ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη :
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι γάλα
4 κγ ζαχαρη
3κγ αλάτι
1-1,5 φακελάκι ξερή μαγιά(εγώ την προτιμώ λεπτή και βάζω 1)
1 κιλό αλεύρι(περίπου)
ΥΛΙΚΑ για την πίτσα:
μπέικον
σαλάμι αέρος
γκούντα σε φέτες
φέτα
οποιοδήποτε τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει
μανιτάρια
πιπεριές γλυκιές,κόκκινες και πράσινες
ελιές
σάλτσα ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε ρίχνοντας όλα τα υγρά υλικά σε μία λεκανίτσα. Σιγά σιγά,ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια,ζυμώνοντας μέχρι το ζυμάρι μας να μην κολλάει στα χέρια,αλλά να μην είναι και πολύ σφιχτό .Γυρίζουμε ανάποδα το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε κι εκεί επάνω ανοίγουμε σιγά σιγά το ζυμάρι με τα χέρια μας,μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνειά του,χωρίς να περισσεύει. Τη <μέθοδο> αυτή την σκέφτηκα,γιατί το ζυμάρι μου έβγαινε πάντα είτε πολύ μεγαλύτερο είτε πολύ μικρότερο απο το ταψί που ήθελα να χρησιμοποιήσω. Στη συνέχεια γυρνάμε το ταψί μας,λαδώνουμε τα τοιχώματα και τον πάτο και απλώνουμε μέσα το ζυμάρι μας. Συνεχίζουμε απλώνοντας τη σάλτσα μας,προσέχοντας όμως να μην έχει μεγάλη ποσότητα στις άκρες,γιατί θα καεί. Ρίχνουμε ρίγανη κι ελάχιστο ελαιόλαδο και στη συνέχεια όλα τα υλικά μας,εναλλάξ,ώστε να έχουμε μια πολύχρωμη επιφάνεια. Ιδανικά,ψήνουμε σε ξυλόφουρνο,αλλιώς σε ηλεκτρικό φούρνο,στις αντιστάσεις στους 200 C. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας την πίτσα με μαχαίρι και όταν η ζύμη ψηθεί απο κάτω,η πίτσα μας είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.
|