Πορεία διαμαρτυρίας, πέντε μέρες πριν τη δίκη

Πορεία από το Εργατικό κέντρο, όπου συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση, μέχρι και το Γενικό Νομαρχιακό νοσοκομείο Τρικάλων, όπου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Γιώργο Σουφλιά, έκαναν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, δημοσιογράφοι, αλλά και απλοί πολίτες αγωνιστές που έχουν ξεσηκωθεί ενόψει της εκδίκασης των μηνύσεων που έχει υποβάλει εργολάβος καθαριότητας του νοσοκομείου κατά καθαριστριών και δημοσιογράφων στα Τρίκαλα.

Οι διαμαρτυρόμενοι, παρά τη μικρή συμμετοχή στην πορεία, φρόντισαν τα μηνύματα τους να φτάσουν παντού. Κατά τη διάρκεια της πορείας τους από το εργατικό κέντρο μέχρι και το νοσοκομείο, φώναζαν συνθήματα υπέρ της προάσπισης της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Προηγήθηκε βέβαια, στην απεργιακή συγκέντρωση, η ανάγνωση του ψηφίσματος για την επικείμενη δίκη, από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κύρμπα. Στο ψήφισμα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η μήνυση αυτή μόνο στόχο έχει να κλείσουν στόματα και αυτιά, μόνο στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να φιμώσεις τον Τύπο και να διαιωνίσει ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας με τους εργολάβους ανεξέλεγκτους και τις εργαζόμενες σε αυτούς τρομοκρατημένες, απλήρωτες, εξαθλιωμένες». Παράλληλα αναφέρονται τα ακόλουθα: «Απέναντι στον μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν, οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε, να σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλο, δηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση μας με την παρουσία μας, στα δικαστήρια, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015, στις 9 το πρωί. Η τοπική κοινωνία διαπίστωσε πόσο καταστροφικές συνέπειες έχει η ιδιωτικοποίηση τομέων του δημοσίου και το πόσο μεγάλο ψέμα είναι η εξοικονόμηση πόρων που δήθεν αυτή επιφέρει, μια και πιο ακριβά κοστίζει και χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.»

 

«Να σηκωθούν να φύγουν»

 

Στο προαύλιο του νοσοκομείου, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συλλόγου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κώστα Ντόβα, ο οποίος σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η άποψη του Συλλόγου και η απόφαση μας είναι ξεκάθαρη και έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στους εργολάβους. Να σηκωθούν να φύγουν από τα νοσοκομεία, λόγω του ότι και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν την αξιοπρέπεια τους και να πληρώνονται» Παράλληλα όμως πρόσθεσε: « Πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο του Κατρούγκαλου του 2015 έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά να κάνουν ατομικές συμβάσεις. Ως Σύλλογος, έχουμε προτείνει από το Σεπτέμβριο να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία αλλά η κυβέρνηση κωφεύει.

Μόνο στο Δρομοκαϊτειο κατάφεραν με μεγάλες πιέσεις να διώξουν τους εργολάβους και να κάνουν ατομικές συμβάσεις. Κι εμείς τις επόμενες μέρες θα κινηθούμε προς αυτή την πορεία έτσι ώστε να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι και να φύγουν επιτέλους οι εργολάβοι, οι οποίοι είναι οι βδέλλες στα νοσοκομεία και παίρνουν το χρήμα από τους εργαζόμενους».

Δηλώσεις έκανε και ένας εκ των διωκόμενων δημοσιογράφων, ο Χάρης Μαντέλλος, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε: «Στις 8 Δεκεμβρίου ή όποτε γίνει αυτό το δικαστήριο δικάζονται η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η ελευθεροτυπία και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον κάθε πολίτη για τις παροχές στο επίπεδο της δημόσιας υγείας. Το ότι οι άνθρωποι που κατηγορούνται προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους αλλά με έναν σαφή αντιμνημονιακό κι δημοκρατικό προσανατολισμό και με κοινό στόχο την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, θεωρώ ότι πρέπει να δείξει στις δύσκολες ημέρες που έρχονται, με τα καινούρια μέτρα και το καινούριο μνημόνιο, τον δρόμο και στα λαϊκά κινήματα, να αγωνιστούν αποφασιστικά. Επίσης θεωρώ ότι το γεγονός ότι έχει βγει μέχρι στιγμής μια πληθώρα ανακοινώσεων συμπαράστασης σε αυτούς τους αγωνιστές από διάφορους φορείς, αυτούς τους κατηγορούμενους, αυτούς τους μηνυόμενους από τον εργολάβο καθαριότητας, τους καθιστά ήδη νικητές.

 

Στο πλευρό τους και οι γιατροί

 

Τη στήριξη τους στις καθαρίστριες αλλά και στους δημοσιογράφους, εξέφρασαν και τα μέλη της Ένωσης Ιατρών του νοσοκομείου. Όπως χαρακτηριστικά είπε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΤ Εύα Πατρίκαλου, στο ίδιο μήκος κύματος έχουν ληφθεί αποφάσεις. «Συμπαραστεκόμαστε ενεργά στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες που στάθηκαν αλληλέγγυες στις καθαρίστριες του νομού Τρικάλων και στους δημοσιογράφους που προέβαλαν το θέμα. Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε δίωξης και την απαλλαγή των δικαζόμενων από τις κατηγορίες. Κανένα εργολαβικό συνεργείο, κανένας εργολάβος στο ΕΣΥ. Μόνο προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο χώρο της υγείας», ανέφερε επ’ ακριβώς.

 

Γιώργος Σουφλιάς: «Θα είμαι εκεί»

 

Ακολούθησε η παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος με τη σειρά του επανέλαβε πολλές φορές τη φράση: «Θα είμαι εκεί», αναφερόμενος στο προγραμματισμένο για την Τρίτη δικαστήριο. Παρότι κλήθηκε να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση, είπε στους διαμαρτυρόμενους: «Εδώ ήρθατε για ένα θέμα, δεν ήρθατε ούτε για να διαφωνήσουμε ούτε για να φωνάζουμε. Λέω απλά ότι πρέπει να το δω, αλλά μην πιέζετε με τον τρόπο να σας δώσω απάντηση όπως θέλετε εσείς. Εγώ θα είμαι εκεί. Βεβαίως και δεν είναι ικανοποιητικό το να υπάρχουν μηνύσεις, το συζητάω, σας το λέω. Από εκεί και πέρα, δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για το τι κάνει ο εργολάβος. Και εδώ πέρα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία, σύμφωνα με αυτά που λέει η πολιτεία. Είμαστε σε μια διαδικασία εφαρμογής των όσων ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση, ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να πάμε σε ατομικές συμβάσεις. Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί στο δ.σ. αλλά δεν είναι θέμα που λύνεται σε μια και δυο συνεδριάσεις. Είναι ένα θέμα σε εκκρεμότητα και εγώ προσωπικά το έχω εισαγάγει στο Διοικητικό Συμβούλιο το θέμα των ατομικών συμβάσεων, μετά από παρέμβαση και του Συλλόγου».

Κλείνοντας επανέλαβε: «Η Δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη. Εγώ θα είμαι εκεί.»

 

 

Ο δημοσιογράφος Σωτήρης ΚύρμπαςΟ πρόεδρος των εργαζομένων Κώστας ΝτόβαςΤο μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΤ Εύα Πατρίκαλου