Πορτοκαλόπιτα

ΥΛΙΚΑ:

 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά
3/4 της κούπας βούτυρο λιωμένο
1 baking powder
1 βανίλια ξύσμα από 4 πορτοκάλια (από το χοντρο του τρίφτη)
1 κούπα ζάχαρη
5 αβγά
2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1/4 της κούπας σπορέλαιο
αμύγδαλο φιλέ
γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι σε ροζέτες (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
2 κούπες νερό
χυμό πορτοκάλι απο 1/2 πορτοκάλι
2 κούπες ζάχαρη
φλούδα από μισό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας ή 2 αστεροειδής γλυκάνισους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα κρούστα και τα τυλίγουμε σε ρολό.  Κόβουμε κομμάτια 1 εκ. περίπου, τα χωρίζουμε και τα απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.  Τα βάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς μέχρι να στεγνώσουν τελείως και τα αναποδογυρίζουμε μια δυο φορές χωρίς να τα σπάσουμε για να στεγνώσουν καλά.  Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα.  Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το βούτυρο, τα γιαούρτια, το ξύσμα και τέλος το μπέκιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Ρίχνουμε και τα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι να “τραβήξουν” την κρέμα.  Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι 25×30 εκ. και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε το μίγμα ισιώνουμε με ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου εως ότου πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα. Εντωμεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά περίπου.  Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο κόβουμε σε κομμάτια και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι Στολίζουμε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι. Σερβίρεται χλιαρό και μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια μπαλα παγωτό.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ρούλα Μήτρου.