Ο Βασίλης Καραναστάσης μας συστήνει τον Οράτιο Χ… έναν Έλληνα της κρίσης

Ο Οράτιος Χ είναι ένας άνθρωπος της Ελλάδας της κρίσης. Ένας κλασικός Έλληνας που πάντα επιβιώνει στο τέλος. Ο Βασίλης Καραναστάσης μας συστήνει τον εκκεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου του «Έγκλημα και ταλαιπωρία» (εκδόσεις ΠΝΟΗ). Ο συγγραφέας μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις  καυτηριάζει την ελληνική πραγματικότητα, με τις αδυναμίες, τις οικονομικές δυσκολίες και τις ανασφάλειες του μέσου Έλληνα, με φόντο τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, με όσα αυτή εμπεριέχει: χιούμορ, πλοκή, μυστήριο, ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ένα βιβλίο που μας προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη δύσκολη καθημερινότητά μας.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Καραναστάση θα μου συστήσετε τον Οράτιο Χ;

-Ο Οράτιος Χ. είναι ένας ιδιωτικός ερευνητής που αναλαμβάνει μια δύσκολη υπόθεση. Με την ευστροφία που τον διακρίνει, προσπαθεί να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ ώστε να φτάσει στη λύση. Τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στον δρόμο του. Οι μάρτυρες, γοητευμένοι, θαρρείς, απ’ την προσωπικότητά του, τον εμπιστεύονται, κι αυτός, με οξύνοια, αντίληψη και πολύ καλή ανάλυση, θα μπορέσει να υπερνικήσει τις δυσκολίες και να θριαμβεύσει. Ο Οράτιος Χ. είναι ίνδαλμα για τους άνδρες και αντικείμενο πόθου κάθε γυναίκας. Ένας ιδιωτικός ερευνητής της παλιάς σχολής. Από μια μικρή ένδειξη ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων και λύνει με τεράστια ευκολία την υπόθεση. Ένας δαιμόνιος ερευνητής, ένας υπέροχος άνθρωπος… Ή μήπως δεν είναι έτσι; Μήπως ισχύουν τα ακριβώς αντίθετα; Δεν ξέρω… Είναι κι αυτό το Αλτσχάιμερ που με ταλαιπωρεί από την τρυφερή ηλικία των είκοσι χρόνων.

Έγκλημα και ταλαιπωρία… Ένα χιουμοριστικό αστυνομικό μυθιστόρημα;

-Ακριβώς. Ένα βιβλίο που καυτηριάζει την ελληνική πραγματικότητα, με τις αδυναμίες, τις οικονομικές δυσκολίες και τις ανασφάλειες του μέσου Έλληνα, και όλα αυτά με φόντο τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, με όσα αυτή εμπεριέχει: χιούμορ, πλοκή, μυστήριο, ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό παίρνοντας το βιβλίο στα χέρια μου είναι το «Έγκλημα και τιμωρία»… Σας επηρέασε ο τίτλος αυτός για να «βαφτίσετε» το δικό σας βιβλίο;

-Αυτή ήταν η πηγή έμπνευσης. Περιλαμβάνει το «Έγκλημα» και εμπεριέχει την «Ταλαιπωρία», αυτό που αντιμετώπισε δηλαδή ο Οράτιος Χ. στην προσπάθειά του να διαλευκάνει ένα έγκλημα. Ο δρόμος ήταν δύσβατος, με πολλές και επικίνδυνες στροφές. Τίποτα δεν έγινε όπως το είχε προβλέψει, καθώς οι απειλές, τα αδιέξοδα και οι απρόοπτες εξελίξεις ήταν μέρος της καθημερινότητας του ήρωα.

Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα χιουμοριστικό βιβλίο;

-Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη χρόνου και κυρίως η ύπαρξη αίσθησης του χιούμορ. Η υπόθεση και όλες οι άλλες παράμετροι του έργου έρχονται από μόνα τους.

-Ο Οράτιος Χ είναι ένας άνθρωπος της Ελλάδας της κρίσης; Είναι ένας κλασικός Έλληνας που πάντα επιβιώνει στο τέλος;

Είναι Έλληνας της κρίσης με όσα αυτό περιλαμβάνει: οικονομική δυσπραγία, αδιέξοδα, τάσεις φυγής… Είναι κάτι σαν τον Καραγκιόζη, που πάντα επιβιώνει παρά τα χίλια δυο προβλήματα, με όπλο την στωικότητα την αισιοδοξία και, γιατί όχι, με τον λυτρωτικό ωχαδερφισμό.

Ο συγγραφέας ζει το βιβλίο γράφοντάς το;

-Πάντα έλεγα ότι ο συγγραφέας οποιουδήποτε βιβλίου δεν αισθάνεται ποτέ μόνος. Τον συντροφεύουν οι χαρακτήρες του βιβλίου του, ο αγώνας για φτιάξιμο της υπόθεσης του έργου του. Το γράψιμο ενός βιβλίου δεν είναι μια στατική υπόθεση, αλλά ένας αγώνας διαρκείας. Ένας αγώνας παρέα με τους ήρωές σου που σε συντροφεύουν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

κ. Καραναστάση, εάν ο στόχος σας είναι με αυτό το βιβλίο να κάνουμε ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη δύσκολη καθημερινότητά μας, τότε σίγουρα το έχετε πετύχει.

-Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, την ευγένειά σας και για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης.

[quote_box_center]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.

Το “Έγκλημα και Ταλαιπωρία” είναι το πρώτο του βιβλίο.

[/quote_box_center]