Ο Μύλος Ματσόπουλου μετατρέπεται σε… μουσείο

O Mύλος Mατσόπουλου συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Bιομηχανικής Kληρονομιάς στην Eλλάδα, περιλαμβάνοντας κτιριακό συγκρότημα 3.500τ.μ. σε συνολική έκταση 90 στρεμμάτων. Eίναι ο πρώτος κυλινδρόμυλος που χτίστηκε στην Eλλάδα και ο μεγαλύτερος των Bαλκανίων. Mετά από την αναπαλαίωσή του από το Δήμο έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Eυρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την προστασία της Πολιτιστικής Kληρονομιάς έχοντας χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η ανάδειξη του Μύλου Ματσόπουλου περιλαμβάνεται στην ατζέντα των τελευταίων δημοτικών αρχών οι οποίες διαδοχικά έχουν κάνει προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη προσπάθεια στο πλαίσιο του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΥΛΟΥ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ» κι ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2.306.000 ευρώ. Το συνολικό έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ με απόφαση ένταξης από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Μουσειακή οργάνωση

Προσφάτως υπογράφτηκε η σύμβαση για το Υποέργο 4. Δηλαδή, για την: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ». Με ποσό 24.500 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α), η μουσειολόγος Βαλασία Αμοιρίδου και οι συνεργάτες της, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, θα αναλάβουν ολόκληρο το έργο της ουσιαστικής ανάδειξης και προβολής του εσωτερικού χώρου του μύλου. Πρόκειται για το έργο που αφορά στην τελική εικόνα που ο επισκέπτης του χώρου θα βλέπει και θα αποκτά πραγματική άποψη για τη λειτουργία του μύλου ως τέτοιου.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο περιλαμβάνει διάφορα στάδια, σχετιζόμενα με:
– Συγκέντρωση, αξιολόγηση και επιλογή του υλικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρου του Μύλου, προς ανάδειξη του μηχανολογικού εξοπλισμού και του κτιρίου. Προκειμένου να συγκεντρωθεί το ζητούμενο υλικό απαιτείται επί τόπου ιστορική έρευνα για προσδιορισμό των τεκμηρίων και καταγραφή των πολιτισμικών στοιχείων
– Ανάπτυξη του μουσειολογικού σεναρίου. Δηλαδή, του τρόπου με τον οποίο ο επισκέπτης θα δέχεται τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση, τα ενδεχόμενα παράλληλα επίπεδα ανάγνωσης του υλικού, τον συνδυασμό μέσων παρουσίασης, λήψης ερεθισμάτων και πληροφοριών.
– Σύνταξη τεύχους καταγραφής των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα και τεκμηρίωση του υλικού, στο οποίο θα αναπτύσσεται και η μέθοδος έρευνας, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο μελετητής.
– Βέλτιστη αξιοποίηση των σχεδιασμένων κατασκευών και των θέσεων εφαρμογής και παρουσίασης του εποπτικού υλικού συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών ψηφιακών εκτυπώσεων, των θέσεων οθονών κ.λπ.
Επομένως, το όλο έργο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, θα είναι δυνατή η εικονική αναπαράσταση και η ουσιαστική παροχή πληροφοριών στον κάθε επισκέπτη, για το παρελθόν του έξοχου αυτού κτηρίου. Με τη χρήση, δε, πλήθους ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων της τεχνολογίας, επιχειρείται μια προβολή της παρελθοντικής εικόνας της πόλης μας, προκειμένου να είναι κατανοητή στον κάθε επισκέπτη.

Ο Δήμος Τρικκαίων αναζητά εκθέματα

Ο Δήμος Τρικκαίων απευθύνει ανοικτή πρόσκληση δωρεάς αντικειμένων για τη δημιουργία μουσείου στο Μύλο Ματσόπουλου προς όλους τους πολίτες με στόχο την επιστημονική κι εκθεσιακή αξιοποίησή τους. Η ίδρυση και λειτουργία του μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης και μουσειολογικής ανάδειξης του Μύλου Ματσόπουλου, που έχει ως στόχο τη μετατροπή του χώρου σε Μουσείο ανοιχτό στο κοινό.

Η έκθεση

Η έκθεση θα αφηγείται ένα τμήμα της αγροτικής, αλλά και βιομηχανικής ζωής της πόλης, την ιστορία, τις παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και τη ζωή στον Μύλο, καθώς και τις ιστορίες των ανθρώπων που σχετίστηκαν ή σχετίζονται με αυτόν, με οποιονδήποτε τρόπο.
Για τον εμπλουτισμό της έκθεσης και την ολοκληρωμένη μουσειολογική ανάδειξή της, ο Δήμος Τρικκαίων απευθύνεται στους δημότες και κατοίκους, για δωρεά ή δανεισμό αντικειμένων που θα αποτελέσουν εκθέματα του Μουσείου. Τέτοια αντικείμενα, ενδεικτικά, θα μπορούσε να είναι:
• Αντικείμενα σχετικά με την καλλιέργεια και την επεξεργασία του σιταριού (άροτρα, καρπολόγια, δικράνια, δοκάνες, χειρόμυλοι κ.λπ.)
• Φωτογραφικό υλικό από σχετικές αγροτικές διαδικασίες (όργωμα, θερισμός, αλώνισμα, λίχνισμα, άλεση σε χειρόμυλους ή σε νερόμυλους κ.τ.λ.), αλλά και φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στα χωράφια, στους μύλους ή στο σπίτι, όπου γίνονταν η άλεση και η παρασκευή του ψωμιού.
• Φωτογραφίες από τον Μύλο Ματσόπουλου (φωτογραφίες των εγκαταστάσεων, των ιδιοκτητών, των εργατών, φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της εργασίας, της καθημερινής ζωής στον Μύλο κ.λπ.)
• Προσωπικά αντικείμενα ή αρχειακό υλικό των ιδιοκτητών του Μύλου και της οικογένειάς τους.
• Προσωπικά αντικείμενα των εργατών και των υπαλλήλων του Μύλου (βιβλιάρια υγείας, συνταξιοδοτικά έγγραφα, στολές εργασίας, προσωπική αλληλογραφία, ένσημα, παλιές ταυτότητες κ.λπ.)
• Αρχεία, λογιστικά βιβλία, μετοχές, συμβόλαια, αλληλογραφία της επιχείρησης, διαφημιστικό υλικό του Μύλου και των προϊόντων παραγωγής.
«Με τον τρόπο αυτόν, οι κάτοικοι, οι δημότες, η τοπική μας κοινωνία, μετέχει και ουσιαστικά ενεργεί υπέρ της διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης και της περαιτέρω ανάδειξης της αξίας του Μύλου Ματσόπουλου» αναφέρει η Δημοτική Αρχή.

Πληροφορίες

Όποιος/α έχει στην κατοχή του/της κάποια από τα παραπάνω αντικείμενα και επιθυμεί να τα δωρίσει στο Δήμο για το Μουσείο Ματσόπουλου, παρακαλείται να επικοινωνεί με τον Δήμο Τρικκαίων στο τηλέφωνο 24310 63239 (κα. Γεωργία Παρασκενιώτη). Τα αντικείμενα των δωρεών θα εκτεθούν στον Μύλο με αναφορά στο όνομα του δωρητή, ενώ ο Δήμος θα τηρήσει βιβλίο καταγραφών των δωρεών με αύξοντα αριθμό για την παραλαβή, καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση όλων των αντικειμένων.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ