Πολλαπλασιάζονται οι οίκοι ανοχής στα Τρίκαλα

Οι οίκοι ανοχής στα Τρίκαλα φαίνεται πως είναι μία από τις ακμάζουσες κατηγορίες επαγγελμάτων καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους. Δεν έχει περάσει καιρός από την προηγούμενη φορά που το θέμα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων και το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου το Σώμα στην επόμενη συνεδρίαση.

Τον περασμένο Οκτώβρη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων για άδεια εγκατάστασης και χρήσης οικήματος (εκδιδομένου επ’ αμοιβή προσώπου), καθώς το 2013 είχε αποφασίσει να χορηγηθούν μέχρι 4 άδειες για οίκους ανοχής στα διοικητικά όρια του Δήμου Τρικκαίων. Θέσεις που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στα όρια του Δήμου, είχαν συμπληρωθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων στην επόμενη συνεδρίαση καλείται να ασχοληθεί για μία ακόμη φορά με το θέμα και να εγκρίνει την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τον «Ορισμό νέας θέσης άδειας εγκατάστασης και χρήσης οικήματος (εκδιδομένου επ’ αμοιβή προσώπου)».

Τι ισχύει

Οι δήμοι και οι κοινότητες καθορίζουν, με απόφαση τους (παράγρ. 3 του άρθρου 3 του Ν. 2734/1999), τον αριθμό των εν αδειών που επιτρέπεται να χορηγούνται στην περιφέρεια τους, με βάση τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και ανάγκες, που σχετίζονται κυρίως με τον πληθυσμό τους και τη σύνθεση αυτού, την ύπαρξη στρατοπέδων, λιμανιών και βιομηχανικών μονάδων, καθώς και με την ανάπτυξη εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων που επιβάλλουν απασχόληση ή διέλευση ατόμων από άλλες περιοχές. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού, η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του. Επίσης, δύνανται να καθορίζουν περιοχές τους, εντός των οποίων δεν επιτρέπεται η χορήγηση τέτοιων αδειών.

Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται (παράγρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 2734/1999) η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κυρίας χρήσεως και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν, σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα, από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να αυξάνονται οι προαναφερόμενες αποστάσεις και να καθορίζονται και άλλα κτίρια, στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων, καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ οικημάτων, στα οποία μπορούν τα εν λόγω πρόσωπα να εγκαθίστανται.