Παραμονές γιορτών στα Γιάννενα…Όλη η πόλη ένα γλέντι

Εδώ υπάρχει ακόμη ζωή! Οι άνθρωποι κυκλοφορούν στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά! Οι δρόμοι όχι μόνο δεν έχουν ερημώσει, αλλά έχουν ακόμη ανθρώπους που τους περπατούν χαμογελαστοί και αισιόδοξοι! Αυτό που συμβαίνει το μεσημέρι παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στα Γιάννενα είναι πολυ ξεχωριστό, όλη πόλη γιορτάζει με μια απίστευτη ενέργεια,όλη η πόλη γλεντά αταμάτητα από το μεσημέρι μέχρι το άλλο πρωί!

 

Οι ντόπιοι νιώθουν τη χαρά του διαφορετικού σαν να είναι ξένοι, ενώ οι τουρίστες νιώθουν σαν ντόπιοι, αφού διασκεδάζουν μαζί τους, συμμετέχουν στο γλέντι, στο τραγούδι, στο χορό ισότιμα και, τέλος, γίνονται όλοι μια μεγάλη εύθυμη παρέα !

Τι και αν για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τα κλαρίνα και η δημοτική μουσική είναι συνυφασμένα με το Πάσχα; Στα Γιάννενα τα τελευταία χρόνια ακούμε και χορεύουμε δημοτική μουσική τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς από το μεσημέρι μέχρι τα ξημερώματα- και όποιος αντέξει! Σ? αυτό το πλαίσιο χορτοφάγοι και ακόλουθοι θρησκευτικών παραδόσεων που επιτάσσουν νηστεία τέτοιες μέρες, υποφέρουν σφόδρα εισπνέοντας την τσίκνα από τα σουβλάκια- λουκάνικα- κοντοσούβλια κ.α. και, άλλοι μυγιάγγιχτοι ενοχλούνται από τα τραγούδια και τους χορούς σε κάθε γωνιά της πόλης!

 

 

Και όταν λέμε κάθε γωνιά, εννοούμε κάθε γωνιά της πόλης. Από το κέντρο των Ιωαννίνων όπου ορχήστρες παραδοσιακής ελληνικής και βαλκανικής μουσικής ερμηνεύουν με πάθος και απαράμιλλη δεξιοτεχνία ξεσηκωτικούς σκοπούς, έως και κάθε ταβερνάκι ή καφενείο στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου.

 

πηγή : http://www.epilogesmagazines.gr/viewarticle.php?productID=8568&id=379#sthash.FROd7vGZ.T1G64t1r.dpuf