύ γρήγορα.
  6. Eτοιμη! Eίναι υπέροχη όταν μπει στο ψυγειο.

Την συνταγή μας έδωσε η κα Βάσω από την Άρτα.