Ο πρώτος αμέθυστος… Για το πρώτο της συγγραφικό δημιούργημα μας μιλά η Μελίνα Τσαμπάνη

H Mελίνα Τσαμπάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ και Filmmaking Studies στο UWCN. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εμείς την προσεγγίσαμε με αφορμή το βιβλίο της «Ο πρώτος αμέθυστος» (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) που αποτελεί την πρώτη της συγγραφική απόπειρα. Ενός βιβλίου, παρόλα αυτά, που έχει την ωριμότητα ενός έμπειρου συγγραφέα, ενός  βιβλίου που μεθά τον αναγνώστη κι αποτελεί ένα δυνατό πρώτο δείγμα της δημιουργικής πένας της Μελίνας Τσαμπάνη προκαλώντας προσδοκίες για ακόμη πιο έντονες αναγνωστικές εμπειρίες στο μέλλον.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Ο πρώτος αμέθυστος… κ. Τσαμπάνη, μπορείτε να μας περιγράψετε την υπόθεση του βιβλίου;

-Πρόκειται για την τραγική ιστορία του Μιλτιάδη Σκαρλάτου, αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης που ερωτεύεται με πάθος τη γυναίκα του αδερφού του, τη Φρόσω. Είναι αποφασισμένος να μείνει μακριά της, μέχρι που πέφτει στα χέρια του ένα δαχτυλίδι από αμέθυστο, λάφυρο από μια επιδρομή σε τούρκικη φρεγάτα. Ένα δαχτυλίδι που θ’αλλάξει δραματικά όχι μόνο τη δική του ζωή, αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς του.

-Τι συμβολίζει ο… τελευταίος αμέθυστος;

-Ο τελευταίος αμέθυστος θα είναι το τέλος της πορείας αυτού του δαχτυλιδιού που θα μείνει στην κατοχή της οικογένειας των Σκαρλάτων μέχρι τις μέρες μας.

-Πρώτη σας συγγραφική δουλειά. Μιλήστε μου για την εμπειρία στο ταξίδι της συγγραφής.

-Είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και δημιουργική εμπειρία. Μακάρι να μπορούσα να ασχοληθώ μόνο μ’αυτήν.

-Διαβάζοντας το βιβλίο διαπίστωσα ότι έχει κινηματογραφική πλοκή. Πόσο σας επηρέασε στη συγγραφή το γεγονός ότι έχετε εργαστεί ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος;

-Έχω μάθει λόγω των σεναρίων να σκέφτομαι πολύ με την εικόνα. Γι’αυτό ήθελα και στο βιβλίο να μεταφέρω με την αφήγησή μου την αίσθηση της εικόνας στον αναγνώστη.

-Θα θέλατε να δείτε το βιβλίο σας στη μεγάλη οθόνη;

-Φυσικά και θα το ήθελα. Αν και θα ήταν μια ακριβή παραγωγή, φαντάζομαι.

-Επιλέξατε για το βιβλίο σας μία δύσκολη περίοδο με λίγες πηγές. Πόσο σας δυσκόλεψε αυτό για τη συλλογή των πλούσιων ιστορικών και λαιογραφικών στοιχείων που χρησιμοποιήσατε;

-Υπήρξε μεγάλη έρευνα, αλλά τα πράγματα πλέον είναι ευκολότερα χάρη στο διαδίκτυο. Βρήκα αρκετά λαογραφικά στοιχεία της εποχής και από ’κει και πέρα προσπάθησα να φανταστώ την καθημερινότητά τους. Αυτό ήταν και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην όλη διαδικασία.

-Μπορεί ένας συγγραφέας να δημιουργήσει εντεταλμένα;

-Φυσικά και μπορεί. Το θέμα είναι αν θέλει.

-Η ιστορία των Σκαρλάτων τελειώνει με τον «Πρώτο αμέθυστο;»

-Η ιστορία αυτή έχει σχεδιαστεί για να τελειώσει στον Πέμπτο Αμέθυστο. Για να είμαι όμως ειλικρινής, δε σκοπεύω να προχωρήσω χωρίς τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, οι οποίες αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν.


Οπισθόφυλλο βιβλίου

Η πολυτάραχη ιστορία μιας οικογένειας μέσα στη θύελλα της Ελληνικής Επανάστασης. Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1798 γεννιέται ο Μιλτιάδης Σκαρλάτος, δευτερότοκος γιος της Μαριγώς και του καραβοκύρη Γιώργη που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Από πολύ νεαρή ηλικία ο Μιλτιάδης ακολουθεί τον πατέρα του στα εμπορικά ταξίδια του. Όταν ξεσπάει η Επανάσταση του 1821, ο Μιλτιάδης συμμετέχει με ορμή και θέρμη στον Αγώνα, έχοντας στην καρδιά του δύο επιθυμίες: να αγωνιστεί για την ελευθερία της πατρίδας και να ξεχάσει τον ασίγαστο έρωτά του για τη γυναίκα του αδερφού του, τη Φρόσω. Ένα λάφυρο όμως που θα πέσει στα χέρια του, ένα χρυσό δαχτυλίδι με μια πέτρα από αμέθυστο, θα ανατρέψει τη ζωή του. Ένα δαχτυλίδι ποτισμένο από την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε δε θα σημαδέψει τη μοίρα μόνο της φαμίλιας του Μιλτιάδη, αλλά θα στοιχειώσει και τις επόμενες γενιές της ίδιας οικογένειας.

Ένας μεγάλος έρωτας στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μια οικογένεια σημαδεμένη από τα γυρίσματα της μοίρας.