TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Παστέλι, η γλυκιά «συμμαχία» του μελιού με το σουσάμι

Αυγ 30, 2015
in Διατροφή
Παστέλι, η γλυκιά «συμμαχία» του μελιού με το σουσάμι
Share on FacebookShare on Twitter

Είναι γλύκισμα ελληνικό, τονωτικό και υγιεινό ενώ παίρνει συνήθως παραλληλόγραμμο σχήμα και κατόπιν περίοπτη θέση στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων. Ο λόγος για το παραδοσιακό παστέλι, που η σκούφια του κρατάει από την αρχαιότητα!

Η «ξεπερασμένη» για κάποιους λιχουδιά των παιδικών μας χρόνων αναλαμβάνει να σβήσει την επιθυμία για γλυκό στο λεπτό, αρκεί να το αναζητήσουμε στο σωστό μέρος, δηλαδή παντού, από τα περίπτερα, τα ράφια μικρών και μεγάλων καταστημάτων μέχρι τους πάγκους των πανηγυριών.

meli_163208750

Πώς και πού παράγεται
Οι πρώτες ύλες του παστελιού είναι φυσικές, το σουσάμι και το μέλι κυρίως, αν και συχνά χρησιμοποιείται και ζάχαρη στην παρασκευή του, η διαδικασία της οποίας είναι σχετικά απλή. Το μυστικό της επιτυχίας του παστελιού βρίσκεται στην ποιότητα αλλά και την αναλογία ανάμιξης των δύο υλών, καθώς και στο καλό δέσιμο μεταξύ τους. Το μέλι βράζεται σε ειδικό, ρηχό σκεύος με μεγάλη επιφάνεια και, όταν αρχίσει να βράζει, το ξαφρίζουν. Όταν δέσει προσθέτουν το σουσάμι καβουρδισμένο ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το μίγμα. Κατόπιν, απλώνεται σε μάρμαρο ή σε ειδικό τελάρο αλειμμένο με γλυκό κρασί ή αμυγδαλέλαιο. Όταν κρυώσει το μίγμα κόβεται σε κομμάτια. Το παστέλι, ανάλογα το υλικό που υπερισχύει, είναι μελάτο και τραγανό. Το μελάτο «κατάγεται» από τη Μεσσηνία, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την παρασκευή για να μη στεγνώσει. Από τα γνωστότερα παστέλια, μάλιστα, είναι εκείνο από τη Μεσσηνία. Το φτιάχνουν όμως με επιτυχία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στη Ζάκυνθο, τη Σίφνο, τη Τζιά, την Άνδρο, τα Μετέωρα. Σήμερα, υπάρχουν και πολλές παραλλαγές του με σιρόπι ζάχαρης και διάφορους ξηρούς καρπούς. Βρίσκουμε πολλές εκδοχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Π.χ. στα Δωδεκάνησα φτιάχνουν το μελεκούνι, όπου εκτός από θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά.

yiam-pasteli-02
Το παραδοσιακό παστέλι σε μια διαφορετική εκδοχή από τη Yiam!

Ιδιότητες και χρήσεις
Το παστέλι έχει αρκετές θερμίδες αλλά περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών εξαιτίας του σουσαμιού, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β1, Β2 και νιασίνη) και αντιοξειδωτικά συστατικά. Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τρώγεται σκέτο σαν σνακ ή κομμένο σε κομματάκια, νοστιμίζει το γιαουρτάκι του πρωινού, δίνει τη γλύκα του σε πράσινες σαλάτες, μπαίνει σε γλυκά του ποτηριού, σεμιφρέντο, κέικ και όπου αλλού προστάζει η φαντασία σας.

πηγή : olivemagazine.gr

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος – Αναμένεται να… αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου

Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος - Αναμένεται να... αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου

7 πράγματα που όλες οι μαμάδες πρέπει να μάθουν στους γιους τους!

7 πράγματα που όλες οι μαμάδες πρέπει να μάθουν στους γιους τους!

Πώς να κρατήσεις λευκά τα… λευκά σου

Πώς να κρατήσεις λευκά τα… λευκά σου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd