Ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών

Την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης σε 32 από τις 145 παιδικές χαρές που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Τρικκαίων. Μέχρι τέλος του μήνα, θα αποσταλεί στον Δήμο Τρικκαίων η προβλεπόμενη τεχνική έκθεση με όλες τις παρατηρήσεις που διαπιστώθηκαν.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας TUV HELLAS, η οποία μετά από διαγωνισμό ανέλαβε το έργο της πιστοποίησης των παιδικών χαρών, πραγματοποιούν ελέγχους σε 32 παιδικές χαρές, στην πόλη και τα χωριά. Συγκεκριμένα, προχωρούν στον έλεγχο όλων ανεξαιρέτως των παιχνιδιών που βρίσκονται εντός των παιδικών χαρών, βάσει των πολύ σαφών και πολύ συγκεκριμένων όρων και ορίων που έχουν θεσπιστεί από την ελληνική νομοθεσία. Δηλαδή, αποστάσεις από το έδαφος, αρμοί και συνδεσμολογία, σταθερότητα, προστατευτικό υλικό, ποιότητα κατασκευής, σταθερότητα κ.λπ.
Σημειώνεται ότι ήδη ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη προχωρήσει σε αποκατάσταση ή επιδιόρθωση ζημιών σε διάφορα όργανα που βρίσκονται σε παιδικές χαρές.

Ακατάλληλες

Οι παιδικές χαρές του Δήμου Τρικκαίων εξακολουθούν να παραμένουν ακατάλληλες. Εδώ και μήνες έχει μπει κόκκινη κορδέλα, αφού καμία από τις περίπου 145 παιδικές χαρές που βρίσκονται στα γεωγραφικά του όρια δεν έχει πιστοποίηση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους, τουλάχιστον επίσημα από το Δήμο, διότι οι γονείς με δική τους ευθύνη εξακολουθούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε αυτές, προκειμένου να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.  Δεν έχουν άλλωστε επιλογές. Τα παιδιά σε μία πόλη δεν έχουν εναλλακτικές και οι παιδικές χαρές είναι –ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – χώροι εκτόνωσης και ξεγνοιασιάς.

Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία των παιδικών χαρών, προκειμένου να είναι στη διάθεση των παιδιών.

Άδειες

Για την έκδοση άδειας λειτουργίας στις παιδικές χαρές σύμφωνα με την Υ.Α. 28492/2009, είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η αξιολόγηση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ασφαλείας των προτύπων της σειράς ΕΛΟΤ ΕΝ1176 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177. Ο φορέας πιστοποίησης πραγματοποιεί ελέγχους και συντάσσει τεχνική έκθεση, όσον αφορά τα παιχνίδια και το δάπεδο της παιδικής χαράς.

Πιστοποίηση

Σε αυτή τη φάση ο Δήμος Τρικκαίων έχει δρομολογήσει την πιστοποίηση, ως προς την καταλληλότητά τους, 32 εξ αυτών. Ανάδοχος του έργου για τον έλεγχο και την πιστοποίησή τους έχει προκύψει και είναι η εταιρία TUV HELLAS, . Το τελικό ποσό ανέρχεται στα 3.739,20 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Στο πλαίσιο αυτό  ο Δήμος εκκινεί τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ώστε οι 32 αυτές παιδικές χαρές, να ελεγχθούν ως προς τα όργανα και τα παιχνίδια που διαθέτουν, την καταλληλότητά τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, το δάπεδο, τις εν γένει ελλείψεις και προβλήματα κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν γίνει οι σχετικές προσθήκες και διορθώσεις παιχνιδιών, ενώ πλέον αρχίζει η απαιτούμενη διαδικασία ελέγχου και, στη συνέχεια, άδειας λειτουργίας τους.

Παιδικές χαρές υπό πιστοποίηση

Οι παιδικές αυτές χαρές , είναι:

  1. ΟΔΟΣ ΣΑΤΟΒΡΙΑΝΔΟΥ
  2. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ
  3. ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΌ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
  4. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΌ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑ (ΜΠΑΡΑ)
  5. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
  6. ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  7. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ
  8. ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ 7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ)
  9. ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΣΕ
  10. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΑΣ
  11. ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΒΗΣ
  12. ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
  13. ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ (Λ. ΚΑΤΣΩΝΗ)
  14. ΠΥΡΓΕΤΟΣ (ΕΚΚΛΗΣΙΑ)
  15. ΕΝΑΝΤΙ ΚΛΩΣΤΟΤΗΡΑ
  16. ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ
  17. ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΝΑΡΑ
  18. ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
  19. ΦΛΑΜΟΥΛΙ ΠΛΑΤΕΙΑ
  20. ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΙΖΑΡΙΟΥ
  21. Τ.Κ. ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΘΕΣΗ 1 (ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ)
  22. Τ.Κ. ΜΕΓ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΘΕΣΗ 3 (ΠΛΑΤΕΙΑ)
  23. Τ.Κ. ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
  24. Τ.Κ. ΜΙΚΡΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΘΕΣΗ 2 (ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΛΙΜΝΗ)
  25. Τ.Κ. ΜΕΓ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ
  26. Τ.Κ. ΣΩΤΗΡΑΣ
  27. Τ.Κ. ΚΡΗΝΙΤΣΑΣ
  28. Τ.Κ. ΜΕΓΑΡΧΗΣ
  29. Τ.Κ. ΒΑΛΤΙΝΟΥ
  30. Τ.Κ. ΡΙΖΩΜΑΤΟΣ
  31. Τ.Κ. ΡΑΞΑΣ
  32. Τ.Κ.ΠΡΙΝΟΥΣ

Σημειώνεται ότι οι παιδικές χαρές που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της αντιδημαρχίας τομέα Β΄ (ΔΕ Καλλιδένδρου, Κόζιακα και Φαλώρειας), επισκευάζονται κι επιδιορθώνονται.