Παρέμβαση στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπέρ των ανασφάλιστων γυναικών από τον Σύλλογο Γυναικών του νομού

 

Παρέμβαση υπέρ των ανασφάλιστων γυναικών, έκανε στο Νοσοκομείο των Τρικάλων ο Σύλλογος Γυναικών, όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της σύσκεψης  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις θέσεις της ΟΓΕ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον πολυχώρο του Δήμου Τρικκαίων, έναντι της ΔΕΗ. Με δεδομένο ότι στην περίοδο που διανύουμε οι ανασφάλιστοι γίνονται όλο και περισσότεροι, ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων, ζήτησε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι γυναίκες που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, με στόχο να μπορούν να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για κάθε γυναίκα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε από την κ. Βάσω Μπακάση,  έγινε παρέμβαση για την Γυναικολογική Κλινική, υπήρξε συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τους γιατρούς και τους γυναικολόγους με αιτήματα:

-Oι γυναίκες που πραγματοποιούν τοκετό στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ανασφάλιστες, άπορες, άνεργες, να μην πληρώνουν και να μην σταλούν τα ειδοποιητήρια από το Λογιστήριο του Νοσοκομείου ούτε στο σπίτι ούτε στην Εφορία.

-Να μην πληρώνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται στον προγεννητικό έλεγχο οι ανασφάλιστες, άπορες, άνεργες γυναίκες.

-Δωρεά το test PAP –Μαστογραφία.

-Να λειτουργήσει άμεσα το ιατρείο οστεοπόρωσης στο Νοσοκομείο.

-Να λειτουργήσει άμεσα ο μαστογράφος, τη στιγμή που έχει έρθει ο καινούριος ψηφιακός μαστογράφος και στο νοσοκομείο λειτουργεί από παλιά ιατρείο μαστού με γιατρό ογκολόγο, εξειδικευμένη στον “καρκίνο μαστού”.

Αναλύοντας τα παραπάνω, η κ. Βάσω Μπακάση, ανέφερε πως “προσανατολιζόμαστε ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, τις άνεργες, τις ανασφάλιστες που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, αναδεικνύοντας τις περικοπές στις προληπτικές εξετάσεις, το κόστος του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, τη διεκδίκηση της επαναφοράς του επιδόματος τοκετού, τις ελλείψεις στις παροχές που αφορούν τη μητέρα και το παιδί”.

Λίγο πριν, η κ. Βάσω Μπακάση αναφέρθηκε και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος Γυναικών μαζί με σωματεία για να παραμείνουν ανοιχτά δύο ημέρες την εβδομάδα το παιδιατρικό εξωτερικό ιατρείο το τρίμηνο του καλοκαιριού για τα εμβόλια –όπου και πέτυχαν την μία ημέρα της εβδομάδας – παράσταση για τα εμβόλια, να γίνονται σε όλα τα παιδιά ανασφάλιστων, ανέργων, άπορων. Επίσης, μαζί με εργατικά σωματεία αυτοαπασχολουμένων, αγροτικούς συλλόγους, λαϊκές επιτροπές, επαναλήφθηκε το αίτημα να μην κλίσει ή συγχωνευθεί η παιδιατρική κλινική με το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, να προσληφθούν παιδίατροι στα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού μας.

Ανασφάλιστoι  το ¼ του πληθυσμού της χώρας

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία, επισημάνθηκε ότι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έχει μείνει σχεδόν το ¼ του πληθυσμού της χώρας, 2.524.243 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από την καταγραφή του περασμένου Οκτώβρη.

“H καταγραφή, σημείωσε η κ. Μπακάση, αφορά τα άμεσα και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη και καταλαβαίνετε  ότι κι εκεί θα είμαστε πρωταθλήτριες εμείς οι γυναίκες, μιας και οι υπηρεσίες της υγείας έχουμε κατακτήσει το χρυσό της ανεργίας μαζί με τη νεολαία”

Tέλος,  σημειώνεται πως σύνθημα -θέση του Συλλόγου και της ΟΓΕ είναι πως “η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα όλων. Δεν είναι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σε όλους”.

Η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων, συνεχίστηκε με  ομιλία από την Γενική ιατρό του Κέντρου Υγείας Πύλης κ. Βέσσηλα Γιακίμωβα, η οποία αναφέρθηκε στην έννοια της υγείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ ενώ ανέλυσε και τον όρο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Δήμητρα Γεωργίου