Ολοκληρώνεται η ανάδειξη και αποκατάσταση των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα-Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται η παράδοση του έργου

Ολοκληρώνεται η ανάδειξη και αποκατάσταση των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Έτσι μετά από 3 περίπου χρόνο ο χώρος θα αλλάξει χρήση και στόχος είναι να αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού. Παράλληλα με το εσωτερικό των κτιρίων εργασίες πραγματοποιούνται και στον περιβάλλοντα χώρο και οι εμπλεκόμενοι φορείς μιλούν για ένα έργο-κόσμημα για την περιοχή. Ήδη η όψη της περιοχής έχει αλλάξει και το άλλοτε «νεκρό» συγκρότημα των παλιών φυλακών, αρχίζει και παίρνει ζωή.

Πρόκειται για ένα έργο ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας κι αφορά στην ανάδειξη και αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού και τη δημιουργία του κέντρου έρευνας και πολιτισμού «Βασίλης Τσιτσάνης». Ο συνολικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.816.109 εκ. ευρώ, και χρηματοδοτείται από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Οι εργασίες του φυσικού αντικειμένου για το οθωμανικό λουτρό βρίσκονται σχεδόν στο 95%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν πλήρως πριν τα Χριστούγεννα.

Το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κι αποτελείται από δύο υποέργα. Το ένα είναι το «Προστασία – ανάδειξη στο κτήριο παλαιών φυλακών Τρικάλων» το οποίο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την «Επανάχρηση κεντρικού κτηρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Τρικκαίων.

Χώρος πολιτισμού

Με την ολοκλήρωση του έργου, το κτήριο μετατρέπεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο με αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και σε έναν χώρο με αναφορές στους ντόπιους συνθέτες και τραγουδοποιούς στον επάνω όροφο. Οι δύο εκθέσεις θα λειτουργούν ξεχωριστά, και οι δύο μαζί όμως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και του τουρισμού της πόλης.

Έτσι, το οθωμανικό λουτρό, κτίσμα, πιθανότατα του 16ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου των παλαιών Φυλακών Τρικάλων, «ζωντανεύει» με τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που υλοποιήθηκαν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και με την ολοκλήρωση του υπολοίπου αντικειμένου που αποτελεί ευθύνη του δήμου Τρικκαίων, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στην μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.