Πάμε πλατεία; Σημείο συνάντησης για όλες τις ηλικίες η κεντρική πλατεία στα Τρίκαλα

Εξαιρετικά δημοφιλής για τους νέους που κάθε βράδυ δίνουν το ραντεβού τους εκείΤο πλέον πολυσύχναστο μέρος των Τρικάλων αποτελεί η κεντρική πλατεία της πόλης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν βρει στο κεντρικότερο κομμάτι της πόλης το στέκι τους. Από το πρωί μέχρι τα ξημερώματα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι γεμάτη κόσμο.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η εικόνα με τους ηλικιωμένους που κάθονται στα παγκάκια από νωρίς το πρωί είναι συνηθισμένη. Αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για πολλούς Τρικαλινούς, συνταξιούχους, κατά κύριο λόγο, η προσέλευσή τους εδώ κάθε μέρα. Αντί να πάνε σε κάποιο καφενείο δίνουν το ραντεβού τους εδώ, κάτω από τη σκιά των δέντρων. Πολιτικές αναλύσεις, ειδήσεις, νέα της πόλης, ακόμη και κουτσομπολιά κι αστεία περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη. Άλλοτε σε χαμηλούς τόνους κι άλλοτε σε πιο έντονους η κουβέντα στα πηγαδάκια και τις παρέες ανάβει και κρατά μέχρι το μεσημέρι οπότε και αποχωρούν για το σπίτι για φαγητό.

Μαμάδες και παιδιά

Λίγο πιο κει κάποιος θα συναντήσει μαμάδες με καρότσια που κάνουν την πρωϊνή τους βόλτα με τα μωρά τους, και κάποιες άλλες που ταΐζουν τα περιστέρια. Άλλη αγαπημένη συνήθεια. Όλες οι μαμάδες που έχουν παιδιά αυτής της ηλικίας ή οι γιαγιάδες με τα εγγόνια τους έχουν περάσει από αυτή τη φάση. Παίρνουν μαζί τους «εφόδια» (ψωμί και σπόρια) και πάνε με τα παιδιά στην πλατεία για να ταΐσουν τα περιστέρια.

Αθίγγανοι

Ανάλογα με τη μέρα και κυρίως τη Δευτέρα το πρωί, εδώ θα συναντήσει κάποιος και παρέες αθίγγανων που απολαμβάνουν τη δροσιά των δέντρων κι ενίοτε τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού κάποια από τα παιδάκια δεν διστάζουν να κάνουν και τη βουτιά τους στο σιντριβάνι με το Νικολάκη.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι νέοι

Κάπως έτσι περνά η μέρα που εναλλάσσεται με τη νύχτα και τότε τη σκυτάλη των θαμώνων της πλατείας παραλαμβάνουν άλλοι. Οι νέοι της πόλης, κυρίως έφηβοι, αρχίζουν να έρχονται κατά ομάδες με τα ποδήλατά τους ή με τα πόδια. Μουσική από τα κινητά, τάμπλετ, αναψυκτικά, μπύρες και σουβλάκια συμπληρώνουν την εικόνα. Γέλια και συζητήσεις, πλάκες κι αστεία… Οι νέοι επιλέγουν την πλατεία γιατί εδώ νιώθουν ελεύθεροι, όπως μας λένε, να περάσουν λίγο χρόνο με τους φίλους τους χωρίς να εγκλωβίζονται. Ανανεώνουν το ραντεβού κάθε βράδυ…

Μάλιστα, εδώ και λίγες μέρες το φωτοβολταϊκό δέντρο που έχει στηθεί στην πλατεία αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες νέους.

Για όλα τα γούστα

Αν παρατηρήσει κάποιος τους θαμώνες της Κεντρικής Πλατείας των Τρικάλων από το πρωί μέχρι το βράδυ θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα χώρο που, όπως θα έλεγαν αν επρόκειτο για διαφήμιση, είναι για όλα τα γούστα. Ένα χώρο πολυσυλλεκτικό. Ένα μωσαϊκό ανθρώπων, ηλικιών κι ενδιαφερόντων.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ