Ομιλία Σ. Παπαδόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής

 

«Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, κι όταν αυτό που αναζητάς συναντιέται με την ψυχή του κόσμου, τότε όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις». Έτσι έγραφε ο Πάουλο Κοέλιο στον «Αλχημιστή», κι εμείς θέλουμε πάρα πολύ, αγαπητοί συνάδελφοι, να καθοδηγήσουμε την πορεία ανασυγκρότησης-αναγέννησης μιας υπερχρεωμένης και εξαθλιωμένης, πανέμορφης χώρας, προικισμένης από τη φύση, με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, με μεγάλο πλούτο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πανάρχαιο πολιτισμό, με άφθονα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με χαρισματικό ανθρώπινο δυναμικό.

Ο ελληνικός λαός το κατανόησε, και ανέθεσε σε εμάς, για δεύτερη φορά, αυτή την αποστολή. Γνωρίζουμε τις αντιξοότητες, γνωρίζουμε το τοπίο μέσα στο οποίο θα επιχειρήσουμε την ανασυγκρότηση, γνωρίζουμε ότι η συμφωνία είναι επώδυνη, δεν έχουμε πια αυταπάτες, δεν έχουμε περιθώρια για νέα λάθη και παραλείψεις. Ξέρουμε ότι δεν θα πείσουμε με τη θεωρία μας, ή μόνον με τις προγραμματικές μας δηλώσεις, αλλά με την ενότητα θεωρίας και πράξης. Ο λαός θέλει να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων. Τώρα μας προτίμησε λόγω της συσσωρευμένης οργής του προς το παλιό, φαύλο πολιτικό σύστημα εξουσίας που βούλιαξε τη χώρα.

Πρέπει ακόμη να διαπιστώσουμε ότι για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, πρέπει να δώσουμε και άλλες αποδείξεις, πολύ πέραν αυτών που δώσαμε στο πρώτο επτάμηνο που κυβερνήσαμε. Τι ακριβώς εννοούμε παράλληλο προς το Μνημόνιο πρόγραμμα, τι εννοούμε επαναδιαπραγμάτευση των ανοιχτών θεμάτων του Μνημονίου, ποια ακριβώς είναι τα μέτρα που θα πάρουμε για να αντισταθμίσουμε τις επιβαρύνσεις από τα 48 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την πρώτη θετική αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός χθες και οι υπουργοί παρουσιάζουν με τις προγραμματικές δηλώσεις τους το σχεδιασμό μας. Πολλοί αναρωτιούνται: Μα είναι δυνατή η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων στις άγριες συνθήκες της τρίτης Μνημονιακής σύμβασης; Η συμφωνία που έγινε αντικειμενικά κατόρθωσε κάποια βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι το 2018, καθώς υποκαθιστά τις τρέχουσες υποχρεώσεις με καινούργιες που προσφέρουν νέες δυνατότητες. Ο Αλέξης Τσίπρας χθες ανακοίνωσε μια δεξαμενή με ισοδύναμα μέτρα. Εσείς συνάδελφοι της αντιπολίτευσης τι ακριβώς προτείνετε; Έχετε αρκετές σκέψεις για το τι πρέπει να αντικατασταθεί. Με ποιόν τρόπο; Έχουμε ακούσει σκέψεις σας, με το τι ακριβώς είναι το αντιστάθμισμα;

Ακούστε όμως και μερικά άλλα που αφορούν τη δυνατότητα ενός παράλληλου προγράμματος για την ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο θα φιλοδοξεί να βρεθεί σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με το σύνολο των πρακτικών του παλιού φαύλου συστήματος εξουσίας. Στη στρατηγική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ και εντός των γενεών. Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν επιβάλει δύσκολες επιλογές και συνεπώς είναι σημαντικό, το βάρος της προσαρμογής να μοιραστεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, λαμβανομένης υπόψη της ικανότητας πληρωμής. Σε προτεραιότητα τίθενται οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της απάτης και των στρατηγικά ασυνεπών οφειλετών, διότι αυτά επιβαρύνουν τους τίμιους πολίτες και τις τίμιες επιχειρήσεις που πληρώνουν τους φόρους τους και τα δάνειά τους κ.ο.κ.. Πως σας φαίνονται αυτά; Είναι από τη Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου Συνεννόησης.

Το κείμενο της Συμφωνίας την οποία ορισμένοι, κυρίως αυτοί οι οποίοι προκλητικά έλεγαν ναι σε όλα και θεωρούν φορομπηχτική, υφεσιακή και επαχθέστερη, καθορίζει ότι, οι όροι που συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοδοτικής συνδρομής που θα καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2018 θα επικαιροποιούνται, λαμβανομένης υπόψη της επιτευχθείσας προόδου σε τριμηνιαία βάση, και ότι θα εξειδικεύονται πλήρως με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής. Το κείμενο καταγράφει ακόμη ότι προκειμένου να βοηθηθούν τα άτομα να επιστρέψουν στην απασχόληση και να αποτραπεί η διαιώνιση της μακροπρόθεσμης ανεργίας, οι Αρχές σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα εγκαινιάσουν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης κατά 50.000 άτομα, με στόχο τους μακροχρόνια ανέργους κ.ο.κ..

Τι είναι λοιπόν απαγορευτικό για την εφαρμογή ενός παράλληλου εναλλακτικού προγράμματος παραγωγικής, διοικητικής, αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας, διεύρυνσης της συνεργατικής λογικής, που θα έχει ξεκλειδώσει σε κάθε τομέα τις δημιουργικές δυνάμεις των πολιτών μέσω της πρόσβασής τους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, για την παραγωγή στην Ελλάδα ποιοτικών και υγιεινών τροφίμων, για μια αυτοδιοίκηση που θα έχει ως πρότυπο το παράδειγμα της Ανάβρας, ενός χωριού με μηδενική ανεργία, υψηλό βιοτικό επίπεδο, αειφόρο ανάπτυξη, αιολικό πάρκο, δυο ολοήμερα σχολεία, δωρεάν γυμναστήριο, τι μας εμποδίζει να δώσουμε κυβερνητική προτεραιότητα, να κάνουμε πραγματικά εμβληματική την παρέμβασή μας στην υγεία.

Σας καλούμε καταληκτικά πρώτον για την ψήφιση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». Δεύτερο την οργάνωση Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με την ψήφιση Σχεδίου Νόμου που θα προβλέπει τον αναπροσανατολισμό του Υγειονομικού Συστήματος, προς την ολιστική προσέγγιση της Υγείας και της νόσου, την οργάνωση δομών υγείας στις γειτονιές, μονάδας αστικών κέντρων υγείας στελεχωμένων από διεπιστημονική ομάδα και οικογενειακούς γιατρούς και τρίτον την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των χρονικών κυβερνητικών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσα στις οποίες είναι και η θεσμοθέτηση συμμετοχικού και αξιοκρατικού συστήματος διοίκησης των νοσοκομείων των υγειονομικών περιφερειών του Ε.Σ.Υ..

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα κερδίσουμε το αύριο, γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτό που θέλουμε θα οδηγήσει το σύμπαν να συνωμοτήσει προκειμένου να τα καταφέρουμε.